TERMÉSZETES FRISSÍTŐK: KECSKETEJ ÉS TÁRSAI

2022.03.21.
TERMÉSZETES FRISSÍTŐK

Kecsketej, rozmaring, repcemézes, sózott grépfrút leve. Íme, az ideális triatlonos természetes frissítők! Vagy mégsem? Tapasztalunk, tehát vagyunk.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy amit lúgosításnak nevezünk, az nem a vér pH-jának megváltoztatása. Az emberi vér pH-értéke ugyanis nagyon szűk határok között mozoghat. Egy oldat savas vagy lúgos voltát 0-tól 14-ig terjedő skálán jelöljük: 7 a semleges, 0 a tökéletesen savas, 14 a tökéletesen lúgos állapot. A 7-től távolodva minden egész szám azt jelenti, hogy az oldat tízszer, százszor, ezerszer (és így tovább…) több savas vagy éppen lúgos összetevővel rendelkezik. A vér pH-jának viszont egy enyhén lúgos, 7,35 és 7,45 közötti értéken kell lennie. Ha ez felborul, előbb rosszullét, majd kóma, sőt halál lehet a vége…

Kényes egyensúly

A szervezet egyéb, pufferként szolgáló szerveiben – tüdő, máj, vese és maguk az izmok – felgyülemlett anyagok hatásait erősíthetjük vagy gyengíthetjük azáltal, hogy milyen tápanyagokat, mikrotápanyagokat viszünk be. A modern élelmiszeripar által feldolgozott termékek jelentős része savas kémhatással bír az emberi szervezetre, ezért lett divatos a „lúgosítás”. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne szükségünk savas kémhatású tápanyagokra, hiszen ezek összességéből állítja fel szervezetünk azt a kényes egyensúlyt, amely nélkül nem tudnánk létezni. 

A megoldás kulcsa, mint az élet minden más területén, itt is az egyensúly, a mértékletesség. 

Gyomorba „vágó” kérdés

Ami biztos: egy triatlonversenyen, főleg a leghosszabb fajtáján (Ironman-távon) kulcskérdés, hogy a gyomrunk hogyan bírja a megterhelést. Először is a megfelelő intenzitáson kell mozognunk, amely nagyjából az egy órára vetített maximális teljesítőképességünk 72–80 százaléka. Jó közelítéssel ebben a tartományban tudjuk megtartani azt a kényes egyensúlyt, amely mellett komoly teljesítmény leadására vagyunk képesek úgy, hogy az emésztésünk is megfelelően működik, így biztosítva a tápanyag utánpótlását. 

Ezt segíthetik elő az olyan „varázsszerek”, mint a kecsketej, a rozmaring, a repcemézes, parajdi sóval felturbózott grépfrút vagy citrom leve. Nyilván nagyon szigorú sorrendben, nem összekeverve fogyasztjuk ezeket. Fontos, hogy nem egy húzás a kecsketejből, aztán egy a mézes mixből, majd megint a kecsketejből, és így tovább, máskülönben nem a cél, hanem sokkal inkább az első Toi-Toi felé vezet majd az utunk…

Szóval, mondjuk, ha van egy kulacs mézes, sózott, grépfrútos italom, akkor azt addig iszom, amíg van benne. Utána várok kb. 15-20 percet, majd jöhet a kecsketej. Ha az is elfogyott, akkor megint a másik, 15-20 perc szünet után, hogy egyféle enzim végezze a dolgát, és ne két különböző tápanyag lebontásáért felelős enzim harcoljon egymással a gyomromban. 

Természetesen nem csak és kizárólag a fenti „szuperfoodok” segíthetnek minket: számtalan kiváló táplálékkiegészítőt találni a piacon, amelyekkel triatlonosok százezrei teljesítik be álmaikat. Ám ezek rendszerint sokkal drágábbak az előbb említetteknél, és szinte biztos, hogy mesterséges anyagokat tartalmaznak. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> HIDRATÁCIÓ – NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN!

Természetes varázsszerek

Kecsketej 

A földön az emberi anyatejhez legközelebb álló anyag, enyhén lúgos, szemben a tehéntejjel. Ideális arányban tartalmaz szénhidrátot – igen, szénhidrátot! –, fehérjét és zsírt. Ráadásul a kecsketej zsírja rövidebb láncú molekulákból áll, vagyis könnyebben, gyorsabban felszívódik, így sokkal inkább barátja a gyomornak, mint más zsírfajták. A tehéntejjel szemben nem okoz allergiás tüneteket a laktózérzékenyeknek sem. Száz éve vagy még korábban annak az asszonynak, akinek elapadt a teje, kecsketejet javasoltak az újszülöttje táplálására. 

Rozmaring 

Szintén lúgos hatással van a gyomorra. Serkenti az emésztést, nem mellesleg természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Márpedig egy 8–17 órás (változó, kinek meddig tart egy Ironman) sportteljesítmény közben valami úgyis fáj majd… Aki azt állítja, hogy egy Ironman nem fáj, az vagy nem teljesítette még a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km-nyi futásból álló próbát, vagy füllent. 

Repceméz

Amellett, hogy nagyon gyorsan felszívódó energiát biztosít, a méhészek egybehangzó állítása szerint az egyetlen a hazánkban fellelhető mézek közül, amelynek lúgos hatása van a szervezetre. Márpedig amikor az a cél, hogy minél kevésbé savasodjanak el az izmaink, és a 2,5-es pH-val rendelkező gyomrunk is megfelelően működjön, nem árt, ha megtaláljuk ezt az egyensúlyt. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> CSAK MÉRTÉKKEL: A TÚLEVÉS AKÁR ÉLETVESZÉLYES IS LEHET! 

SM-tipp

A csillagos, apró betűs rész a fent felsorolt élelmiszerekkel kapcsolatban az, hogy frissen, forralás nélkül kell fogyasztani őket, különben a nagyon fontos tápanyagok, vitaminok jelentős része elvész.

 

Szerző: Marik Balázs

További cikkek

A sokpúpú Mátrabérc Trails 2022.04.29
Úgy tartja a mondás: – Nem vagy igazi terepfutó, ha nem futottál még Bércet! Nézem a szombati élő közvetítést a versenyről Allaga Tomi színvonalas narrációjával és bizsereg a talpam. Felelevenednek a 2020-as őszi verseny képei. Odaképzelem magamat az ösvényekre, hiszen másnap én is ott fogok futni a Mátrabérc Trails rövidebbik távján, a Muzslán. Figyelem az élmezőny beszámolóit, beszippant a hangulat, szinte én is ott vagyok.
10 kérdés - 10 válasz: Szőnyi Feri 2022.02.22
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az ultra triatlonista Szőnyi Feri válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!
WATTOK ÉS EMBEREK 2022.02.07
Az erő veled van! – de hány kiló is vagy? A profi kerékpárosok teljesítménye ámulatba ejti a rajongókat, másfelől elgondolkodtat és szkepticizmusra ad okot. Wattok és emberek, másodpercek, sebesség… Kétkedünk, tehát vagyunk. 

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.