betöltés folyamatban...

Együnk színeket!

2022.05.25.
Színes gyümölcsökkel jutnak a szervezetbe az antioxidánsok!

Az erőteljes színű zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek. A legfrissebb kutatások alapján szoros összefüggés látszik az antioxidáns -tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása és a demencia ritkább előfordulása között. Minél több ilyen típusú élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélyünk, hogy a kognitív leépüléssel járó betegségek nehezítsék a saját és a szeretteink mindennapjait.

3-as típusú cukorbetegség???

Az Egyesült Államokban a táplálkozástudomány legelismertebb szakemberei már nem demenciának, hanem 3-as típusú cukorbajnak hívják a korunk leggyakoribb, kognitiv teljesítmény csökkenésével járó állapotot, amelyben az esetek 10-20 százalékánál néhány éven belül kialakul az Alzheimer-kór.

Jelen pillanatban nincs rá gyógymód

A Mayo Klinika legfrissebb kutatásai alapján azok az emberek, akik 2-es típusú (időskori) cukorbetegségben szenvednek, nagyobb eséllyel lesznek demensek, gyakoribbá válik náluk az Alzheimer-kór előfordulása.

A genetikát is okolhatjuk.

Egy APOE4-es gén felelős az Alzheimer betegségért, amely megakadályozza a glükóz sejtbe jutását. A sejtek így nem jutnak üzemanyaghoz, szó szerint éhezni kezdenek, nem lesz energia a szervezetben.  Ezért nevezik “nem hivatalosan” 3-as típusú cukorbetegségnek, mivel hasonló hatású van az anyagcserét tekintve, mint az egyes vagy a kettes típusú cukorbaj. A tudósok egy olyan orális spray-vel kísérleteznek, amelynek segítségével inzulint juttatnak a szervezetbe. Az eredmények kecsegtetőek, a vizsgált páciensek állapotromlása megállt.

Ezt is olvasd el!
INZULINREZISZTENCIA - ÉLETMÓDVÁLTÁS KÓDOLVA 2022.02.08
Robbanásszerűen terjed az inzulinrezisztencia, mintha fertőző betegség lenne, pedig semmi köze nincs a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz. Ez az állapot, mely idővel betegségekbe fordulhat át, nincs tekintettel nemre vagy korra – már a gyerekek 50%-a is érintett.

Mi okozza?

A demencia és az Alzheimer-kór legfőbb okai között szerepelnek a genetikai tényezők, a szociális és a fizikai inaktivitás, elszigeteltség, jelentős szerepe van az életmód-tényezőknek. Mit eszünk, mit iszunk, dohányzunk-e, hogyan viseljük a stresszt, folytathatnám…. Egy nemrégiben lezajlott kutatás keretében azt vizsgálták, milyen hatása van az elfogyasztott élelmiszereknek a demencia kialakulási esélyére. Ennek eredményeként megállapítható volt, hogy azok az emberek, akiknek a vérében az antioxidáns-vegyületek mennyisége magasabb értéket mutatott, kevésbé voltak kitéve az Alzheimer-kórnak.

Oxidatív stressz

Reaktív oxigén és nitrogén molekulák -szabadgyökök-  folyamatosan keletkeznek a szervezetünkben különféle anyagcsere-folyamatok eredményeképp, de a stressz, a dohányzás és az UV-sugárzás is hatással van a termelődésre. Ezek a káros molekulák (ők a rossz katonák) számos problémát okozhatnak (akár a DNS-ünknek is károsíthatják, öregedést gyorsíthatnak, szív-és érrendszeri, rákos megbetegedéseket generálhatnak), amennyiben az optimális esetben egyensúlyban lévő antioxidáns-rendszerünk valamiért nem működik jól. Ha bomlik az egyensúly, úgy szükség lehet az antioxidánsok (a jó katonák) pótlására.

Magas az antioxidáns-tartalma a diónak, a petrezselyemnek, az áfonyának

Antioxidánsok

Az antioxidánsok azok a “jó katonák”, akik fellépnek a szabadgyökök ellen, pótolják a külső elektronhéjukon azt az elektront, amely onnan hiányzik, így hatástalanítva őket. Sokfélék lehetnek, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, stb. Bizonyos élelmiszerek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, ezért érdemes őket gyakrabban fogyasztanunk. A szakértők szerint a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje a vérben összefüggésbe hozható a demencia kialakulásának kockázatával.

Miben van antioxidáns?

Flavonoidok, fenolsavak, karotinoidok. Általában növényi élelmiszerekben találhatók meg, mégpedig azokban a legmagasabb az antioxidáns-tartalom, amelyek erős, mély színűek. Sötétlila, bíborszínű, sötétzöld, narancssárga, piros. A növények az őket érő fizikai vagy kémiai stressz hatására választják ki ezeket a színanyagokat. Magas az antioxidáns-tartalma a diónak, a petrezselyemnek, az áfonyának.

Létezik egy úgynevezett Orac-lista

Az ORAC teszt megmutatja az élelmiszerek antioxidáns hatását
Az ORAC teszt megmutatja az élelmiszerek antioxidáns hatását

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity azaz Oxigéngyök Abszorbciós (elnyelő) Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját vagy háromszorosát is elérheti!

Étrendi tanácsadásaim során előszeretettel ajánlom az antioxidáns-tartalmú élelmiszereket, hiszen amellett, hogy nagyon finomak, rendkívül egészségesek is.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal indul. A mezőnyben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe és persze Valter Attila, aki egy év kihagyás után ismét a Giron próbálhat szerencsét. Nézzük is meg milyen útvonal vár a kerekesekre és hogy kik a favoritok!
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, felmerülhet a kérdés: mit jelent a koffein vagy akár a kávé nekünk, sportolóknak?
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!

Ajánló

Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.