betöltés folyamatban...

A jóga mindenkié – testalkattól függetlenül

2022.02.25.
jóga

Van rajtad némi túlsúly, s azt gondolod, emiatt a jóga nem neked való? Tévedsz! Az Instagramon és a Youtube-on, de akár a hazai jógatermekben is rengeteg olyan plus size jógit találni, akik a legnagyobb természetességgel tartják meg testüket bármilyen kartámaszos pózban. Ez is bizonyítja, hogy a jóga az erőről és nem is a hajlékonyságról, hanem koncentrációról, elhatározásról, gyakorlásról, és az egyensúlyról szól.

Ha valaki először vesz részt jógaórán, eleve kicsit kényelmetlenül érzi magát, hiszen nem tudja, mi vár rá, úgy érzi, semmit nem fog tudni és mindenki őt nézi. Fokozottan igaz ez, amikor úgy érzed, a testalkatod miatt duplán kilógsz a sorból. Melletted csupa feszes, izmos, vékony lány állja a pózókat, te pedig csak pislogsz, mert már a lefelé néző kutyában is csak lihegsz. Aztán ahogy egyre beljebb mentek az órában, és egyre alaposabban megismered az ászanák technikáit, úgy jössz rá, hogy akárhány kilósan is lehet ezt csinálni.

 

Miért nem számít a testalkat a jógában?

 

1. Megtanítják a helyes testtartást

Egy alapos jógatanár mindent elmond az óráján azzal kapcsolatban, hogy a kezdő jógázó hogyan tudja a legstabilabban tartani vagy alátámasztani a testét, és azt is, hogy hogyan kímélheti meg az ízületeit. Az oktató megtanítja, hogyan kell az izmokat aktivizálni és fokozatosan terhelni – ezt általánosságban és pózokra lebontva is elmondja az órán. A legtöbb ászana bemutatásakor hallani fogod majd azokat az instrukciókat, melyek segítenek sérülésmentesen megcsinálni és kitartani az adott pózt.

2. Vannak könnyítések

Egy valamirevaló jógatanár nem kezdi el úgy az óráját, hogy ne érdeklődne az esetleges sérüléseidről, gyengeségeidről. A gyakorlás alatt elvégzendő pózokhoz pedig ezekhez mérten ajánl neked könnyítést. Használhatsz téglát, foghatod máshol a lábad, tarthatod másképp a karod; a lényeg, hogy semmilyen fájdalmat ne érezz a testedben. Természetesen egy jóleső erőlködést engedned kell a testednek, mert ha minden könnyen és megerőltetés nélkül megy, akkor nem fejlődsz sehová, úgy pedig nem sok értelme van a gyakorlásnak.

3. Bármikor pihenhetsz

A jógában az is szuper, hogy megadja neked a pihenés lehetőségét. Bármikor, amikor elfáradtál, felgyorsult a légzésed, szédülést, hányingert, vagy bármi más szokatlan dolgot észlelsz magadon, nyugodtan megállhatsz. Általában babapózban érdemes újra erőt gyűjteni, de a lefelé néző kutya pózban is sikerülhet egy kicsit szusszanni. Senki nem fog rád szólni, cikizni, sőt, általában minden órán felhívják a figyelmet arra, hogy megállhatsz, ha úgy tartod jónak.

Ezeket a cikkeket is olvasd el

>>> ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI!

>>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

További cikkek

A jóga eredete 2023.05.16
Talán soha nem volt akkora divatja a jógának, mint mostanában. A koronavírus-járvány alatt nemcsak a bezártság miatt fordultak egyre többen az ászanák és a meditáció világához, hanem mert sokaknak ez az életmód oldotta a szorongását. Így aztán elmondhatjuk, hogy a megnövekedett kereslet alakította a kínálatot: az egyre több gyakorlóhoz egyre több oktatóra volt szükség. Ennek eredménye, hogy ma már minden irányzat kipróbálható, rengeteg stúdió üzemel Magyarországon és világszerte is, ráadásul az online videókkal akár a nappalinkba is hozhatjuk a privát órát.
Yin jóga 2023.04.07
A yin jóga a jóga egyik formája, amely a mély nyújtást és ellazulást hangsúlyozza. Ellentétben a jóga más formáival, amelyek a dinamikus mozgásokra és az erő növelésére összpontosítanak, a yin jógát lassú, passzív pózok jellemzik, amelyek több percig tartanak.
Horváth Éva jógatábort szervez a festői Balin  2023.02.28
Az egykori modell családjával tavaly januárban költözött Balira, ahol két kisfia nevelése mellett Horváth Éva jógatáborok szervezésével tölti az idejét.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.