betöltés folyamatban...

5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról

2022.10.14.

Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.

A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a a salsamerenguecumbiaflamencocalypsoreggaetón és a hastánc. Az 1990-es évek közepétől terjedt el, először Kolumbia Cali nevű városban. Beto Perez latin tánc oktató nevéhez fűződik. A szó a ‘zumbear’ igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, partyt jelent.

A zumba bármilyen edzettségi szinten űzhető és a részvételhez nem kell táncos előképzettség.

Ez nagy része vonzerejének, mivel az egyszerű és ismétlődő táncmozdulatokat könnyű megtanulni. Az alacsony és nagy intenzitású mozdulatok keverésével a Zumba számos egészségügyi előnyt is kínál. A zumbával teljes testedzésre számíthatsz, amely egyesíti a kardiót, az izomkondicionálást, az egyensúlyt és a rugalmasságot.

Ha még nem próbáltad, de felkeltette az érdeklődésed, íme öt dolog, amit tudnod kell a Zumbáról:

A zene kiemelt szerepe

A latin zene játékos ritmusú ütemei energizálnak és jókedvre derítenek. Az ellenállhatatlan dalok képesek lendületbe hozni a hétköznapokba belefáradt embereket is. Az edzéseken hallhatsz olyan népszerű dalokat, mint a „Fireball” és az „Uptown Funk”, vagy a Zumba stílusához illeszkedő modern remixeket.

 

Ég a zsír

Senkit ne tévesszen meg a zumbázás könnyednek tűnő, örömteli hangulata! Valójában az egyszerűnek tűnő gyakorlatokkal óránként 500-1000 kalóriát is égethetünk! Mint minden más sportnál, a zumbánál is igaz, hogy minél profibban és intenzívebben csinálod annál hatékonyabb.

Gyertek ti is srácok!

A zumbát sokan „csajos” mozgásformának tartják – pedig nem így van! A tánc mindenkié! Szerencsére egyre több férfi is látogatja az órákat, mi több már külön férfi órákat is szerveznek.  Érdekesség: kevesen tudják, de Facundo Arana (a híres argentin telenovella színész) óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A róla elnevezett stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában. 

“A boldogság félegészség”

A kutatások azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri gyakorlatok hangulatjavító endorfinokat szabadítanak fel. Mindezt vidám zenével párosítva meg is kapjuk a boldogság receptjét. A rendszeres tánc a Zumba.com szerint csökkenti a depressziót, a szorongást és a elősegíti a fitfullness azaz a testi és lelki jólét állapotát.

A változatosság megfűszerezi az életet

Vérpezsdítő ritmusok a vízben? Ha szeretsz úszni, az Aqua Zumba lesz a te sportod! A zumbát nem csak tornateremben, de rengeteg más helyszínen is kipróbálhatod, melyek közül az egyik legkülönlegesebb az aqua zumba. A Zumba Step a lábak és a fenék erősítésére szolgál, a Zumba Gold pedig az alacsonyabb intenzitású órákat kereső idősebb emberek számára ideális választás. 

SM tipp: a www.Zumba.com oldalán bárhol is vagy a világban, irányítószámod megadásával megnézheted hol van a legközelebbi zumba edzés. 

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Cheerleading 2024.03.05
A cheerleading a torna, az akrobatikus rock ’n’ roll és a ritmikus gimnasztika ötvözete: több száz cheerleader van már Magyarországon
Életed legjobb edzése - Cardio dobfit 2023.11.17
Az edzés világa folyamatosan fejlődik, és új, hatékony módszerek jelennek meg a fitnesz területén. Az egyik ilyen újdonság a Cardio dobfit, ami egy olyan mozgásforma, ami nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem szórakoztató és dinamikus edzésélményt is nyújt. A Cardio dobfit egy olyan edzésprogram, ami a dobok és a ritmusos ütések kombinációját alkalmazza a kardió edzés során.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert