Víz és hó Stájerországban

2020.02.04.
Stájerország

Stájerország hegyeiben a két alapvető kellék a szabadidő aktív eltöltéséhez a víz és a hó. Persze a hegyekben vannak még erdők – Ausztria legnagyobb egybefüggő kiterjedésű erdőségei itt terülnek el, továbbá szép számban találunk síelésre alkalmas lejtőket, turista útvonalakat, a völgyekben golfpályákat és kerékpárútvonalakat. Stájerország Ausztria zöld szíve.

Víz

Talán nem annyira köztudott, de Stájerország, főleg Ost-Steiermark hévizekben gazdag vidék. 9 termálfürdő is található itt, mindenben az ideérkező látogatók igényei alapján alakították ki szolgáltatási kört, mondhatnánk All-in-one várja a pihenni vágyókat.

A szállodák és panziók többnyire családi kézben működnek, az éttermekben környékbeli termékeket dolgoznak fel a helyi étel specialitásokhoz, a régióban rengeteg kisebb-nagyobb borászat működik, elsősorban zamatos fehérborokat készítenek. Stájerország legismertebb termékei az alma, a cibere fenyő, sajtok, borok és a különleges fánkok, gombócok.

A 20. század első felében olajat kerestek a kutatók, ám a fekete arany helyett termálvíz bugyogott fel a csövekből. A jótékony hatású vizet azóta gyógykezelésre, regenerációra alkalmazzák, a víz és a környékbeli gyógyhatású természeti kincsek felhasználásával egyedi, csak a régióra jellemző speciális gyógykúrákat és kozmetikumokat is kikísérleteztek.

Heiltherme Bad Waltersdorf az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt rekreációs fürdőlétesítmény Kelet-Stájerországban, itt 62 fokos víz tör fel a forrásból, a napi vízhozam eléri 2 millió litert. A termál víz felesleges hőjét épületek fűtésére használják fel, így visszahűtve lesz a víz alkalmas fürdőzésre és gyógyvízkúrára. A Bad Waltersfdorfi-i Heiltherme „Traditionell Steirische Medizin®” (TSM®) védjeggyel ellátott saját kozmetikumait is forgalmaz.

A klímaváltozás hatása itt is kézzel fogható, egyre kevesebb a hóbiztos hónap. Az alacsonyabb – ez esetben már az 1500 m-es tengerszint feletti magasság is ennek számít – területeken komoly gondot okoz a hóhiány. A helyiek azonban mindig is híresek voltak a kezdeményező készségükről, jó pár éve az úgy nevezett snow farming módszerrel “átnyaraltatják” a szükséges hómennyiséget a következő szezonra. A természetesen hullott havat és a hideg hónapokban hóágyuk segítségével készített havat hatalmas kupacokba gyűjtik. A téli hónapokban ezek a hóhegyek hó-depoként is működnek, innen pótolják a sípályák hófelületeit. A tél végével egy speciális takaróanyaggal és 40-50 centiméternyi fűrészpor réteggel takarják be a halmot. A fűrészpor önmagában is hőszigetelő hatású. Átveszi a nedvességet, így a párolgás során hőt von el, ami hasonló elven tartja hidegen a havat mint a hűtőszekrény.

A St. Jakob im Walde – Joglland – sífutópálya üzemeltetője, Wolfgang Orthofer már évek óta sikeresen alkalmazza a snow-farmingot. Már január-február hónapban elkezdi a kell mennyiségű hó felhalmozását, így az őszi új szezonban is kiváló minőségű hó várja a sífutás szerelmeseit.

Ortofer Panzió

További információk: Steiermark, Oststeiermark

Fotó: Ingrid Jansky, Heiltherme Bad Waltersdorf, www.joglland-waldheimat.at

További cikkek

SÍFUTÁS - MÁSHOL TÖBB… 2022.01.12
A kevés fektetett nyom és az ad hoc hóviszonyok miatt Magyarországon egyelőre nem tömegsport a sífutás, ezért többnyire a környező országokba járunk e sport kedvéért. De merre induljunk kezdőként, és milyen rejtett kincsek várnak ránk haladóként? Összeírtuk kedvenc pályáinkat.
Graz – a városból vidékre 10 perc alatt 2021.07.02
Fedezze fel a Graz – Stájerország tartományi fővárosa – körül elterülő régiót; járja be az ott található túraútvonalakat és kerékpárutakat; ismerje meg a kulturális látnivalókat, valamint a régió egyedülállóan gazdag kulináris kínálatát!
Murau-Murtal üdülőrégió: élmények a hegycsúcstól a völgyig 2021.07.01
A Murau-Murtal üdülőrégió számtalan izgalmas kalandja garantálja a nyaralás sikerét, legyen szó családi kirándulásról, alpesi túrázásról vagy könnyed kerékpártúról.

Ajánló

miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.