FUSS BABAKOCSIVAL!

2022.01.18.
Fuss babakocsival!

Még 2014-ben jött létre a facebookon a címben található csoport. Mára több ezer tagja van. De hogyan kezdődött az egész mozgalom? Erre válaszolt egy korőbbi interjúban a Sport&Move Szabadidősport Magazin kérdéseire, Nyári Fruzsina, az alapító.

Külföldön láttam babakocsis futókat New Yorkban, még évekkel ezelőtt. Akkor már sejtettem, hogy én is gurítom majd a háromkerekű kocsit. Amikor kiderült, hogy babát várunk, a férjemmel, Zsolttal azonnal futókocsit kezdtünk keresni. Olivérünk ugyan nem szerette a babakocsit, de a futás az első perctől más volt neki. Apával ez egy különleges közös program, már két és fél éve gyűjti a kilométereket a család közösen. 2014 tavaszán Zsolt mondta, hogy szeretne minimum 1000 kilométert lefutni Olivérrel. Ez jó alkalomnak tűnt, hogy létrehozzam a Fuss babakocsival! Facebook-csoportot 2014 májusában.

Mennyi idő kellett hozzá, hogy virtuálisan körbefussátok a Földet?

A „három kerékkel a Föld körül” versenyünk január elsején indult, augusztus 14-re értük körbe az Egyenlítőt. Egyévesre terveztük a versenyt, de jóval hamarabb meglett a célunk, így most elindultunk visszafelé.

40 ezer kilométer – 207, babakocsival és benne gyerekkel futó szülő A legtöbbet futó anyuka: Aschenbrenner Zsuzsanna– négy gyermek, 2000 km 96 szülő – több mint 100 km fejenként Átlagos tempó: 7 perc/km A teljes táv 5720 edzéssel jött össze

Mennyi tagot számlál az egyesület?

Mivel robbanásszerűen nőtt a létszámunk, úgy döntöttünk, bejegyzett sportegyesületet hozunk létre. Több mint hatszázan vagyunk, közöttünk vannak teljesen kezdők, még megfigyelő státuszú várandósok és nagyon aktívan versenyző szülők is. Hetven százalékban anyukák, de apukák is akadnak szép számmal, csak ők online kevésbé aktívak. Nekünk, édesanyáknak szabadságot ad és feltölt bennünket, hogy gyermekünk születése után is lehetőségünk van sportolásra anélkül, hogy hosszasan szerveznénk meg a gyermekfelügyeletet, vagy passzíroznánk be a baba napirendjébe egy fix órarend tornaóráját. A babával a négy fal között bezárva éreznénk magunkat, ezért jót tesz, ha kimozdulunk a szabad levegőre. Ráadásul a gyerekek is tudnak szocializálódni az edzés utáni játszóterezések alkalmával.

Vannak-e közös edzéseitek?

Igen, egy-egy lelkes, aktív anyuka a felelőse a saját területének. Heti rendszerességgel együtt futunk, tornázunk és játszóterezünk. Jelenleg a Margitszigeten, a Római-parton, a Városligetben, a XVI., a XVII. kerületben és a Normafánál vannak nagyobb létszámú megmozdulások, vidéken pedig Dabason.

Mekkora az elfogadás, támogatás, vagy éppen az elutasítás a többi futó vagy éppen versenyszervező részéről?

Vegyes a fogadtatás, de már pozitív és érdeklődő a környezet. Ismerethiányból fakadnak a negatív energiák. Hatalmas hangsúlyt fektettünk arra, hogy elmondjuk, hogy mik a babakocsis futás biztonsági feltételei, mikor kezdjék, hogyan, milyen kocsival, kinek nem ajánlott. Ezért is hoztuk létre a Fuss Babakocsival Egyesületet. Nagy elismerés a számunkra, hogy a Budapest Sportiroda felkarolt bennünket, és a BSI futónagykövetei lehetünk. Egyre több szakértővel és edzővel dolgozunk együtt, valamint saját edzőprogramunk is van, a Strollfit babakocsis fitnesz oktatói, ahol kifejezetten szülés utáni sportolásról, futásról tanulhatnak a leendő oktatók. A versenyszervezők már látják, hogy nagy versenyeken 30-50 fővel indulunk, sátras kitelepülésünk van babasátorral, így egyre több versenyszervező keres fel, hogy indít babakocsis futamot.

Merre vezet a csapat jövője?

Előre! Nem állunk meg, nagy út van még előttünk, mivel ez még egy új sport Magyarországon, népszerűsítés, informálás és elfogadtatás területén is van teendő bőven, illetve a fenntarthatóságunkért is rengeteget kell dolgoznunk. Szeretnénk, ha országosan kisebb egységekkel, nagykövetségekkel tudna működni az Egyesület, babakocsi-kölcsönzőkkel, oktatókkal vidéken is. A közösség egyre jobban összeszokik, bővül, és nem szeretnénk azok kezét sem elengedni, akiknek kinőttek a gyerekei a babakocsis futásból. Ők a mi „meztelen futóink”, ahogy egymás között hívjuk babakocsi nélkül futó szülőtársainkat. Ők is aktív és fontos tagjai a csapatnak. Ugyanúgy várjuk őket már bringás korú vagy egyénileg futó gyerkőcökkel. Mindenkit szeretettel várunk és állunk rendelkezésükre!

További infó: Fuss babakocsival Egyesület

Ez a cikk is érdekelhet >>> TEKERÜNK, BÉBI? – BABAHORDÓS SPINNING

További cikkek

AZ ELSŐ MARATON - CSINÁLD MEG! 2022.03.13
“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.
Felnőttek játszótere: a terepakadályfutás 2022.03.03
Akár megy a tél, akár nem, kezdődik a terepakadályfutás, másnéven OCR szezonja. De miért is szeretjük az akadályfutást, és kinek ajánljuk?

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.