TEKERÜNK, BÉBI? – BABAHORDÓS SPINNING

2021.07.08.
baba_spinning

Bike with Baby. A spinning eme sajátos formájának magyarországi meghonosítójával, Bálint Katicával beszélgettünk – és nem csupán a babával tekerésről.

Honnan jött a babás spinning ötlete?

Már az első kisfiamat várva is azt terveztem, hogy hordozni fogomőt. A várandósság 28. hetéig megtartottam a heti négy-hat spinning órát, közben gondolkoztam, hogyan tarthatnék a pici mellett úgy órát, hogy nem szenved „anyahiányt”. A várandósság vége felé a párom viccből megjegyezte: „A babát felkötöd a hátadra, és kész!” Ez a megjegyzés egészen addig poén maradt, amíg fél évvel később néhány – a babáját szintén hordozó – ismerősöm bogarat nem ültetett a fülembe. Egyikük megkérdezte, hogy ha már annyi babás mozgásforma van, nem szeretnék hordozós kerékpáros órákat is tartani? Az Óbuda Gilda üzletvezetője és Béres Alexandra, aki akkor a Gilda szakmai vezetője volt, nyitottnak bizonyult az ötletre, így hamarosan összeállt a koncepció, ami azóta rengeteget csiszolódott, formálódott.Három évetartok így órákat, az első kisfiam akkor tíz hónapos volt.

Hogyan fogadták az új irányzatot?

A célközönség, a hordozós édesanyák örömmel vették, de a laikusok részéről megosztó véleményekkel is találkoztam. Az azóta eltelt pár év alatt – a Bike with Baby-foglalkozásoktól függetlenül is – szerencsére egyre népszerűbb a hordozás. Egyre több védőnő, szülésznő és gyermekorvos is támogatja ezt a gondozási módot, pontosabban a baba szempontjából anatómiailag helyes hordozást.  

Mivel tudod meggyőzni a kétkedőket?

Nálunk a baba és a mama egysége mellett a legfontosabb szempont a biztonság!A BwB óra két szakembert kíván: egy BwB-oktatót és egy hordozási tanácsadót. A képesítéssel rendelkezőbabahordozási tanácsadó szükség szerint segíti az édesanyákat a baba hátra kerülésében, a baba elalvása esetén segít a feje rögzítésében, az óra végén a levételben, és így tovább. De feladata a teremben lévő babakerítésen belül maradó gyerekek felügyelete is. A BwB-oktató és babahordozási tanácsadó is tisztában van az emberi anatómiával és a mozgásformák testre gyakorolt hatásaival. Tény, hogy sokan még baba nélkül is tartanak életük első kerékpáros órájától – talán egy korábbi rossz élmény miatt. Budapesten mindkét BwB-oktató, Karlovitz-Thurnherr Zsófi és én egyben spinning instruktorok is vagyunk, a békéscsabai csapatból pedig Nagyné Marosvölgyi Tímea gyerekekkel foglalkozó, aktív gyógytornász.

Az eszközzel szemben egy korábbi rossz tapasztalat miatt kissé bizalmatlan anyukát ezzel meg lehet nyugtatni?

Az ellenállás-szabályozó mindenkinek ott van a biciklijén. Mindenki maga állítja be a számára optimális terhelést, de az órán erre egyébként is nagyon odafigyelünk: maradunk a könnyű-közepes tartományban.

Milyen korú babával lehet elkezdeni a „tekerést”?

Megfelelő hordozóeszközben és megfelelő módon a baba már születésétől hordozható lenne akár háton is, az anyáknak azonban hat-nyolc hét regenerálódásra van szükségük. De legalább ennyire lényeges előfeltétel, hogy anya és gyermeke összehangolódjanak az első hetekben. Az összecsiszolódásban és a finomhangolásban a BwB-órák sokat segítenek. De hát éppen ez a foglalkozás lényege!

Meddig lehet vagy érdemes a babával tekerni?

A hordozós kor vége teljesen egyéni. Az is változó, hogyan viszonyul a gyermek a valódi közlekedéshez és a négy fal közötti, helyhez kötött tekeréshez. Az én elsőszülöttem például a negyedik születésnapjához közeledve is kéri néha, hogy vegyem fel. Csak úgy. De a BwB-órákon nagyjából másfél éves koráig tudtam csak vele „hajtani”, mert unatkozott. Más kisgyerek akár két éves koráig is elnézelődik vagy alszik az édesanyja hátán óra közben.  

Mennyi ideig tart egy foglalkozás?  

