betöltés folyamatban...

Minden, amit tudni érdemes a Kékszalagról

2023.07.02.
Kékszalag

Ha kimondod, Kékszalag, lelki szemeink előtt megjelenik a Tihanyi-félsziget és az előterében több száz vitorlás képe. Ez a verseny egy ideje minden nyáron szerepel a legfontosabb balatoni rendezvények listáján. Minden, amit a Kékszalagról tudni édemes! De mi is ez igazából?  Kinek szól? Hol érdemes keresned a legfontosabb aktuális infókat a verseny alatt?

A Kékszalagot idén immár ötvenötödik alkalommal rendezik meg, és nem véletlenül vált a Balaton és a vitorlázás egyik legkiemelkedőbb ünnepévé, ugyanis ez nem csupán Magyarország, de az egész európai kontinens egyik legnagyobb presztízsű, legnagyobb múltú vitorlás tókerülő eseménye. 

Miért Kékszalag?

Hajdanán az Atlanti óceánon Angliából Amerika keleti partjaira, vagy onnan vissza az óhazába leggyorsabban átkelő utasszállító hajó viselhette árbócán a kék szalagot. Ezt a hagyományt ültette át hazánkba a Hungária Yacht Klub, amely 1934-ben először írta ki a megmérettetést.  A verseny győztese azóta is egy egy méter hosszú kék szalagot jogosult hordani az árbóca tetején az elismerés jeleként.  Az első Kékszalag versenynek az volt a célkitűzése, hogy az akkori Magyar Vitorlás Yacht Szövetséghez tartozó hajók számára olyan Balaton-kerülő gyorsasági versenyt indítsanak, amelyen osztályra és méretre való tekintet nélkül bárki részt vehet. Az eredeti elképzelés így hangzott:

„Egy 140-160 kilométeres navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajósfelkészültséget, vitorlázótudást és egész embert kíván.  Éppen ezekért a hajóserényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek első díja a Balaton Kék Szalagja volna.”

Persze sokak sajnálatára a teljesen nyílt bajnokság szabályai a későbbiekben némileg megváltoztak, így 1940-ben már nem indulhattak a 22-es versenyjollék, amelyek addig a legtöbb sikert tudhatták magukénak. Később egy másik kategória is kikerült a nevezési listáról, mégpedig a hatvanas, hetvenes évek sikereit arató csillaghajó. Újabb jelentős módosítás 2014-ben történt, amikor eltöröltek szinte minden, az eredetitől eltérő nevezési szabályozást, és onnantól ismét bármilyen típusú hajó – legalább 3 felnőtt versenyző részvételével – részt vehet a versenyen.

Korábban talán még nagyobb szenzációnak számított a Kékszalag, ugyanis csak kétévente rendezték meg. A háború miatt 1942 után több év is kimaradt, s csak 1947-ben sikerült „újraéleszteni” a hagyományt, és 2001 óta tartják meg minden évben.

A Kékszalag útvonala

A megmérettetésen részt vevő vitorlások a Balatonfüredet Szántóddal összekötő vonalon kijelölt több, mint 6 kilométer hosszú rajtvonalról vágnak neki légvonalban 155 km hosszú útjuknak.  A rajtvonal északi, Füred felőli végéről startolnak a katamaránok és más különleges hajók, így az ő indulásukat a mólóról szabad szemmel is jól lehet követni.

KÉKSZALAG DUPLASZÁM! 2

Az indulás után, a rajtvonal közepéről nézve pont 60 fokon, irány Balatonkenese. Onnan az óramutatóval együtt délnyugat és Siófok felé fordul a mezőny, ahol aztán nyugat felé igazítanak a hajósok, és átkelnek a Tihanyi-szoroson. Innentől újra DNY a főirány, Keszthely előtt fordulnak vissza a célvonal felé, ami szintén Balatonfürednél van. A tavat tehát az óramutató járásával megegyező irányban kell motorhasználat és kikötés nélkül körbe hajózni legfeljebb 48 órán belül.

