MIBŐL KÉSZÜLJÖN A KERÉKPÁR VÁZA? – KARBONKOR

2021.12.05.
karbonkor

Acél, titán, alumínium vagy szénszál, jön a karbonkor? Melyik a legjobb megoldás? Melyik technológiának mi az előnye és mi a hátránya?

A hőskorban az acélvázak jelentették az alapot.  

Aminek megvolt a maga szépsége: az anyag nehézségéből adódó tartóssága, túrakerékpárként használva a kényelme. Igen ám, de a sebesség növekedése közben a pedállal közölt erő egy része elvész. Ráadásul az acél nehéz anyag, a bringásnak sok súlyt kell magával cipelnie.

Sokan az acél tartósságával érvelnek a technológia mellett.  

Igaz, hogy évtizedeket kibírnak, ám az acélcsövek végül – ha máshol nem, hát belülről –elrohadnak. A szervizben tucatszám találkozunk harminc-negyven éves darabokkal. Amíg létezett ez az „acélos” szakma, azzal orvosolták a problémát, hogy az elhasználódott csöveket kicserélték. 

Az acél után jött „divatba” a titán.

Mi a tapasztalat ezzel az anyaggal kapcsolatban? Kétségtelen, hogy az acélnál sokkal könnyebb, ám deformálhatóbb is. Nem elég merev, sok energiát elnyel.

Szemben az alumíniummal…

Amely ráadásul könnyű is. Csakhogy a merev, rideg anyagnak is van hátulütője: minden apró úthibát megérez a bringás. Ráadásul tizenöt-húsz év használat után a hegesztési pontok egyszer csak elengedhetnek.

Az üdvözítő megoldás a karbon lenne?

Amennyiben kiváló minőségű alapanyagból, magas minőségben tervezett, gyártott és ellenőrzött termékről beszélünk, akkor igen. Mert az olcsó keleti tucatvázak esetében a vásárlás igazi lutri. A Trek kerékpárok például azért futhattak be akkor karriert, és a cég azért vállal élettartam-garanciát a termékeire, mert az OCLV olyan jogvédett technológiai szabadalom, amely magában foglalja az anyagminőséget, a ragasztás technológiáját, a festést, a korrózióvédelmet és a folyamatos minőségellenőrzést. Ezek együttese adja ki azt a magas minőséget, a könnyű súlyt, a merevséget és a rezonanciaelnyelő képességet, amely a többi anyag fölé emeli a karbont. A karbonvázak lassan harmincévesek. A kétezres évekig nem volt kiforrott a technológia, ám mintegy tíz éve elmondhatjuk, hogy ennél jobb pillanatnyilag nincs a piacon. A rendelkezésre álló technológia magas szintjének és az anyag szabad alakíthatóságának hála csak a tervezők fantáziája szab határt a fejlődésnek.

Ez a cikk is érdekelhet >>>

A SISAK SZABÁLY – VEDD FEL, ÉLETET MENT!

Szöveg: Marik Balázs

További cikkek

FIXI - KI TEKER KIT? 2022.03.02
A bringaipar is csak olyan, mint autós testvére: elképesztő tempóban fejlődik. Az újdonságok egy része valóban hasznos, egy része nem, előbb-utóbb a vásárlóközönség eldönti, mire van szüksége. Mindamellett érdemes egy kicsit lassítani. Fék nélkül pláne. Bemutatjuk a fixi életérzést.
AUSZTRIA - ÚJRAINDULT A TURIZMUS 2020.05.27
Ausztria – május 15. óta nyitva vannak vendéglátóhelyek és május 29-én megnyitnak a szálláshelyek, a szabadidős létesítmények és az egyéb turisztikai attrakciók is.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.