betöltés folyamatban...

Mi a BalatonHelp?

2023.07.01.

A BalatonHelp a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szolgáltatása. Célja, hogy kihúzzon a vízből, ha bajban vagyunk. A megoldás egy külön erre a célra fejlesztett appon alapul, amelyet letöltve hozzájárulunk ahhoz is, hogy az appon keresztül küldött segélykérés a pillanatnyi pontos helyzetünkről is tájékoztassa a mentőegységeket. 

Az alkalmazásról

A BalatonHelp alkalmazáson keresztül küldött és a VMSZ által végzett életmentés minden körülmények között ingyenes. A szervezetnek vannak viszont olyan eszközmentési szolgáltatásai, amelyek csak előfizetéssel vagy eseti díjszabással vehetők igénybe. Ez azt jelenti, hogy a bajba jutott hajó legénységét, vagy strandolót, egy sérült mancsaftot egészen biztosan ingyen és bérmentve kimentenek. Egy homokpadra sodródott vitorlás mentése, biztonságos kikötőbe vontatása vagy búvár igénybevétele egy hajócsavarra tekeredett kötél eltávolítására viszont már pénzbe kerülhet, akár előfizetéssel, kvázi biztosításként költünk rá, akár egyedileg, szolgáltatásként vesszük azt igénybe.  Bár a BalatonHelp használatával az életmentés díjtalan, egyebekben ez fizetős szolgáltatás, amelyre afféle biztosításként vagy autóklubtagságiként előfizethetsz. Hívhatod őket egyedileg is; a technikai mentés, búvárszolgáltatás, egyebek árai az oldalukon megtalálhatók. Fontos tudnivaló, hogy az előfizetés 24 órát meghaladó vitorlásversenyekre – tehát praktikusan a Kékszalagra nem vonatkozik, ilyenkor mindenkire a szabott árak vannak érvényben. Az eszközmentés megkezdéséről minden körülmények között a mentőhajó kapitánya dönt. Van olyan időjárási helyzet, amikor ez a mentőegység biztonságát kockáztatja. Az is előfordul, hogy más feladatot (például életmentést) kell előnyben részesíteniük. Ilyenkor az eszközök mentését későbbre halasztják.

A BalatonHelp alighanem a legjobb dolog a viharjelzés üzemeltetése mellett, ami a biztonságot illetően a Balatonon megjelent az elmúlt száz évben. A kivitelezés profi, vezetője, Bagyó Sándor nem utólag magyarázza a bizonyítványt, hanem rendszeresen felhívja a figyelmet a hajósokra leselkedő veszélyekre, azok megelőzésére és a bajok elhárításának módjaira, illetve például arra is, hogy mivel nem érdemes a szolgáltatást terhelni, amikor a nagyobb baj még helyben elkerülhető. El kell fogadnunk, hogy vannak olyan időjárási körülmények, amikor nem lehet elvárni az eszközök azonnali mentését vagy egy búvár kirendelését, mert mások életének megmentése vagy a mentőcsapat testi épsége élvez prioritást.

Mentés 3 másodperc alatt

A mentés így – azaz az alkalmazás által felkínált gomb 3 másodperces nyomva tartásával – azonnal megindul, anélkül hogy ehhez beszélgetnünk kellene a diszpécserrel vagy bárki mással. Az egyesület több hajóval rendelkezik a Balatonon, ezek közül a Rupert nevű mentőhajó kifejezetten sürgősségi betegellátási célra tervezett, nagy és erős motorcsónak, amely a Balaton keleti medencéjében teljesít szolgálatot.

Szöveg: Máté Dániel Dugó

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott július 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.