Az emberek túlnyomó része addig a napig, amíg meg nem tapasztalja, milyen betegnek lenni, nem gondol rá, hogy egyszer ő is azzá válhat. Aztán mégis bekövetkezik valahogy. Változunk. Az idő függvényében, a környezetünk hatására és a szervezetünkben végbemenő természetes folyamatoknak köszönhetően. A prevenció (megelőzés) és táplálkozás szerepe napjainkban még inkább felértékelődött.
Egyre több a beteg ember körülöttünk. A baráti körben, a családban, bármerre fordulunk, szinte biztosan találunk valakit, aki valamilyen érzékenységben, allergiában vagy anyagcsere-betegségben szenved. A nem fertőző betegségek számos kutatás által bizonyítottan megelőzhetők a helyes táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás segítségével.
Megelőzés
A megelőzés három szintje ismert, mindháromnak jelentős szerepe van.
- Az elsődleges prevenció középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll, célja a betegség kifejlődésének megakadályozása. Tevékenységi körébe tartozik az egészségnevelés és az egészségügyi felvilágosítás minden területe
- A másodlagos prevenció célja a betegségek korai, rejtett, még panaszt nem okozó szakban való felismerése. Ezáltal a beteg jó eséllyel, kisebb károsodással, alacsonyabb költséggel gyógyítható. A szekunder prevenció jellemzően orvosi eszközökön keresztül történik (eszköze a szűrővizsgálat) de a laikusok által végzett önellenőrzés is ide tartozik.
- A harmadlagos prevenció célja a betegségekből fakadó károsodások, a tartós egészségdeficitet okozó – életminőséget rontó; funkciózavart, tartós fájdalmat, tartós ellátást okozó – állapotok megelőzése. Eszköztárába tartozik a hatékony, korszerű, szövődménymentes gyógyítás és a korai rehabilitáció, amivel elkerülhető a definitív károsodások kialakulása.
Bizonyos tényezőkre tudunk hatással lenni, másokra nem
Nem befolyásolható tényező a kor, a nem, a genetikai adottságok illetve a biológiai tényezők. Befolyásolható például a szociális közeg, ahol élünk, illetve az életmód, amit folytatunk.
„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered” (Hippokratész)
Még mindig túl kevés a valóban értékes információ ezekkel a betegségekkel és a megelőzésükkel kapcsolatban. Sokkal kézenfekvőbb lenne a kialakulásukat elkerülni, mint a már meglévő betegségeket kezelni. Az orvosdoktorok a legtöbb esetben nem rendelkeznek széleskörű tudással a dietoterápia területén, ezért folyamodnak gyógyszeres kezeléshez akkor is, amikor életmódbeli-étrendi kezeléssel még igenis megoldható lenne a probléma. Természetesen ebben az esetben a páciens akaratára jóval nagyobb szükség van, mint egy-egy pirula napi rendszerességű szedése esetén. Ne habozzunk egy-egy ilyen típusú betegség esetén táplálkozástudományi szakember segítségét kérni, hiszen közös érdek kell, hogy legyen a gyógyszerek szedésének elkerülése.
Hogyan előzhetjük meg a nem fertőző -civilizációs- betegségek kialakulását?
A „recept” jóval egyszerűbb, mint gondolnánk. Moderált, ámde változatos étrend, rendszeres és intenzív testmozgás (bármilyen mozgásforma, melyben örömünket leljük), illetve a lehetőségekhez mérten napi 7-8 óra jó minőségű alvás. Vigyázat, az eredmény garantált.
Jó egészséget!
Szerző: Rákóczi Gabi Msc