betöltés folyamatban...

TERMÉSZETES FRISSÍTŐK: KECSKETEJ ÉS TÁRSAI

2022.03.21.
TERMÉSZETES FRISSÍTŐK

Kecsketej, rozmaring, repcemézes, sózott grépfrút leve. Íme, az ideális triatlonos természetes frissítők! Vagy mégsem? Tapasztalunk, tehát vagyunk.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy amit lúgosításnak nevezünk, az nem a vér pH-jának megváltoztatása. Az emberi vér pH-értéke ugyanis nagyon szűk határok között mozoghat. Egy oldat savas vagy lúgos voltát 0-tól 14-ig terjedő skálán jelöljük: 7 a semleges, 0 a tökéletesen savas, 14 a tökéletesen lúgos állapot. A 7-től távolodva minden egész szám azt jelenti, hogy az oldat tízszer, százszor, ezerszer (és így tovább…) több savas vagy éppen lúgos összetevővel rendelkezik. A vér pH-jának viszont egy enyhén lúgos, 7,35 és 7,45 közötti értéken kell lennie. Ha ez felborul, előbb rosszullét, majd kóma, sőt halál lehet a vége…

Kényes egyensúly

A szervezet egyéb, pufferként szolgáló szerveiben – tüdő, máj, vese és maguk az izmok – felgyülemlett anyagok hatásait erősíthetjük vagy gyengíthetjük azáltal, hogy milyen tápanyagokat, mikrotápanyagokat viszünk be. A modern élelmiszeripar által feldolgozott termékek jelentős része savas kémhatással bír az emberi szervezetre, ezért lett divatos a „lúgosítás”. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne szükségünk savas kémhatású tápanyagokra, hiszen ezek összességéből állítja fel szervezetünk azt a kényes egyensúlyt, amely nélkül nem tudnánk létezni. 

A megoldás kulcsa, mint az élet minden más területén, itt is az egyensúly, a mértékletesség. 

Gyomorba „vágó” kérdés

Ami biztos: egy triatlonversenyen, főleg a leghosszabb fajtáján (Ironman-távon) kulcskérdés, hogy a gyomrunk hogyan bírja a megterhelést. Először is a megfelelő intenzitáson kell mozognunk, amely nagyjából az egy órára vetített maximális teljesítőképességünk 72–80 százaléka. Jó közelítéssel ebben a tartományban tudjuk megtartani azt a kényes egyensúlyt, amely mellett komoly teljesítmény leadására vagyunk képesek úgy, hogy az emésztésünk is megfelelően működik, így biztosítva a tápanyag utánpótlását. 

Ezt segíthetik elő az olyan „varázsszerek”, mint a kecsketej, a rozmaring, a repcemézes, parajdi sóval felturbózott grépfrút vagy citrom leve. Nyilván nagyon szigorú sorrendben, nem összekeverve fogyasztjuk ezeket. Fontos, hogy nem egy húzás a kecsketejből, aztán egy a mézes mixből, majd megint a kecsketejből, és így tovább, máskülönben nem a cél, hanem sokkal inkább az első Toi-Toi felé vezet majd az utunk…

Szóval, mondjuk, ha van egy kulacs mézes, sózott, grépfrútos italom, akkor azt addig iszom, amíg van benne. Utána várok kb. 15-20 percet, majd jöhet a kecsketej. Ha az is elfogyott, akkor megint a másik, 15-20 perc szünet után, hogy egyféle enzim végezze a dolgát, és ne két különböző tápanyag lebontásáért felelős enzim harcoljon egymással a gyomromban. 

Természetesen nem csak és kizárólag a fenti „szuperfoodok” segíthetnek minket: számtalan kiváló táplálékkiegészítőt találni a piacon, amelyekkel triatlonosok százezrei teljesítik be álmaikat. Ám ezek rendszerint sokkal drágábbak az előbb említetteknél, és szinte biztos, hogy mesterséges anyagokat tartalmaznak. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> HIDRATÁCIÓ – NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN!

Természetes varázsszerek

Kecsketej 

A földön az emberi anyatejhez legközelebb álló anyag, enyhén lúgos, szemben a tehéntejjel. Ideális arányban tartalmaz szénhidrátot – igen, szénhidrátot! –, fehérjét és zsírt. Ráadásul a kecsketej zsírja rövidebb láncú molekulákból áll, vagyis könnyebben, gyorsabban felszívódik, így sokkal inkább barátja a gyomornak, mint más zsírfajták. A tehéntejjel szemben nem okoz allergiás tüneteket a laktózérzékenyeknek sem. Száz éve vagy még korábban annak az asszonynak, akinek elapadt a teje, kecsketejet javasoltak az újszülöttje táplálására. 

Rozmaring 

Szintén lúgos hatással van a gyomorra. Serkenti az emésztést, nem mellesleg természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Márpedig egy 8–17 órás (változó, kinek meddig tart egy Ironman) sportteljesítmény közben valami úgyis fáj majd… Aki azt állítja, hogy egy Ironman nem fáj, az vagy nem teljesítette még a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km-nyi futásból álló próbát, vagy füllent. 

Repceméz

Amellett, hogy nagyon gyorsan felszívódó energiát biztosít, a méhészek egybehangzó állítása szerint az egyetlen a hazánkban fellelhető mézek közül, amelynek lúgos hatása van a szervezetre. Márpedig amikor az a cél, hogy minél kevésbé savasodjanak el az izmaink, és a 2,5-es pH-val rendelkező gyomrunk is megfelelően működjön, nem árt, ha megtaláljuk ezt az egyensúlyt. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> CSAK MÉRTÉKKEL: A TÚLEVÉS AKÁR ÉLETVESZÉLYES IS LEHET! 

SM-tipp

A csillagos, apró betűs rész a fent felsorolt élelmiszerekkel kapcsolatban az, hogy frissen, forralás nélkül kell fogyasztani őket, különben a nagyon fontos tápanyagok, vitaminok jelentős része elvész.

 

Szerző: Marik Balázs

További cikkek

Miért fontos a magnézium a sportolók számára?  2023.03.29
A magnézium valószínűleg az egyik első ásványi anyag, ami eszünkbe jut, ha sportról, fitneszről beszélünk. Azt azonban aligha tudja valaki, hogy mennyire nélkülözhetetlen és hogyan javíthatja a fizikai teljesítményt.
Az nikotinamid-mononukleotid (NMN) hatása az állóképességre 2023.01.11
Egy, a Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nikotinamid-mononukleotid (NMN) pótlása javította az amatőr futók állóképességét. A kutatók szerint az NMN fokozza az oxigénszállítást az izomszövetben, és így energiát juttat az edzés által kimerített, energiaszegény sejtekhez.
Ilyen a tudatos légzés 2023.01.10
“Vegyél mély levegőt! Lélegezz lassabban! Vedd a hasadba a levegőt!” – ehhez hasonló mondatokat már mindenki hallott. De miért ilyen lényeges egy létfontosságú funkcióval foglalkozni, ha az automatikusan is működik? Miért nem elég csak egyszerűen beszívni és kifújni a levegőt? Mit tud befolyásolni, mire lehet hatással a légzés? Erre igyekszem válaszolni az alábbi cikkben.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.