betöltés folyamatban...

„Ép testben ép lélek”

2022.07.09.

Az ember már a latinok idejében felismerte, hogy az általános jó közérzet eléréséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. Hogy mit értünk helyes és megfelelő alatt? Ennek meghatározásához, ismernünk kell saját fizikai határainkat, képességeinket. Ha ez megvan már könnyen választhatjuk ki a számunkra legideálisabb sportot, étrendet és alakíthatjuk ki napi rutinunkat, melynek középpontjában az „ép testben ép lélek” filozófia áll. 

Motivációként lássuk milyen konkrét előnyei vannak a sportnak az egészségünkre nézve.

Javítja a szív és erek funkcióit

A megfelelő testmozgás elősegíti az LDL-koleszterin csökkentését és a szív-tüdő kapacitásának javítását. Ez jobb véráramlást eredményez az erekben és nagyobb oxigénellátást a szövetekben, amelyek előnyei – amint azt számos klinikai vizsgálat igazolt– a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási arány csökkenése és a méreganyagok nagyobb mértékű eltávolítása.

Az LDL-koleszterint „rossz” koleszterinnek is szokták hívni, ugyanis a felesleges koleszterint nem szállítja el az érfalakról, hanem épp ellenkezőleg, lerakódásokat (plakkokat) képez. Ezáltal az LDL-koleszterin hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatának kialakulásához.

Jó az elmének

Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres fizikai tevékenység gyakorlásával fiatalon tartható az agy, csökken a depresszió, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a demencia kialakulásának esélye.

Kutatók, néhány éve azt is felfedezték, hogy a sportolás serkenti az idegrendszer szintjén a BDNF néven ismert molekula felszabadulását. A BDNF-szint növekedése fontos szerepet játszik többek között a memória javulásában.

Kellemes közérzetet és jobb alvást eredményez

Megfelelő fizikai aktivitás során, idegrendszerünkben endorfinok, azaz örömhormonok szabadulnak fel, euforikus érzést okozva. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy egy kimerítő edzés után jóleső, boldog elégettség tölti el az embert. Az endorfin az immunrendszert is erősíti, és csökkenti a stresszt.  Ez az ellazult, nyugalmi állapot pedig elősegíti a jó alvást.

Azok az emberek, akik keveset mozognak, rosszabbul alszanak, gyakrabban fáradtak nappal, ennek depressziós hangulat vagy szorongás lehet az eredménye.”

Az alvás alapvető fiziológiai szükséglet, amely során regenerálódunk, ellazulunk és feltöltődünk

Energiát ad

Az edzés során megtanítjuk testünket, hogy több energiát termeljen a nap folyamán. Furcsának tűnhet, hogy a „kemény munka” energikusabbá tesz bennünket, de hosszú távon pontosan ez történik! Ha fizikai aktivitást végzünk, amint azt fentebb már kifejtettük, szív-légzési kapacitásunk javul. 

Támogatja az immunvédelmet

A sportolás növeli a szervezetünk által termelt antitestek és gyulladásgátló molekulák koncentrációját. Az elvégzett fizikai tevékenységnek meg kell felelnie az edzettségi szintüknek, mert a túlzott aktivitás stresszhez és az immunvédelem csökkenéséhez vezet.

Meghosszabbítja az életet

Aktív élet=hosszabb élet? Bizony, több olyan tanulmány született, mely igazolja; az aktív, sportos életet élő emberek, minőségibb és hosszabb életre számíthatnak.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium által közölt, 2021-es adatok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás (jelen esetben heti 150 perc tempós séta) akár 4,5 évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot!

További cikkek

Mit együnk futás előtt? 2023.05.17
Reggel 5:50. Rezeg az óra a karunkon, pár perc öltözés, és indul is a bemelegítő kocogás. A nagykönyv azt mondja, hogy futás előtt enni nem ajánlott. A szomszéd szerint viszont, ha éhgyomorra futunk, akkor könnyebb fogyni, mert a test az üres glikogénraktárak helyett a zsírból fog energiát nyerni. Magyarul, ha nincs mit égetni, nyilván a zsír fogy. De a kérdést úgyis az dönti el, hogy van-e időnk, és képesek vagyunk-e ilyenkor enni, illetve, mit bírunk éhgyomorra? Ez pedig teljesen egyedi.
Az eperfogyasztás 6 szuper hatása 2023.05.04
Az eper nem csak finom, hanem tele van tápanyagokkal is. Rendszeres fogyasztása az egészséges szív megőrzésétől a gyulladás csökkentéséig jótékony hatással van az általános egészségre. A sportolók, aktív életmódot folytatók számára az eper étrendbe való beépítése segítheti teljesítményük javulását.
Reflux: diétával a tünetek ellen 2023.04.12
A savas reflux, más néven gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), olyan állapot, amelyben a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, kellemetlen érzést és fájdalmat okozva. Míg a gyógyszeres kezelés hatékony lehet a GERD tüneteinek kezelésében, az étrend megváltoztatása szintén segíthet a tünetek gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.