Az első Kékszalagon mindössze 21 induló volt, akik közül 19 sikeresen célba is ért.  A verseny első győztesének járó díjat maga József Ferenc királyi herceg adta át, ezzel nyomatékosítva annak fontosságát. A Kékszalagot elsőként Ábránfalvi ifj. Ugron Gábor köthette fel Rabonbán nevű 30-as cirkálója árbócára.

A leggyorsabb körbehajózás eredményét több, mint fél évszázadon át a Nemere II. hajó és kapitánya tudhatta magáénak 10 óra 40 perces teljesítménnyel. Ezt a rekordot csak 57 év elteltével, egy high-tech anyagokból készült, egyedi tervezésű, mindkét hajótesten árbócot viselő katamaránnal sikerült megdönteni 2012-ben. Aztán két évvel később – sokkal jobb szélviszonyok közepette – saját eredményüket jelentősen túlszárnyalva sikerült 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt célba érniük. 2014-től egészen a tavalyi évig ez volt a bejegyzett rekord, amikor is a csúcstartó Fifty-Fifty vitorlás és kapitánya Józsa Márton, saját idejét javította meg további 36 másodperccel.

Eddig egyetlen női kormányosnak, Kultsár Istvánné Gordon Evelynnek sikerült elnyernie a Kékszalagot, méghozzá kétszer, 1940-ben és 1942-ben. Az ő tiszteletére 2011 óta a legeredményesebb női kormányos Gordon Evelyn-díjban részesül. A legsikeresebb kormányos pedig nem más, mint Litkey Farkas, aki zsinórban kilencszer, összesen pedig tizenháromszor lett a Kékszalag abszolút győztese.  

Minden, amit tudni érdemes a Kékszalagról
Minden, amit tudni érdemes a Kékszalagról
Ezt is olvasd el!
A vitorlázás mindenkié - vallja az Elnök 2023.06.27
Idén januárban a Magyar Vitorlás Szövetség rendkívüli közgyűlésén új elnököt választottak, az új elnök Haranghy Csaba lett. Vitolás múlttal rendelkezik az Elnök , aktív sportoló volt, az 1996-os olimpián, Atlantában képviselte a magyar vitorlázókat Star hajóosztályban. Az elmúlt évtizedekben pedig diplomáciai tapasztalatokat is szerzett, több cég vezetésében vett részt, tagja volt az MVSZ elnökségének, de dolgozott a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökeként is. Jelenlegi munkakörében az első Kékszalagjára készül, a felvezető sajtótájékoztató után adott interjút a Sport&Move-nak, ahol a jövő és a feladatok mellett a versenyzői múlt jelentette előnyök is szóba kerültek.

Fontos adatok versenyzőknek!

Itt megtalálod a bóják GPS-koordinátáit (in progress!)

https://sportandmove.hu/kekszalag/

 

Itt pedig folyamatosan frissülő meteorológia adatokat, aktuális szélértékeket és előrejelzéseket találsz:

https://mvszhirdetotabla.hu/kekszalag/meteorologia

 

Ha szeretnéd, megnézheted, kik neveztek be a versenybe:

https://mvszhirdetotabla.hu/kekszalag/nevezesek

 

A verseny alatt rendszeresen frissül a részeredmények listája, ahol azt is megnézheted, hogy állt az élmezőny a keszthelyi bójánál és ki mikor vette a balatonkenesei pályajelet:

https://mvszhirdetotabla.hu/kekszalag/eredmenyek

 

A versennyel kapcsolatos hirdetmények, esetleges módosítások, figyelmeztetések, óvások pedig az online hirdetőtáblán olvashatók:

https://mvszhirdetotabla.hu/kekszalag/hirdetotabla

 

Ha pontosan akarsz rajtolni, hallgasd a VHF rádiót! A verseny ideje alatt a rendezőség két csatornán, az  egyik a keleti medencében és a nyugati medence keleti részében foghatóan,  a másikon pedig a nyugati medencében foghatóan közli a versennyel kapcsolatos hivatalos üzeneteit. Részletek a versenyutasításban!

 

Szöveg: TM

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.