betöltés folyamatban...

„Ép testben ép lélek”

2022.07.09.

Az ember már a latinok idejében felismerte, hogy az általános jó közérzet eléréséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. Hogy mit értünk helyes és megfelelő alatt? Ennek meghatározásához, ismernünk kell saját fizikai határainkat, képességeinket. Ha ez megvan már könnyen választhatjuk ki a számunkra legideálisabb sportot, étrendet és alakíthatjuk ki napi rutinunkat, melynek középpontjában az „ép testben ép lélek” filozófia áll. 

Motivációként lássuk milyen konkrét előnyei vannak a sportnak az egészségünkre nézve.

Javítja a szív és erek funkcióit

A megfelelő testmozgás elősegíti az LDL-koleszterin csökkentését és a szív-tüdő kapacitásának javítását. Ez jobb véráramlást eredményez az erekben és nagyobb oxigénellátást a szövetekben, amelyek előnyei – amint azt számos klinikai vizsgálat igazolt– a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási arány csökkenése és a méreganyagok nagyobb mértékű eltávolítása.

Az LDL-koleszterint „rossz” koleszterinnek is szokták hívni, ugyanis a felesleges koleszterint nem szállítja el az érfalakról, hanem épp ellenkezőleg, lerakódásokat (plakkokat) képez. Ezáltal az LDL-koleszterin hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatának kialakulásához.

Jó az elmének

Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres fizikai tevékenység gyakorlásával fiatalon tartható az agy, csökken a depresszió, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a demencia kialakulásának esélye.

Kutatók, néhány éve azt is felfedezték, hogy a sportolás serkenti az idegrendszer szintjén a BDNF néven ismert molekula felszabadulását. A BDNF-szint növekedése fontos szerepet játszik többek között a memória javulásában.

Kellemes közérzetet és jobb alvást eredményez

Megfelelő fizikai aktivitás során, idegrendszerünkben endorfinok, azaz örömhormonok szabadulnak fel, euforikus érzést okozva. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy egy kimerítő edzés után jóleső, boldog elégettség tölti el az embert. Az endorfin az immunrendszert is erősíti, és csökkenti a stresszt.  Ez az ellazult, nyugalmi állapot pedig elősegíti a jó alvást.

Azok az emberek, akik keveset mozognak, rosszabbul alszanak, gyakrabban fáradtak nappal, ennek depressziós hangulat vagy szorongás lehet az eredménye.”

Az alvás alapvető fiziológiai szükséglet, amely során regenerálódunk, ellazulunk és feltöltődünk

Energiát ad

Az edzés során megtanítjuk testünket, hogy több energiát termeljen a nap folyamán. Furcsának tűnhet, hogy a „kemény munka” energikusabbá tesz bennünket, de hosszú távon pontosan ez történik! Ha fizikai aktivitást végzünk, amint azt fentebb már kifejtettük, szív-légzési kapacitásunk javul. 

Támogatja az immunvédelmet

A sportolás növeli a szervezetünk által termelt antitestek és gyulladásgátló molekulák koncentrációját. Az elvégzett fizikai tevékenységnek meg kell felelnie az edzettségi szintüknek, mert a túlzott aktivitás stresszhez és az immunvédelem csökkenéséhez vezet.

Meghosszabbítja az életet

Aktív élet=hosszabb élet? Bizony, több olyan tanulmány született, mely igazolja; az aktív, sportos életet élő emberek, minőségibb és hosszabb életre számíthatnak.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium által közölt, 2021-es adatok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás (jelen esetben heti 150 perc tempós séta) akár 4,5 évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot!

További cikkek

Hogyan gyógyít a sport? 2024.01.04
Ha a sport és az egészséges psziché összefüggését említjük, garantáltan mindenkinek ugyanaz a közhely jut eszébe: ép testben ép lélek. De mint minden közhelynek, ennek is van igazságtartalma, azzal viszont már kevesebbet foglalkozunk akár hétköznapi, akár magasabb szinten, hogy a rendszeres mozgás nemcsak jól, hanem jobban lenni is segíthet. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy az edzés javíthat a depresszív lelkiállapoton, vagyis a sport segíthet a lélekgyógyításban, így gyógyít a sport!
A 3 legjobb sport a stressz levezetésre 2023.12.15
A mindennapi élet modern kihívásai és a fokozott stressz szintek miatt egyre fontosabbá válik a hatékony stresszkezelés. Az egyik leghatékonyabb módja ennek a testmozgás, ami nem csak a fizikai egészségünkre, hanem a lelki egyensúlyunkra is pozitív hatással van. Ebben a cikkben három olyan sportágat vesszük sorra, amelyek kifejezetten hatékonyak a stressz levezetésére.
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.