betöltés folyamatban...

Felkészülés vízre szállás előtt

2023.07.06.
Kékszalag felkészülés

Itt a nyár, leporoljuk a vitorlásokat, felpattanunk a vízibiciklire, egyszóval így, vagy úgy, de vízre szállunk. Mire érdemes odafigyelni a vízre szállás előtti időszakban a szervezet tápanyag ellátottsága és hidratáltsága érdekében?

Vitorlázás

A vitorlázás avatatlan szemnek igencsak “egyszerű” tevékenységnek tűnhet, ám valójában egy nagyon összetett tevékenységről van szó, ami nem csupán a fizikai, de a szellemi képességek kihasználásán nagyban múlik. Igényeltetik hozzá a jó erőnlét, a mozgékonyság, a taktikai és mechanikai tudatosság egyaránt. 

A Balatonon már a 19. században megindult a vitorlás yachtok versenyzése. Az első versenyt a kék szalagért 1934. július 27-én rendezte a Hungária Yacht Club, melyen 21 hajó állt rajthoz és mindössze ketten adták fel a versenyt. 

A három nagy tókerülő európai verseny után (Garda-tavi, Boden-tavi, Genfi-tavi) a Balatoni “Kékszalag” Európa leghosszabb és legrégibb tókerülő vitorlásversenye. A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalon, légvonalban 155 kilométeres a táv, melyet a versenyzőknek a kezdetek kezdetén időkorlátozás nélkül, ma már 48 órán belül kell megtenniük.

A vitorlázás fizikai követelményei a hajóosztálytól, a legénység helyzetétől és az időjárási viszonyoktól függően változnak. 

Milyen a vitorlás legénység “ideális testtípusa”

A magasság és a legénység súlya (a hajó összes vitorlásának összes testtömege) bizonyos típusú hajóknál igen jelentős tényező. Általában az alacsonyabb testsúly előnyös lehet enyhe szélben, kisebb hajókban.

Mit esznek a felkészülési időszakban?

A felkészülési étrendet a változó napi edzésigényekhez és az egyéni testösszetételbeli igényekhez kell igazítani. Megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátbevitel a napi energiaszükséglet biztosításához, és a minőségi fehérjeválasztás (sovány marhahús, baromfi, tenger gyümölcsei, tejtermékek, hüvelyesek) minden étkezés alkalmával segíti az izmok regenerációját és fejlődését. Érdemes naponta többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, hogy az antioxidáns-, rost- és vitaminszükséglet kielégítése biztosított legyen.

Felkészülés vízre szállás előtt -mit együnk a felkészülési időszakban?
Felkészülés vízre szállás előtt -mit együnk a felkészülési időszakban?

Tekintettel arra, hogy egy vitorlázó valószínűleg órákat fog a vízen tölteni az edzés során, kulcsfontosságú az előre tervezés, valamint a tápanyag- és a megfelelő folyadékbevitel biztosítása az edzés során. Megfelelő szénhidrát források lehetnek: gabonaszeletek és gyümölcs- vagy sportételek, például szénhidrát-zselék. A folyadékpótlást tekintve célszerű lehet a sportitalok vagy a víz fogyasztása. 

A kiszáradás veszélye

Annak ellenére, hogy víz veszi körül a versenyzőket, mégis nagy az esélye a kiszáradásnak. A kiszáradás kognitív károsodást okoz, valamint számos szervi funkciót csökkent, többek között negatív hatással van az állóképességre is, ami jelentős probléma a vitorlázók számára, mivel a döntéshozatal és a koncentráció kulcsfontosságú tényező a teljesítményben. A vitorlázóknak törekedniük kell arra, hogy az edzéseket és a regattákat hidratált állapotban kezdjék meg. A napi rendszeres, kis mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet ebben. A vizelet színének és mennyiségének napról-napra történő ellenőrzése segít a tengerésznek felmérni hidratáltsági állapotát. 

Fontos az előre tervezés és elegendő folyadék bevitele a hajón vagy az edzőhajóban a vízi edzésekhez és a regattákhoz. A legjobb választás a sportital (szénhidrát és elektrolit, valamint folyadék biztosítására), víz vagy elektrolit italok (ha alacsony az energiaigény, de nagy a folyadékigény). Az edzéseken biztosítani kell a rendszeres italszüneteket, és a regatta versenyei között a hidratálásnak prioritást kell élveznie. 

Étkezés közvetlenül a verseny előtt

A regatta előtti étkezést körülbelül 2-3 órával a vízre indulás előtt kell elfogyasztani. Fontos, hogy a matróz különböző lehetőségeket próbáljon ki az edzés során, hogy megtudja, melyik működik a legjobban, azonban ideális egy olyan étkezésre vagy uzsonnára összpontosítani, amely szénhidrátot és némi fehérjét is tartalmaz. Az ötletek között szerepelhet egy szendvics (sovány hússal/csirkével és salátával) és valamilyen gyümölcs vagy tészta csirkével vagy marhahússal, vagy (ha a sportoló a folyékony opciót részesíti előnyben) egy gyümölcsturmix. A vitorlázáshoz szükség lehet valamilyen nassolnivalóra, például gabonaszeletre, gyümölcsre vagy diófélékre (ezek a való életben, sportversenyen kívül is igen hasznos nassolnivalók).

A vitorlázónak a verseny napján ébredéstől kezdődően a verseny kezdetéig hidratáltan kell elkezdenie a regattát, és rendszeresen, kis adagokat ajánlott fogyasztani a folyadékból. További folyadék (pl. 300-500 ml) fogyasztása a reggeli és a verseny előtti étkezés során segít a folyadékszükséglet kielégítésében.

Étkezés és folyadékpótlás a verseny alatt

A vitorlás események során fontos figyelembe venni az verseny hosszát és az élelmiszerek súlyát, valamint a fedélzetre felvitt élelmiszerek tápanyagtartalmát. Az élelmiszer-ellátásnak biztosítania kell a szénhidrátot, fehérjét, zsírokat és folyadékot, magas tápértékűnek kell lenni, különösen akkor, ha az esemény több napon át tart. 

Néhány példa az alacsony súlyú, ámde tápláló ételekre:

  • Speciálisan összeállított dehidratált ételek
  • Ízesített rizs/tészta köretek
  • Snack-ként csomag szárított gyümölcs
  • Keksz vagy rizses sütemény
  • Tonhal vagy lazac konzerv 
  • Hosszan eltartható sajt (pl. sajtrudak)
  • Hosszan eltartható (UHT) tej
  • Por formájú, folyékony állagúvá alakítható étrend-kiegészítők
  • Por formájú sportitalok

Stabilizáljuk a vércukorszintünket

A stabil vércukorértékek a vitorlázás ideje alatt is elsőleges fontosságúak. Ingadozó vércukorértékekkel nehezített lehet a gondolkodás, sőt, a látászavar sem túl előnyös egy ilyen sportverseny alatt. Törekedjünk arra, hogy a keményítőtartalmú szénhidrátokat fehérjék és zsírok kíséretében fogyasszuk el, így lassítjuk a hirtelen, nagy mennyiségű glükóz véráramba kerülését. A Fogyás és az inzulinrezisztencia című könyvemben számos ötletet mutatok arra, hogyan kerülhető el a vércukor-hullámvasút. 

Tervezzünk előre

Nagy jelentőségű az előre tervezés, az, hogy pontosan gondoljuk át, mire és mennyire lehet szükség. A legénység tagjának szerepétől függően, egy versenyen óránként 30-60 g szénhidráttal kell számolni. Az emészthetőség elsődleges szempont az élelmiszerválasztásnál.  A könnyen emészthető élelmiszerek közé tartoznak például a gabonaszeletek, a gyümölcsök és az olyan sportélelmiszerek, mint a szénhidrát-zselék és a sportitalok. 

Ezt is olvasd el!
Mit egyél hajózás közben? 2023.07.04
Itt a nyár, leporoljuk a vitorlásokat, felpattanunk a vízibiciklire, egyszóval így vagy úgy, de vízre szállunk. Mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban a szervezet tápanyag ellátottsága és hidratáltsága érdekében? Mutatjuk mit együnk és mit ne együnk a hajózás során.

A csomagolás

A hajóra kerülő ételek és italok csomagolása mindenkor praktikus és könnyen kezelhető kell, hogy legyen, amellett, hogy a terjedelmük és súlyuk sem mellékes! 

Jó szelet és jó egészséget!

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

 

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.