Tisztában vagy vele milyen napszakban a legjobb bevenni a vitaminokat? Íme minden, amit tudni érdemes ezzel kapcsolatban!
Étrendkiegészítőket, vitaminokat az egészségünk érdekében – főként betegségek vagy speciális diéták követése idején – hasznos lehet szedni, arról viszont kevés szó esik, mikor és mivel együtt ajánlatos vagy épp ellenjavallt fogyasztani azokat
– Milyen napszakban?
– Éhgyomorra vagy étkezés közben?
– Milyen más vitaminnal egy időben?
– Folyamatosan vagy kúra szerűen szedjem?
A legtöbben felnőtt korunkra már kialakítunk magunknak valamiféle étrendkiegészítő-fogyasztási szokást. Nem árt azonban azzal is tisztában lenni, hogy az egyes ételek vagy tápanyagok fokozhatják, mások pedig gátolhatják a felszívódást, nem megfelelő kombinációban egyenesen veszélyesek is lehetnek az étrendkiegészítők. Tehát az, hogy hogyan veszed be az vitaminjaidat, éppen olyan fontos, mint az, hogy mi az, amit fogyasztasz. Az első és leglényegesebb dolog, hogy ajánlatos őket kúra szerűen, nem pedig folyamatosan szedni, elkerülve ezzel a túladagolás kockázatát, amely veszélyes állapotokat idézhet elő.
Íme 5 egyszerű tipp, melyek segítségével tökéletesítheted az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos napi rutinodat
1. Sose vedd be a vitaminokat a reggeli kávéddal egy időben.
A reggeli kávé vagy tea gátolja a D-vitamin receptorokat a szervezeten belül, csökkentve a felszívódást és a hatást, amit a D-vitamin a csontépítésre és az immunrendszer működésének fokozására kifejt. Mivel a koffein vízhajtó hatású, növeli a vizelet mennyiségét a vesékben. A vízben oldódó vitaminok -mint a *B-* és a C-vitamin- hamarabb kiürülhetnek, minthogy fel tudnának szívódni a véráramból. Ráadásul a kávé hashajtó hatása meggyorsítja ezeknek az anyagoknak a belekből való ürülését is, ami megint csak csökkenti azt az időt, amennyi idő alatt a tápanyagoknak idejük lenne felszívódni.
Fogyasszuk el a kávénkat vagy a teákat a reggeli előtt, a vitaminokat pedig evés után 15 perccel vegyük magunkhoz. Ekkor még van elég étel a gyomorban ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok, mint a D- és a K-vitamin, megfelelően hasznosuljanak.
2. C-vitamin, D-vitamin, Cink
Az immunrendszerünk megfelelő működésének érdekében (és számos más okból kifolyólag is) sokan szedünk C-vitamint. Azt már kevesebben tudjuk, hogy a szervezet védekező mechanizmusainak támogatására -például a légúti fertőzések megelőzésére- a D-vitamin éppen olyan fontos, mint a C-vitamin. Ugyanakkor a nyálkahártyák és a bőrünk épségének érdekében szükség van Cinkre is.

Amennyiben nátha vagy influenza megelőzése a célunk, érdemes e hármast -C-vitamin, D-vitamin, Cink- együttesen alkalmazni.
3. D-vitamin K-vitaminnal párban
A D-vitamint K-vitaminnal együtt ajánlatos szedni, főként, ha Kalcium kiegészítőt is használunk. A kutatások azt igazolják, K-vitamin használata segíti a D-vitamin csontépítő tulajdonságait érvényre juttatni, ám ha kevés K-vitamin van a szervezetünkben, a D-vitamin és a Kalcium szedése akár káros is lehet.
Az sem teljesen mindegy, mikor vesszük be a D-vitamin kiegészítőt. Az olyan ételek, amelyek magasabb zsírtartalmúak, segítik a D-vitamin felszívódását, akár ötven százalékkal is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy emelkedjen a D-vitamin szintünk a vérben.
Ha túl későn eszel este, inkább már ne vedd be a D-vitamint, mivel gátolhatja a melatonin képződést és zavarhatja az alvást. Általában a legbőségesebb étkezéssel javasolják a szakemberek a D-vitamin bevételét.
4. Egyes probiotikumokat étkezés közben, másokat éhgyomorra javasolt bevenni
Mivel az erős gyomorsav árthat bizonyos probiotikumoknak, egyes esetekben ajánlatos ezeket éhgyomorra bevennünk. Néhány kutatás azt támasztja alá, hogy a legjobb 30 perccel étkezés előtt, valamiféle zsiradék kíséretében bevenni, ami segít túlélni és eljutni a probiotikumoknak a belekig. Más kutatások szerint a probiotikumokat étkezés közben is be szabad venni, ettől csak még ellenállóbbak lesznek. Érdemes ezzel kapcsolatban az adott probiotikum útmutatóját elolvasni és az alapján eljárni. Az olyan probiotikumokat -mint például a lactobacillus vagy a bifidobacterium- ajánlatos 30 perccel étkezés előtt bevenni, másokat, mint például a saccharomyces boulardii (probiotikus élesztőgomba) étkezéstől függetlenül is bevehetjük.
A kitartás itt is eredményre vezet. Javasolt a probiotikumok folyamatos szedése a bélbaktériumokra gyakorolt pozitív hatás érdekében. Amennyiben étkezés közben vesszük be őket, jusson eszünkbe, hogy néhány étel, például a zabkása, vagy az alacsony zsírtartalmú tej, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben jusson el az emésztőcsatornába a probiotikum.
Legyünk óvatosak a probiotikumokhoz adagolt prebiotikumokkal, mivel ezek gázképződést, puffadást, hasmenést és más problémákat okozhatnak az arra hajlamos személyeknél.
5. Nem ajánlatos a Vas étrendkiegészítőt zöld teával egy időben fogyasztani

A zöld teában lévő hatóanyagok jelentősen csökkenthetik a Vas felszívódását, Sőt, egyes kutatások szerint a nagy mennyiségű zöld tea fogyasztás vashiányos vérszegénységhez vezethet. A tanninok és a polifenolok a kávéban és a teában ugyancsak gátolják a Vas felszívódását, sőt akár egy gyógynövényteának – például a borsmenta vagy a kamillateának – is hatása lehet a vas felszívódását. Az olyan ásványi anyagokat, mint például a Kalcium, a Magnézium, a Cink vagy a Réz, ajánlott külön szedni a Vastól. Hatással vannak a Vas felszívódására a teljes kiőrlésű gabonákban lévő rostok és fitátok, a zöldségek és mogyorófélék, a csokoládéban fellelhető oxalátok, a fekete tea és a sötétzöld, leveles zöldségek, vagy a tej, a joghurt és a sajt. A tojás olyan összetevőket tartalmaz, melyek legalább 28%-kal csökkentik a Vas felszívódását.
Ha nem vagy rá érzékeny, inkább egy-két órával étkezés előtt vedd magadhoz a Vasat. Igyál rá narancslevet, mert a benne található C-vitamin drámaian növelni fogja a Vas felszívódását.
A rendszeres dohányzás vagy alkoholfogyasztás is negatív irányban befolyásolja a vitaminok hasznosulását a szervezetünkben. A különböző gyógyszerek szedésekor szintén érdemes tájékozódni azzal kapcsolatban, mikor és milyen körülmények között ajánlott azokat a maximális hatás érdekében fogyasztani.
Szerző: Rákóczi Gabi