Tizenöt plusz hatvan percig, mert így tudunk maximálisan odafigyelni a családok szükségleteire – szoptatásra, pelenkázásra, hátra tételre. Az első negyedórában hordozási tanácsadóink, akik hordozásban tapasztalt anyák is, szükség szerint segítenek a kendőt még bizonytalanul megkötővagy épp teljesen kezdő vendégeknek a baba hátra vételében és a biztonságos megkötésben.

Miért kell megkülönböztetni a BwB órákat a spinningtől?

Bár az alapok a Johnny G-féle spinningből erednek, és ezt igyekszünk összehozni a kötődőneveléssel, a különbségre jó példa a kávézás. Rendelhetsz eszpresszót, kapucsínót, jeges kávét, lattét, ír kávét. Az alap ugyanaz, de elég egyetlen apró módosítás, és máris másik italt kapsz.

Szöveg: Marik Balázs

 

BwB dióhéjban

A BwB indoor kerékpáros óra kisbabás/kisgyermekes és várandós édesanyáknak, ahol a baba nélkül érkező nőket is szeretettel látják, ha az illető elfogadja és tiszteletben tartja, hogy ebben a miliőben a kerékpározás mellett a kötődő nevelés – alappillérei: szoptatás, együttalvás, hordozás – a másik vezérfonal. (A nemi diszkrimináció annak köszönhető, hogy a szoptatás az órák előtt, alatt és után ebben a közösségben természetes, de nem szeretnék zavarba hozni a szemérmesebb vendégeket.)  

BwB: hol keressük?

Budapesten jelenleg a Savoya Gildában, vidéken pedig Békéscsabán tartanak BwB-órákat. Foglalkozás a négyzeten A BwB-órán a hordozási tanácsadó szükség esetén dajkálja a babát vagy játszik vele. Ez olyan korú gyerekeknél lehet lényeges, akik háton már nem, vagy csak időszakosan maradnak fent, de gyermekmegőrzőhöz még nem elég érettek. Az őszükségletük az, hogy az anyával egy helyiségben lehessenek, láthassák őt, ami ezeken a foglalkozásokon megoldott.

 

 

Hasznos oldalak

www.bikewithbaby.hu

www.facebook.com/BikeWithBabyBekescsaba

www.facebook.com/BikeWithBaby

További cikkek

A SISAK SZABÁLY - VEDD FEL, ÉLETET MENT! 2021.08.06
A kerékpáros sisak kapcsán pró és kontra szép számmal vannak érvek. Ám ha őszinték vagyunk, nem nehéz belátnunk, hogy a sisak elengedhetetlen tartozéka a ...
Murau-Murtal üdülőrégió: élmények a hegycsúcstól a völgyig 2021.07.01
A Murau-Murtal üdülőrégió számtalan izgalmas kalandja garantálja a nyaralás sikerét, legyen szó családi kirándulásról, alpesi túrázásról vagy könnyed ...
Június 3. World Bicycle Day 2021.06.03
World Bicycle Day – a mai napon, június 3-án ünnepeljük a Kerékpározás Világnapját. Az ENSZ által kijelölt nap arra hívja fel figyelmet, hogy a kerékpározás ...

Ajánló

Rakonczay Gábor győzőtt az EMU 6 Day Race World Trophy futóversenyen 2021.09.11
EMU 6 Day Race World Trophy – Szeptember másodikán rajtolt a mezőny, a helyszíne Balatonfüred volt, A versenyen résztvevők – köztük több magyar induló is ...
Véget ért a XVI. Paralimpiai Játékok 2021.09.05
Nagyon sikeres szerepléssel zárt a magyar csapat a paralimpián – korábban csak az 1984-es paralimpián szerzett több érmet, mint Tokióban: Magyarország hét arannyat, ...
Túl a tokiói paralimpia első felén: három arany, hét érem, nagy sikerek 2021.09.01
Ma volt a nyolcadik versenynap az egy évet halasztott XVI. Paralimpiai Játékokon. A Magyar Paralimpiai Csapat négy paralimpiai bajnoki cím mellett négy ezüst- és három ...
VIA FERRATA - DRÓTKÍGYÓ A SZIKLÁN 2021.08.23
Mászás és túrázás különböző arányú keveréke: ez a via ferrata. A biztonsági szabályokat itt is be kell tartani, de van abban valami csodálatos, hogy különösebb ...
MINDIG A KÉK ÚTON - ORSZÁGOS KÉKTÚRA 2021.08.12
Hátizsák, térkép, némi víz és elemózsia. Az országos Kéktúra egy-egy szakaszának teljesítéséhez nem kell sok minden.