betöltés folyamatban...

5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról

2022.10.14.

Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.

A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a a salsamerenguecumbiaflamencocalypsoreggaetón és a hastánc. Az 1990-es évek közepétől terjedt el, először Kolumbia Cali nevű városban. Beto Perez latin tánc oktató nevéhez fűződik. A szó a ‘zumbear’ igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, partyt jelent.

A zumba bármilyen edzettségi szinten űzhető és a részvételhez nem kell táncos előképzettség.

Ez nagy része vonzerejének, mivel az egyszerű és ismétlődő táncmozdulatokat könnyű megtanulni. Az alacsony és nagy intenzitású mozdulatok keverésével a Zumba számos egészségügyi előnyt is kínál. A zumbával teljes testedzésre számíthatsz, amely egyesíti a kardiót, az izomkondicionálást, az egyensúlyt és a rugalmasságot.

Ha még nem próbáltad, de felkeltette az érdeklődésed, íme öt dolog, amit tudnod kell a Zumbáról:

A zene kiemelt szerepe

A latin zene játékos ritmusú ütemei energizálnak és jókedvre derítenek. Az ellenállhatatlan dalok képesek lendületbe hozni a hétköznapokba belefáradt embereket is. Az edzéseken hallhatsz olyan népszerű dalokat, mint a „Fireball” és az „Uptown Funk”, vagy a Zumba stílusához illeszkedő modern remixeket.

 

Ég a zsír

Senkit ne tévesszen meg a zumbázás könnyednek tűnő, örömteli hangulata! Valójában az egyszerűnek tűnő gyakorlatokkal óránként 500-1000 kalóriát is égethetünk! Mint minden más sportnál, a zumbánál is igaz, hogy minél profibban és intenzívebben csinálod annál hatékonyabb.

Gyertek ti is srácok!

A zumbát sokan „csajos” mozgásformának tartják – pedig nem így van! A tánc mindenkié! Szerencsére egyre több férfi is látogatja az órákat, mi több már külön férfi órákat is szerveznek.  Érdekesség: kevesen tudják, de Facundo Arana (a híres argentin telenovella színész) óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A róla elnevezett stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában. 

“A boldogság félegészség”

A kutatások azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri gyakorlatok hangulatjavító endorfinokat szabadítanak fel. Mindezt vidám zenével párosítva meg is kapjuk a boldogság receptjét. A rendszeres tánc a Zumba.com szerint csökkenti a depressziót, a szorongást és a elősegíti a fitfullness azaz a testi és lelki jólét állapotát.

A változatosság megfűszerezi az életet

Vérpezsdítő ritmusok a vízben? Ha szeretsz úszni, az Aqua Zumba lesz a te sportod! A zumbát nem csak tornateremben, de rengeteg más helyszínen is kipróbálhatod, melyek közül az egyik legkülönlegesebb az aqua zumba. A Zumba Step a lábak és a fenék erősítésére szolgál, a Zumba Gold pedig az alacsonyabb intenzitású órákat kereső idősebb emberek számára ideális választás. 

SM tipp: a www.Zumba.com oldalán bárhol is vagy a világban, irányítószámod megadásával megnézheted hol van a legközelebbi zumba edzés. 

További cikkek

Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel 2023.02.28
Az előző cikkben megismerhettük a snooker és a billiárd alapjait, illetve azt, hogy mi teszi a biliárd sportokat sokszínűvé. Itt az idő megvizsgálni a különbségeket és a játék hazai helyzetét is, hiszen közeleg a Magyar Snooker Gála.
Az a szabály, hogy nincs szabály, ez az MMA 2023.02.22
Az MMA (kevert harcművészetek), egy modern küzdősport, amelynek fő jellemzője, hogy a harcosok többféle harcművészetet kombinálnak, mint például a judo, karate, muay thai, box, birkózás, grappling és a kickbox mozdulatait. Az MMA megengedi az ütést, rúgást és a földharcot egyaránt, állva és földön is.
Bungee fitnesz -repülj velünk! 2023.02.13
Ha unod a rutint és szívesen kipróbálnál valami újat, a bungee fitet imádni fogod! A „bungee” kifejezés hallatán mindenkinek a magasból mélybe történő merész ugrások jutnak eszébe, ám ilyen elemekkel biztosan nem találkozunk egy bungee fit edzésen. (Kedves bevállalós barátaink, az izgalmakat máshol kell megszereznetek!)

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert