betöltés folyamatban...

CORE EDZÉS, A GERINCTORNA ÚJ IRÁNYA

2022.02.03.
core izomzat

Mit jelent a core training? A core szó jelentése központ – ez esetünkben testünk tartóizmaira, a törzsizmok összességére vonatkozik. A core edzés egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja.

Kinek ajánljuk? 

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk. 

Milyen hatást fejt ki? 

Annak, ha legalább heti egyszer látogatod az órát, számtalan pozitív hatását fogod érezni. Láthatóan stabilabb lesz a tartásod. A hátban, a gerincben és a nyakban fellépő mindennapos kellemetlen fájdalomérzet is csökken, sőt a kitartó edzés hatására teljesen meg is szűnhet. Más mozgásformák végzését is segíti, nagyobb hatékonysággal fogsz majd edzeni. Fejleszti a testkontrollt, az egyensúlyt és a stabilitást. Csökkenti az esetleges sportsérülések kockázatát is.  

Milyen egy óra felépítése? 

Az óra dinamikus bemelegítéssel kezdődik, majd következnek a speciális izolációs és koordinációs törzsizomgyakorlatok. Tipikusan eszközös edzés: használ súlyzót, instabil bosut, soft ballt, fit ballt, gumikötelet, flexi-bart, sőt xco-t is. Az egyensúlygyakorlatok biztosítják az összes izom összehangolt munkáját. A nyújtásoknak is kiemelt szerepe van, nemcsak az óra végén, hanem az egyes gyakorlatblokkok után is. 

Fordítsunk több időt gerincünk egészségére, hiszen a testünk egyik legfontosabb tartóoszlopa. Már heti kétszer 30 perc hatékony core edzés segíthet elkerülni a komolyabb gerincbetegségeket. Figyeljünk tartásunkra és tartsunk öt perc szünetet munkavégzés közben, ha van rá lehetőségünk. Sokszor a helyzetváltoztatás, átmozgatás is csodákra képes. 

Mi az a bosu?

Speciális sporteszköz, mellyel az edzést instabil közegben végezhetjük, így nem csak az adott izomcsoportot dolgoztatjuk, hanem több izomcsoportunkra is szükségünk van, ahhoz hogy végre tudjuk hajtani a gyakorlatot. 

Mi az a flexi-bar?

A felexi-bar hazsnálatával könyebben fejleszthetők egy átlagember core-izmai, legfontosabb jellemzője a folyamatos rezonancia, ezzel fellazítja a core izmokat, így hosszanti irányban megnyújtja a gerincoszlopot.

Mi az az xco?

Használat közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül.
Így jön létre a reaktív hatás. Ez az ide-oda mozgatás egyidejűleg feszít meg ellentétes izmokat, mint például a bicepsz (karhajlító) és a tricepsz (karfeszítő) izmokat.

Ezt a cikket is olvasd el >>> 5 TUTI LABDÁS EDZÉSTIPP GURISATTI GRÉTÁTÓL

További cikkek

A csodálatos csípőhorpasz izom 2023.05.23
Izomzatunk mostohagyermeke, kevés szó esik róla, pedig hatalmas a jelentősége, ráadásul nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Rajta múlik a strukturális egyensúly, mivel ez az egyetlen izom, mely összeköti a gerincet a lábunkkal, így tőle függ a mobilitás, a rugalmasság. A csípőhorpasz izom többet érdemelne, mint amennyit általánosságban kap, ezért is írunk róla.
Futópad helyett core-erősítés! 2023.01.08
Lehet, hogy múló divat, de annak igencsak hasznos a mély törzsizomzat és tartóizomzat megerősítése. Ha éppen nincs kedvünk vagy lehetőségünk kimerészkedni a szabadba egy kellemes téli futásra, a sok szempontból nem ideális futópad helyett inkább erősítsük core-izmainkat! Az egészséges, erős törzsizmok tavasszal a futóteljesítményünket is növelik!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.