MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BRINGÁS KULACSOD?

2021.01.19.
biciklis kulacs

Ha kerékpározni indulsz, az egyik legfontosabb felszerelés a kulacs, amit bármekkora is a tervezett táv, érdemes magaddal vinned. Ám közel sem mindegy, milyen műanyagból készült a kulacsod, hiszen a frissítésre szánt italba kioldódó toxikus anyagok, mint amilyen a BpA is, károsak az egészségre.

BpA műanyag

A biszfenol A (BpA) tartalmú cumisüvegeket 2011-ben már betiltották az EU-ban is, hiszen ez a polikarbonát műanyagok gyártásához használt kémiai anyag köztudottan veszélyes – nem csak a kisgyerekekre, de a magzatra is. Azóta számos tanulmány bizonyította, mennyire káros a felnőttekre is a BpA, melyet nagyrészt az ételek, italok tárolására használt műanyagok, sport felszerelések, így a bringás kulacsok is tartalmazhatnak. Többek közt magas vérnyomást, cukorbetegséget, meddőséget, korai pubertást okoz a BpA, mely a szervezetben xeno-ösztrogénként viselkedik, azaz az ösztrogén hormont utánozza, felborítva ezzel a szervezet kényes hormonháztartását.

PP műanyag

Könnyedén dekódolható milyen műanyagból készült a bringás kulcsod: ha megfordítod, az alján a kis háromszögben feltüntetett számot kell figyelni. Kerüld el a 7-es, 3-as, vagy PC jelzést, melyek BpA tartalmúak, illetve a 6-os jelzést, mely ugyan BpA-mentes, de rákkeltő sztirol oldódik ki belőle.

Ha teheted, válassz BpA-mentes műanyag bringás kulcsot (az 5-ös jelzésű PP műanyag, vagy az TritanTM kopoliészter műanyag ilyen).

Forrás:

James E. Cooper, Eric L. Kendig, and Scott M. Belcher: Assessment of Bisphenol A Released from Reusable Plastic, Aluminium and Stainless Steel Water Bottles; Chemosphere. 2011 Oct; 85(6): 943–947.

Srivastava S, Gupta P, Chandolia A, Alam I.: Bisphenol A: a threat to human health? Journal Environmental Health; 2015 Jan-Feb; 77(6):20-6.

További cikkek

BRINGAVÁLASZTÓ 2. 2022.04.01
5 tanács a tavaszi kerékpárvásárláshoz! A jó idő beköszöntével sokakban elhatározássá érik a kerékpárvásárlás gondolata, de mielőtt belevágnánk egy impulzusvásárlásba, érdemes az alábbiakat végiggondolni.Itt a bringaválasztó 2. része!
TEREPTŐL A TÚRÁIG - BRINGAVÁLASZTÓ 1. 2022.03.26
A 90-es években minden alternatívára megoldáskész, vadul rugózó, recsegő-ropogó biciklik gurultak a kerékpáros-infrastruktúrától mentes hazai utakon. Mi maradt meg mára ebből, és miben léptünk előre? A kerékpárválasztás ma is sokaknak gondot okoz. Itt a bringaválasztó, segítünk!
A SISAK SZABÁLY - VEDD FEL, ÉLETET MENT! 2021.08.06
A kerékpáros sisak kapcsán pró és kontra szép számmal vannak érvek. Ám ha őszinték vagyunk, nem nehéz belátnunk, hogy a sisak elengedhetetlen tartozéka a bringázásnak.

Ajánló

miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.