betöltés folyamatban...

5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról

2022.10.14.

Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.

A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a a salsamerenguecumbiaflamencocalypsoreggaetón és a hastánc. Az 1990-es évek közepétől terjedt el, először Kolumbia Cali nevű városban. Beto Perez latin tánc oktató nevéhez fűződik. A szó a ‘zumbear’ igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, partyt jelent.

A zumba bármilyen edzettségi szinten űzhető és a részvételhez nem kell táncos előképzettség.

Ez nagy része vonzerejének, mivel az egyszerű és ismétlődő táncmozdulatokat könnyű megtanulni. Az alacsony és nagy intenzitású mozdulatok keverésével a Zumba számos egészségügyi előnyt is kínál. A zumbával teljes testedzésre számíthatsz, amely egyesíti a kardiót, az izomkondicionálást, az egyensúlyt és a rugalmasságot.

Ha még nem próbáltad, de felkeltette az érdeklődésed, íme öt dolog, amit tudnod kell a Zumbáról:

A zene kiemelt szerepe

A latin zene játékos ritmusú ütemei energizálnak és jókedvre derítenek. Az ellenállhatatlan dalok képesek lendületbe hozni a hétköznapokba belefáradt embereket is. Az edzéseken hallhatsz olyan népszerű dalokat, mint a „Fireball” és az „Uptown Funk”, vagy a Zumba stílusához illeszkedő modern remixeket.

 

Ég a zsír

Senkit ne tévesszen meg a zumbázás könnyednek tűnő, örömteli hangulata! Valójában az egyszerűnek tűnő gyakorlatokkal óránként 500-1000 kalóriát is égethetünk! Mint minden más sportnál, a zumbánál is igaz, hogy minél profibban és intenzívebben csinálod annál hatékonyabb.

Gyertek ti is srácok!

A zumbát sokan „csajos” mozgásformának tartják – pedig nem így van! A tánc mindenkié! Szerencsére egyre több férfi is látogatja az órákat, mi több már külön férfi órákat is szerveznek.  Érdekesség: kevesen tudják, de Facundo Arana (a híres argentin telenovella színész) óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A róla elnevezett stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában. 

“A boldogság félegészség”

A kutatások azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri gyakorlatok hangulatjavító endorfinokat szabadítanak fel. Mindezt vidám zenével párosítva meg is kapjuk a boldogság receptjét. A rendszeres tánc a Zumba.com szerint csökkenti a depressziót, a szorongást és a elősegíti a fitfullness azaz a testi és lelki jólét állapotát.

A változatosság megfűszerezi az életet

Vérpezsdítő ritmusok a vízben? Ha szeretsz úszni, az Aqua Zumba lesz a te sportod! A zumbát nem csak tornateremben, de rengeteg más helyszínen is kipróbálhatod, melyek közül az egyik legkülönlegesebb az aqua zumba. A Zumba Step a lábak és a fenék erősítésére szolgál, a Zumba Gold pedig az alacsonyabb intenzitású órákat kereső idősebb emberek számára ideális választás. 

SM tipp: a www.Zumba.com oldalán bárhol is vagy a világban, irányítószámod megadásával megnézheted hol van a legközelebbi zumba edzés. 

További cikkek

Unilaterális edzés 2023.05.18
Az unilaterális edzés az egyszerre egy oldalon végzett végtagmozgást jelenti. Gyakran merül fel a kérdés, hogy hova  variálható tovább egy edzés. Ilyenkor jönnek képbe a különféle eszközök, újabbnál újabb formavilággal. Tehát alapvetően sporteszközökben gondolkodnak sokan, amikor edzésvariáció a céljuk.  Van viszont egy megoldás azoknak, akik nem az eszközkészlet színesítésében szeretnék a potenciált megtalálni, hanem a gyakorlat kiválasztásában, és ez az unilaterális edzés.
Okos eszközök okos futóknak 2023.04.13
A futás nagyszerű módja annak, hogy javítsuk az egészségünket és az általános jó közérzetünket. Azonban ahhoz, hogy hatékonyan és biztonságosan fussunk, fontos jól használni a megfelelő eszközöket. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert, ám annál hasznosabb okos eszközt, amelyek segíthetnek nekünk jobb eredményt elérni, ráadásul az OTP Egészségpénztári tagsággal közel 20%-kal több forrást használhatunk. A rendszeres futás mellé a testünknek elengedhetetlen a törzsizmok erősítése és a regeneráció, ehhez hozunk néhány tippet a következő különlegességek segítségével. (X)
Az ugrókötelezés 10 egészségügyi előnye 2023.03.21
Nincs időd vagy kedved asz edzőteremhez? Valami egyszerű, otthon is végezhető mozgást keresel? Az ugrókötelezés az egyik legegyszerűbb egyben leghatékonyabb otthoni gyakorlat. Nagyszerű kardió, aerob edzés, mely segít tónusossá tenni a vádlit, erősíti a core izmokat, fejleszti az állóképességet és javítja a tüdőkapacitást. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben fogyni szeretnél, az ugrókötelezés mellett szükséges más mozgásformákat is beiktatnod az edzéstervedbe, illetve megfelelő diétát is követned kell.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert