betöltés folyamatban...

Balatoni kikötők

2023.08.30.

Az elmúlt néhány évben, köszönhetően a Kékszalag sikerének is, láthatóan fellendült a balatoni vitorlázás. Ez pedig magával hozza azt is, hogy egyre több és nagyobb kikötőre van szükség. Több régi kikötő pedig fejlesztésen, korszerűsítésen esett át. Bemutatunk néhányat közülük.

A vitorlázás reneszánsza

A balatoni vitorlázás mondhatni újabb fénykorát éli, a vitorlássporton túl az életérzés, a vízen töltött szabadidő egyre többek életébe hozta be a rendszeres vitorlázást. Azt ugyan nehéz mérni, hogy jelenleg pontosan hányan űzik hobbiszinten a vitorlázást, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András egy 2020-ban készült interjúban úgy fogalmazott: „Azt mutatják a hajóadatok, hogy 50-55 ezer alkalmi vitorlázó van jelenleg, aki egyszer-egyszer vízre száll, ugyanakkor rendszeresen 20-25 ezer fő hajózik.” Az elmondottakból arra is lehet következtetni, hogy nagyjából 10 ezer csónak és 8 ezer tőkesúlyos vitorlás volt három évvel ezelőtt a Balatonon. Ami a kihasználtságot illeti, ebben még lehet fejlődni, a tó nyugati részén viszonylag kevés kikötő és férőhely található. A balatoni kikötőket összegyűjtő portál adatai alapján jelenleg 30 városban nagyjából 70-75 vitorláskikötő van. Ezek közül szeretnénk bemutatni a Balaton különböző pontjain található hatot. 

Balatonvilágos – Aliga Port

A Balaton legújabb vitorláskikötője, amelyet 2023 júniusában adtak át a nagyközönség részére. Az Aliga Port 213 férőhellyel rendelkezik, amit vitorlás és elektromos hajók egyaránt igénybe vehetnek. Az üzemeltetők célja pedig az, hogy a modern létesítmény minél több sportolónak biztosítson lehetőséget, és a magas színvonalnak köszönhetően esetleg az olimpiai felkészülést is segítse. A balatonvilágosi kikötő már a 80-as, 90-es évek óta fontos szerepet tölt be a tó életében, a mostani fejlesztések során pedig többek között megerősítették a partfalat, újjáépítették a hullámtörőket, ami biztosítja a nyugodtabb vízterületet. 

Egy évre a bérlés ára a hajómérettől függően nettó 1 millió 100 ezer forinttól kezdődik.

Balatonföldvár – BH-kikötő

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) legnagyobb kikötője a déli parton található. A környezete miatt kedvelt a vitorlások körében, békés hangulatot és zöld környezetet kínál az odaérkezőknek. Az egyik legnagyobb látványosság a Galamb-sziget, amely a tó egyetlen olyan szigete, amit mesterségesen hoztak létre a 20. század elején. Elnevezését az odavezető hídon elhelyezett galambdúcokról kapta. Régebben fürdőzőhelyként volt ismert, manapság népszerű rendezvényhelyszín és a kikötővel együtt a balatoni vitorlázás egyik fontos pontja. A BH-kikötőben több mint 150 hajó fér el, alapjáraton biztonságos, de ahogy az a déli partra jellemző, az északi, északnyugati szélben trükkös tud lenni a be- és a kijutás. 

 

Keszthely – Keszthelyi Yachtkikötő

A magyar tenger északi partjának nyugati részén található Keszthely fontos turisztikai helyszín. A Yachtkikötő az egyik legmodernebb létesítmény a környéken, amely 200 hajó és 20 csónak befogadására alkalmas. Az üzemeltetők célja, hogy minél több hajót tudjanak magas színvonalon fogadni. A vitorlássport népszerűsítését fontos feladatnak tekintik, a fiatalok számára minden nyáron táborokat szerveznek, és oktatások is rendszeresen indulnak. 

Az árak hajómérettől függően egy szezonra 2800 eurótól, azaz nagyjából 1 millió forinttól kezdődnek. 

Forrás: https://www.facebook.com/keszthely.yacht.kikoto
Forrás: https://www.facebook.com/keszthely.yacht.kikoto

Balatonfüred – Kékszalag Port

Ez a kikötő a Kékszalag egyik legfontosabb helyszíne. Az egyhetes fesztivál alatt a sport kedvelőinek szeme a városra és a létesítményre szegeződik. A 140 férőhelyes, épített kikötőmóló, két kikötői szárral egész szezon alatt bármilyen szintű verseny lebonyolításához tudja biztosítani a hajók helyigényét és egyéb feltételeit. Emellett más sportokat is korszerűen kiszolgál, például a szörfösökét vagy a kajak-kenusokét. A kiszolgálóépületek szorosan összeforrtak a névadó versennyel. A központi épületben két vitorlástörténeti kiállítás található, a fiataloknak vitorlásszimulátor is van, szárazon is kipróbálhatk, vajon mire lennének képesek élesben a vízen. A vendéghelyek ára egy éjszakára nagyjából 20 ezer forint. 

Forrás: https://kekszalagport.hu/

Balatonboglár – Kaáli Nagy Dezső vitorláskikötő, BH Zrt.

A 165 méterre magasodó Várdomb és a Gömbkilátó látványa kitűnik a déli part látképéből, így nehéz eltéveszteni Balatonboglárt és környékét. A város egyetlen kikötője része a Bahart 10 létesítményes hálózatának. Története 1890-ig nyúlik vissza, akkor helyezték üzembe, az utolsó nagyobb felújításon 2010-ben esett át. Jelenleg több mint 250 férőhellyel rendelkezik, a parti épületekben pedig közösségi terem, családi fürdőszoba és szauna is található. Mivel a Bahart-hálózat része, ezért a díjszabás is azonos, mint Balatonföldváron, hajómérettől függően nagyjából 15 ezer forint a napidíj. 

 

Balatonfűzfő – Marina Fűzfő

A tó keleti medencéjében elhelyezkedő Balatonfűzfő Budapesttől bő 1 óra autóútra található. A természeti adottságok is jók a környéken, amelyet sokan a Balaton csúcsaként is szoktak emlegetni, ezért ez olyan kikötő, ami több sport igényeit ki tudja elégíteni, és akár egész napos kikapcsolódást nyújthat az érkezőknek. A 200 hellyel rendelkező Marina Fűzfőben apartman és vendégszobák is igénybe vehetők. A Sirály étterem egész évben üzemel, és házias ízekkel várja a vitorlázók mellett a betérő vendégeket. A bérlés árai között több konstrukció van, napi, havi, időszakos egyaránt, azonban a pontos árajánlathoz fel kell venni a kapcsolatot az üzemeltetőkkel.

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyerte meg 2 órán belüli idővel. A befutási arány meghaladta a 90 százalékot, ami rekord közeli a Balatonon.
Utazz és sportolj! 5 tuti úticél ha a sportturizmus motivál 2023.08.07
Ha sportolással szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, és olyan helyeket keresünk, amelyek kifejezetten sportolási lehetőségeik miatt vonzzák az embereket, akkor számos fantasztikus desztináció közül választhatunk.
Nők a vitorlássportban és az üzleti életben 2023.07.14
Beszélgetés Válint Zitával, a PAVÉ Ékszerszalon tulajdonosával. (X)

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.