betöltés folyamatban...

MIBŐL KÉSZÜLJÖN A KERÉKPÁR VÁZA? – KARBONKOR

2021.12.05.
karbonkor

Acél, titán, alumínium vagy szénszál, jön a karbonkor? Melyik a legjobb megoldás? Melyik technológiának mi az előnye és mi a hátránya?

A hőskorban az acélvázak jelentették az alapot.  

Aminek megvolt a maga szépsége: az anyag nehézségéből adódó tartóssága, túrakerékpárként használva a kényelme. Igen ám, de a sebesség növekedése közben a pedállal közölt erő egy része elvész. Ráadásul az acél nehéz anyag, a bringásnak sok súlyt kell magával cipelnie.

Sokan az acél tartósságával érvelnek a technológia mellett.  

Igaz, hogy évtizedeket kibírnak, ám az acélcsövek végül – ha máshol nem, hát belülről –elrohadnak. A szervizben tucatszám találkozunk harminc-negyven éves darabokkal. Amíg létezett ez az „acélos” szakma, azzal orvosolták a problémát, hogy az elhasználódott csöveket kicserélték. 

Az acél után jött „divatba” a titán.

Mi a tapasztalat ezzel az anyaggal kapcsolatban? Kétségtelen, hogy az acélnál sokkal könnyebb, ám deformálhatóbb is. Nem elég merev, sok energiát elnyel.

Szemben az alumíniummal…

Amely ráadásul könnyű is. Csakhogy a merev, rideg anyagnak is van hátulütője: minden apró úthibát megérez a bringás. Ráadásul tizenöt-húsz év használat után a hegesztési pontok egyszer csak elengedhetnek.

Az üdvözítő megoldás a karbon lenne?

Amennyiben kiváló minőségű alapanyagból, magas minőségben tervezett, gyártott és ellenőrzött termékről beszélünk, akkor igen. Mert az olcsó keleti tucatvázak esetében a vásárlás igazi lutri. A Trek kerékpárok például azért futhattak be akkor karriert, és a cég azért vállal élettartam-garanciát a termékeire, mert az OCLV olyan jogvédett technológiai szabadalom, amely magában foglalja az anyagminőséget, a ragasztás technológiáját, a festést, a korrózióvédelmet és a folyamatos minőségellenőrzést. Ezek együttese adja ki azt a magas minőséget, a könnyű súlyt, a merevséget és a rezonanciaelnyelő képességet, amely a többi anyag fölé emeli a karbont. A karbonvázak lassan harmincévesek. A kétezres évekig nem volt kiforrott a technológia, ám mintegy tíz éve elmondhatjuk, hogy ennél jobb pillanatnyilag nincs a piacon. A rendelkezésre álló technológia magas szintjének és az anyag szabad alakíthatóságának hála csak a tervezők fantáziája szab határt a fejlődésnek.

Ez a cikk is érdekelhet >>>

A SISAK SZABÁLY – VEDD FEL, ÉLETET MENT!

Szöveg: Marik Balázs

További cikkek

Bringanyereg választás 2022.07.12
Töri a feneked, fészkelődsz rajta, vagy épp elzsibbadnak a lágy részek? A bringanyereg választás művészet – tudományos alapokra fektetve. Zselés vagy fapados? Összeszedtük, mi a különbség a bicikliülések között, és kinek mi a célravezető. 
FIXI - KI TEKER KIT? 2022.03.02
A bringaipar is csak olyan, mint autós testvére: elképesztő tempóban fejlődik. Az újdonságok egy része valóban hasznos, egy része nem, előbb-utóbb a vásárlóközönség eldönti, mire van szüksége. Mindamellett érdemes egy kicsit lassítani. Fék nélkül pláne. Bemutatjuk a fixi életérzést.
AUSZTRIA - ÚJRAINDULT A TURIZMUS 2020.05.27
Ausztria – május 15. óta nyitva vannak vendéglátóhelyek és május 29-én megnyitnak a szálláshelyek, a szabadidős létesítmények és az egyéb turisztikai attrakciók is.

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.