MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BRINGÁS KULACSOD?

2021.01.19.
biciklis kulacs

Ha kerékpározni indulsz, az egyik legfontosabb felszerelés a kulacs, amit bármekkora is a tervezett táv, érdemes magaddal vinned. Ám közel sem mindegy, milyen műanyagból készült a kulacsod, hiszen a frissítésre szánt italba kioldódó toxikus anyagok, mint amilyen a BpA is, károsak az egészségre.

BpA műanyag

A biszfenol A (BpA) tartalmú cumisüvegeket 2011-ben már betiltották az EU-ban is, hiszen ez a polikarbonát műanyagok gyártásához használt kémiai anyag köztudottan veszélyes – nem csak a kisgyerekekre, de a magzatra is. Azóta számos tanulmány bizonyította, mennyire káros a felnőttekre is a BpA, melyet nagyrészt az ételek, italok tárolására használt műanyagok, sport felszerelések, így a bringás kulacsok is tartalmazhatnak. Többek közt magas vérnyomást, cukorbetegséget, meddőséget, korai pubertást okoz a BpA, mely a szervezetben xeno-ösztrogénként viselkedik, azaz az ösztrogén hormont utánozza, felborítva ezzel a szervezet kényes hormonháztartását.

PP műanyag

Könnyedén dekódolható milyen műanyagból készült a bringás kulcsod: ha megfordítod, az alján a kis háromszögben feltüntetett számot kell figyelni. Kerüld el a 7-es, 3-as, vagy PC jelzést, melyek BpA tartalmúak, illetve a 6-os jelzést, mely ugyan BpA-mentes, de rákkeltő sztirol oldódik ki belőle.

Ha teheted, válassz BpA-mentes műanyag bringás kulcsot (az 5-ös jelzésű PP műanyag, vagy az TritanTM kopoliészter műanyag ilyen).

Forrás:

James E. Cooper, Eric L. Kendig, and Scott M. Belcher: Assessment of Bisphenol A Released from Reusable Plastic, Aluminium and Stainless Steel Water Bottles; Chemosphere. 2011 Oct; 85(6): 943–947.

Srivastava S, Gupta P, Chandolia A, Alam I.: Bisphenol A: a threat to human health? Journal Environmental Health; 2015 Jan-Feb; 77(6):20-6.

Ajánló

Hóra váltotta a homokot a Szombathelyi - Villám strandröplabda páros 2021.03.02
Szombathelyi Szandra és Villám Lilla strandröplabda páros február közepén kipróbálta magát havon is,  gyönyörű tavaszias időben kezdődött a 2021-es Snow ...
Még lehet regisztrálni a Magyar Parasport Napja programjaira! 2021.02.18
A Magyar Parasport Napján a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a ...
MIT ESZNEK A TESTÉPÍTŐK? 2021.02.14
A testépítők étkezése akkor hatásos ha napi 5-6 alkalommal étkeznek, nagyjából háromóránként. Az étrend legfontosabb része a fehérje, valamint a gyorsan ...
Bemutatjuk a 2021-es Magyar Parasport Napjának nagyköveteit 2021.02.11
A Magyar Parasport Napját február 22-én, negyedik alkalommal rendezzük meg. Ezúttal is felkértünk két sportolót, akik a fogyatékkal élők sportjának nagykövetei ...
HIDRATÁCIÓ - NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN! 2021.02.07
A sport, a testmozgás előtt, alatt és után is rendkívüli fontossággal bír a megfelelő hidratáció. Mit érdemes inni és miért? Kezdjük az alapoknál.