betöltés folyamatban...

Túraútvonalak Stájerország vizeihez

2021.06.29.
beim Riesachfall, Wilde Wasser, Schladming-Dachstein

A nyári melegben felfrissülést nyújtanak a stájerországi túraútvonalak mentén található patakok, sebes folyók és kristálytiszta tavak.

Vad vizek tematikus túraútvonal

… amely elnyerte a National Geographic túraút elismerést is, a világ egyik legkülönlegesebb túrájának számít. A tematikus kirándulás Schladmingból indul és a Rohrmooser Untertalon át a Reisachsee-ig vezet. A Talbach-, Untertalbach- és Riesachbach-patakok változó arcukat mutatják a 14 kilométer hosszú túraútvonal mentén. Igazi különlegesség az 50 méter hosszú a Höll-szurdok felett ívelő drótkötél-függőhíd, amelyen állva csodás kilátás nyílik a robajló Riesachbach patakra, innen 500 lépcső vezet az idilli fekvésű Riesachsee-hez. 

A nyári forróságban kellemes a zúgó patakok „vízpermet“ hűsítése, íme három tippünk: 

  • A mélyen mészkőbe vájt, vadregényes Noth-szurdok a Gesäuse régióban már 1970 óta természetvédelem alatt áll és a stájer Kalkalpen-hegység egyik leglátványosabb természeti látnivalójának számít. A 600 méter hosszú szurdoktúrán megtekinthetjük Stájerország egyetlen kőgolyós malmát és Ausztria legrégebbi látványbarlangját, a Kraushöhle-t 

  • A 17 kilométeres Rába-szurdok – Ausztria leghosszabb szurdokja – egyedülálló élményt kínál az itt kirándulóknak. A kelet-stájerországi Almenland Natúrparkban található szurdok számos veszélyeztetett állat- és növényfajnak nyújt élőhelyet. A völgyszoros természetvédelmi értéke már régóta ismert, ennek megfelelően a Rába-szurdokot már 1970-ben természetvédelmi területté, 2006-ban pedig Natura 2000 területté nyilvánították.

  • 500 méternyi szintkülönbséget kell leküzdenie a túrázóknak a festői Heiligengeist-szurdokban. Ez a tájvédelmi körzetté minősített szurdok Dél-Stájerországtól egészen Szlovéniáig húzódik. A szurdoktúra Leutschach an der Weinstraße településtől indul 390 méteres magasságban. Az útvonal robajló vízesések és a Heiligengeist-patak gazdag növényvilága mellett vezet. Az osztrák-szlovén határ közelében és a túra végpontját jelentő szlovén Sveti Duch településen több helyen is kipróbálhatjuk helyi étel és bor különlegességeket. 

Élményteli túrázás családok számára

A Gleccsertől a borig túraút északi útvonalának negyedik, ötödik és hatodik szakaszai egynapos családi túrák. Az Ausseerland-Salzkammergut régióból az Ennstalba vezető változatos, összesen háromnapos túrán a családok átszelhetik a Tauplitzalm-fennsíkot, felfrissülhetnek az ivóvíz tisztaságú hegyi tavakban és átkelhetnek a Totes Gebirge hegyvonulatán át a Wörschach-szurdokig. 

Ezeket az útvonalakat gyermekeknek is ajánljuk, Tauplitzalmot legkönnyebben 1,5 órás sétavonatozással fedezhetjük fel. Rövid phenőre álljunk meg Hollhausban, Tauplitzalm legrégebbi menedékházának teraszán csodás kilátás nyílik a környékre. Kevésbé jó idő esetén érdemes ellátogatni Ausztria legnagyobb még ma is működő sóbányájába, a hegy gyomrában található a Salzwelten Altaussee sóvilágba, ahol egyes járatok egy bányászcsúszdán közelíthetők meg.

Közös élmények kerékpárral

A Stájerország kerékpáros és hegyikerékpáros túrái egyedülálló élményeket kínálnak az üdülővendégeknek, össze lehet kötni az aktív kikapcsolódást a borászatok, borkimérések és fogadók kínálta kulináris élvezetekkel. A hegyikerékpározás szerelmeseit tökéletesen jelzett mountainbike-ösvények  és a legkülönbözőbb nehézségi fokú traileket kínáló bringaparkok várják. Az alpesi hütték finomságait mindenképp érdemes megkóstolni.

Stájer borvidék kerékpártúra

Aki a Stájerország déli és keleti részén található borvidéket szeretné kerékpárral felfedezni, annak a Stájer borvidék kerékpártúra a legjobb választás. A körtúrán végiglátogathatjuk a tartomány három borvidékét, megismerkedhetünk az itt élő emberekkel, megkóstolhatjuk a kulináris különlegességeket, megpihenhetünk a termálfürdőkben és wellnesshotelekben.

Piknik tipp: a tartományi főváros, Graz igazán zöld városnak számít csodaszép parkokkal és kertekkel, amelyek ideális helyszínül szolgálnak egy hangulatos piknikhez. A piknikkosarat előre megrendelhetjük a Frankowitsch ínyencboltban. 

Hegyikerékpáros kalandok kezdőknek és profiknak

Reiteralm-Trails-Mountainbike_Reiteralm-Bergbahnen_lorenzmasser-com_2
Fotó: Reiteralm Bergbahnen/lorenzmasser.com
  • A Schladming-Dachstein régióban a Planai-on és a Reiteralmon található bringaparkokban és traileken a sportélményt keresők is megtalálják a számításaikat.

  • A Murau-Murtal üdülőrégióban a Turracher Höhe Trail arénája, míg Kelet-Stájerországban a Trailland Miesenbach szolgálja ki a családok és a sportos hegyikerékpárosok igényeit.

  • A Magas-Stájerországban található Bikearena Aflenz és a stájer tartományi főváros, Graz közelében található Schöckl Trail Area is garantáltan lázba hozza a hegyikerékpárosokat. 

Két keréken és gőzvasúton

A Mura mentén 65 kilométer hosszú szakaszon nosztalgiázhatunk történelmi Murtal gőzvasúton, ami ugyanúgy a Murau régió örökség része, mint a Muraui sör és a Kreischberg. A gőzős vonat a stájerországi Murauból indul a Salzburg tartományban fekvő Tamswegbe, visszafelé a Mura menti kerékpárúton tekerhetünk vissza. Júniustól szeptemberig a vonaton a kerékpárok ingyenesen szállíthatók. A kerékpártúra után érdemes betérni a Kulinarium Steiermark védjeggyel rendelkező fogadók egyikébe, például a Rosenhof Murauba vagy a Wirtshaus Lercherbe. 

Vizes felfrissülés az aktív kerékpárosok számára

 

Grundlsee-am-Salzkammergut-Radweg_Steiermark-Tourismus_Tom-Lamm_2
Grundlsee, Salzkammergut régió, fotó: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

A stájer tenger, ahogy a Grundlsee-t, Stájerország legnagyobb tavát, előszeretettel hívják így2, könnyen megközelíthető a Salzkammergut kerékpárúton. A Grundlsee vize ivóvíz tisztaságú és nyáron a hőmérséklete 18–25 Celsius fok között ingadozik. 

Tipp: egy piknikcsónakázás a 4,22 km²-es tavon. A Plätte, ahogy az itt használatos csónakot hívják, egy teknő alakú, tőkesúly nélküli hagyományos munkaeszköz évszázadok óta.

Az Enns menti kerékpárút mellett található Putterersee nemcsak a hegyek közötti csodaszép fekvésével nyűgözi le az kerékpárosokat, hanem szintén kiváló vízminőségével is. A 13 hektáros tó Stájerország legmelegebb alpesi tava, ami nyáron akár 27 Celsius fokra is felmelegedik. 

A Stájer borvidék kerékpártúrán és a Freistritztal kerékpárúton a túrázók eljuthatnak Kelet-Stájerország szívébe Apfellandba – Almavidéknek nevezik itt található almáskertek miatt. A Stubenbergsee 40 hektáron terül el és Ausztria legnagyobb és legmelegebb fürdőtavai közé tartozik. 

Továbbhaladva a Silberberg borásziskola és a Seggau kastély között közvetlenül a Sulmsee mellett vezet a túra, itt rátérhetünk a Mura menti kerékpárútra vagy a Sausali borútra is.

Kulturális élmények nyáron

Stájerországban számtalan kulturális látnivaló közü válogathatunk a nyaralás során,

  • a Stübingi Osztrák Szabadtéri Múzeum: megismerhetjük az osztrák történelmet és 3a régi parasztházak között sétálgatva bepillantást nyerünk a korabeli falusi életbe, megkóstolhatjuk a helyi sült buktát

  • több kastély is beiktathatunk: Stainz, Seggau és az UNESCO világörökséghez tartozó Eggenberg kastély is itt található, az impozáns Riegersbug várat akár gyalogosan is felfedezhetjük, Herberstein pedig nemcsak kastélyáról híres, hanem állatkertjéről is

  • A stájer borvidék szőlőskertjeiben ízletes borokat kóstolhatunk, a változatos helyi ételkülönlegességeket kiprbálhatjuk a fatányéros uzsonnától, a piknikigkosárig, a kulináris specialitásokig

A Stájerországban, Ausztria zöld szívének házigazdái már alig várják, hogy vendégeket fogadhassanak és mindent megtesznek azért, a vendégek biztonságban érezzék magukat. Szigorú higiéniai előírásokat és különféle védelmi intézkedéseket vezettek be az éttermekben és a szálláshelyeken egyaránt. 

Részletes információk az aktuális osztrák helyzetről magyar nyelven: www.steiermark.com/udules

Sorozatunk cikkei itt olvashatók:

Nyaralás Ausztria zöld szívében, Stájerországban

Schladming-Dachstein: aktív kikapcsolódás a hegyekben

Murau-Murtal üdülőrégió: élmények a hegycsúcstól a völgyig

Graz – a városból vidékre 10 perc alatt

 

Kiemelt fotó: Riesachfall, Schladming-Dachstein régió, fotó: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

További cikkek

Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
7 különleges kerékpárút – nemzetközi kitekintés 2023.08.02
Készen állsz arra, hogy nyeregbe pattanj, elengedd a féket, és olyan élményekben legyen részed, amelyeket máshol nem tudsz átélni? Akkor készítsd össze a bicódat, és fedezd fel az általunk összegyűjtött 7 kerékpárút valamelyikét!
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. De mit érdemes még szem előtt tartani, ha az erdőbe indulunk kirándulni négylábú társunkkal? Túrakutya tippek.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25