A jóga mindenkié – testalkattól függetlenül

2022.02.25.
jóga

Van rajtad némi túlsúly, s azt gondolod, emiatt a jóga nem neked való? Tévedsz! Az Instagramon és a Youtube-on, de akár a hazai jógatermekben is rengeteg olyan plus size jógit találni, akik a legnagyobb természetességgel tartják meg testüket bármilyen kartámaszos pózban. Ez is bizonyítja, hogy a jóga az erőről és nem is a hajlékonyságról, hanem koncentrációról, elhatározásról, gyakorlásról, és az egyensúlyról szól.

Ha valaki először vesz részt jógaórán, eleve kicsit kényelmetlenül érzi magát, hiszen nem tudja, mi vár rá, úgy érzi, semmit nem fog tudni és mindenki őt nézi. Fokozottan igaz ez, amikor úgy érzed, a testalkatod miatt duplán kilógsz a sorból. Melletted csupa feszes, izmos, vékony lány állja a pózókat, te pedig csak pislogsz, mert már a lefelé néző kutyában is csak lihegsz. Aztán ahogy egyre beljebb mentek az órában, és egyre alaposabban megismered az ászanák technikáit, úgy jössz rá, hogy akárhány kilósan is lehet ezt csinálni.

 

Miért nem számít a testalkat a jógában?

 

1. Megtanítják a helyes testtartást

Egy alapos jógatanár mindent elmond az óráján azzal kapcsolatban, hogy a kezdő jógázó hogyan tudja a legstabilabban tartani vagy alátámasztani a testét, és azt is, hogy hogyan kímélheti meg az ízületeit. Az oktató megtanítja, hogyan kell az izmokat aktivizálni és fokozatosan terhelni – ezt általánosságban és pózokra lebontva is elmondja az órán. A legtöbb ászana bemutatásakor hallani fogod majd azokat az instrukciókat, melyek segítenek sérülésmentesen megcsinálni és kitartani az adott pózt.

2. Vannak könnyítések

Egy valamirevaló jógatanár nem kezdi el úgy az óráját, hogy ne érdeklődne az esetleges sérüléseidről, gyengeségeidről. A gyakorlás alatt elvégzendő pózokhoz pedig ezekhez mérten ajánl neked könnyítést. Használhatsz téglát, foghatod máshol a lábad, tarthatod másképp a karod; a lényeg, hogy semmilyen fájdalmat ne érezz a testedben. Természetesen egy jóleső erőlködést engedned kell a testednek, mert ha minden könnyen és megerőltetés nélkül megy, akkor nem fejlődsz sehová, úgy pedig nem sok értelme van a gyakorlásnak.

3. Bármikor pihenhetsz

A jógában az is szuper, hogy megadja neked a pihenés lehetőségét. Bármikor, amikor elfáradtál, felgyorsult a légzésed, szédülést, hányingert, vagy bármi más szokatlan dolgot észlelsz magadon, nyugodtan megállhatsz. Általában babapózban érdemes újra erőt gyűjteni, de a lefelé néző kutya pózban is sikerülhet egy kicsit szusszanni. Senki nem fog rád szólni, cikizni, sőt, általában minden órán felhívják a figyelmet arra, hogy megállhatsz, ha úgy tartod jónak.

Ezeket a cikkeket is olvasd el

>>> ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI!

>>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

További cikkek

Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.
Belső biztonság, csak teremtsd meg! 2022.03.23
A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.
Így kezdj jógázni! 3. rész 2022.02.02
Nem mindegy, hogy újonc jógázóként milyen élményekkel találkozol először. A privát és a csoportos jóga óra egyaránt jó választás, csak tudnod kell, hogy mire van szükséged.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.