CORE EDZÉS, A GERINCTORNA ÚJ IRÁNYA

2022.02.03.
core izomzat

Mit jelent a core training? A core szó jelentése központ – ez esetünkben testünk tartóizmaira, a törzsizmok összességére vonatkozik. A core edzés egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja.

Kinek ajánljuk? 

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk. 

Milyen hatást fejt ki? 

Annak, ha legalább heti egyszer látogatod az órát, számtalan pozitív hatását fogod érezni. Láthatóan stabilabb lesz a tartásod. A hátban, a gerincben és a nyakban fellépő mindennapos kellemetlen fájdalomérzet is csökken, sőt a kitartó edzés hatására teljesen meg is szűnhet. Más mozgásformák végzését is segíti, nagyobb hatékonysággal fogsz majd edzeni. Fejleszti a testkontrollt, az egyensúlyt és a stabilitást. Csökkenti az esetleges sportsérülések kockázatát is.  

Milyen egy óra felépítése? 

Az óra dinamikus bemelegítéssel kezdődik, majd következnek a speciális izolációs és koordinációs törzsizomgyakorlatok. Tipikusan eszközös edzés: használ súlyzót, instabil bosut, soft ballt, fit ballt, gumikötelet, flexi-bart, sőt xco-t is. Az egyensúlygyakorlatok biztosítják az összes izom összehangolt munkáját. A nyújtásoknak is kiemelt szerepe van, nemcsak az óra végén, hanem az egyes gyakorlatblokkok után is. 

Fordítsunk több időt gerincünk egészségére, hiszen a testünk egyik legfontosabb tartóoszlopa. Már heti kétszer 30 perc hatékony core edzés segíthet elkerülni a komolyabb gerincbetegségeket. Figyeljünk tartásunkra és tartsunk öt perc szünetet munkavégzés közben, ha van rá lehetőségünk. Sokszor a helyzetváltoztatás, átmozgatás is csodákra képes. 

Mi az a bosu?

Speciális sporteszköz, mellyel az edzést instabil közegben végezhetjük, így nem csak az adott izomcsoportot dolgoztatjuk, hanem több izomcsoportunkra is szükségünk van, ahhoz hogy végre tudjuk hajtani a gyakorlatot. 

Mi az a flexi-bar?

A felexi-bar hazsnálatával könyebben fejleszthetők egy átlagember core-izmai, legfontosabb jellemzője a folyamatos rezonancia, ezzel fellazítja a core izmokat, így hosszanti irányban megnyújtja a gerincoszlopot.

Mi az az xco?

Használat közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül.
Így jön létre a reaktív hatás. Ez az ide-oda mozgatás egyidejűleg feszít meg ellentétes izmokat, mint például a bicepsz (karhajlító) és a tricepsz (karfeszítő) izmokat.

Ezt a cikket is olvasd el >>> 5 TUTI LABDÁS EDZÉSTIPP GURISATTI GRÉTÁTÓL

További cikkek

Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
MOZDULJ STABILAN! - SÉRÜLÉSMEGELŐZÉS 2022.04.16
Sportolók vizsgálata során gyakran találkozom olyan esettel, hogy egy beszűkült mozgásterjedelmű boka térdfájdalmat okoz, a nem megfelelő mértékben mozgó csípő pedig derékfájást vált ki. Mozdulj stabilan!
FEGYENCEDZÉS VAGY ANTIGRAVITÁCIÓS JÓGA, EZ ITT A KÉRDÉS! 2022.01.21
El kéne kezdeni, de mit? Fegyencedzés, funkcionális tréning, saját testsúlyos edzés, jóga… Gyakori kérdés ez az életmódváltók előtt. Számukra készítettünk egy összeállítást a különböző edzésmódszerekről.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.