HA ESIK, HA FÚJ EL CAMINO TÉLEN

2020.11.22.
A Szent Jakab-út (ismertebb nevén El Camino) a túrázók zömének bakancslistáján kisajátít magának egy sort és akár télen is érdemes nekivágni.

A Szent Jakab-út (ismertebb nevén El Camino) a túrázók zömének bakancslistáján kisajátít magának egy sort. Nem kizárólag tavasszal vagy nyáron teljesíthető, ősszel, sőt télen is érdemes nekivágni a több száz kilométeres távnak.

Na de miért is? 

Az El Camino egyszemélyes önismereti vetélkedő – különösen a zordabb hónapokban. 

„Nem akartam kerülgetni az embereket az úton, nem akartam versenyt futni a zarándokszállásért, mert limitált a férőhelyek száma. Ki akartam kerülni a tömeget, egyedül akartam lenni. Ez annyira jól sikerült, hogy néha napok teltek el úgy, hogy senkivel sem találkoztam az úton” – mondja Battonyai Attila, aki jó pár éve a téli hónapokban (január, február) talpalta végig a majd ezer kilométeres távot. 

A legnépszerűbb útvonalat, a „francia” verziót választotta, amelyet 31 nap alatt teljesített. 

„Bő egy hónapot érdemes rászánni az útra. Vonattal mentem Franciaországba. A hálókocsiban összeszedtem valami vírust, szóval elég rosszul voltam a tényleges induláskor. Nekimentem a Pireneusoknak, szakadt a hó – gyakorlatilag már az út elején átestem egyfajta sokkon. Mondjuk, részben ezért is keltem útra. Ki akartam lépni a komfortzónából.” 

Attila szerint nem kell sportmogulnak lenni ahhoz, hogy végigmenjünk az ösvényen (némi fizikai rákészülés azért nem árt), sokkal inkább fejben kell felkészülni az egy hónapos túrára. Már amennyiben fel lehet készülni arra, hogy bármikor közbecsúszhat valami, ami átírja a nagy műgonddal összeállított tervet.  

„Nincs értelme például arra várni, hogy jobb idő legyen, mert télen mindig rossz az idő. Esik az eső vagy a hó. Fúj a szél. Tegnap is esett. És holnap is esni fog. Ráadásul az út menti menedékekből is kitessékelik az embert, az albergue ugyanis nem hotel.” 

A zarándokszállás-hálózat az elmúlt nyolc évben folyamatosan fejlődött, indulás előtt mindamellett érdemes leellenőrizni az interneten, hogy melyik albergue zárja be a kapuit a téli időszakra és melyik működik folyamatosan. 

Ami a praktikus tanácsokat illeti, a bonyodalmak elkerülése végett legyen nálunk aprópénz – a hátizsákunkban pedig szisztematikus rend. Az azonos ruhadarabokat érdemes külön műanyag zsákba tenni (a dupla védelem jól jön, ha mégis átázna a zsákunk), és ügyeljünk rá, hogy estére mindig legyen száraz váltóruhánk, amit a szállásra érve azonnal felvehetünk. A zsákban felülre azok a cuccok kerüljenek, amelyekre út közben szükségünk lehet, sőt lehetőség szerint inkább a zsákra csatlakoztatva, külső zsebben helyezzük el őket (termosz, esőkabát), hogy azonnal kéznél legyenek.  

„Télen nem érdemes túl korán, hét óra előtt indulni, mert csak botorkálsz a sötétben. Egyébként is, a rendelkezésedre álló világos időszakban, azaz nyolc óra alatt elvileg odaérsz a következő állomásra. És még valami. Rengeteg kutyával találkozol út közben. Állnak a falu szélén és arra várnak, hogy végre jöjjön egy zarándok. Nem jó érzés, de át kell menni köztük. Határozottan.” 

El Camino dióhéjban 

A Szent Jakab-út, spanyolul Camino de Santiago a világ egyik legfőbb keresztény zarándokútja különböző útvonalakkal (francia, északi, angol, portugál stb.), de egyéni utak is tervezhetők (a Margitszigetről indulva is rá lehet csatlakozni). Bárhonnan vágunk is neki, az út vége Santiago de Compostela székesegyházánál, Szent Jakab apostol sírjánál ér véget. Az út a 11. századtól ismert, évente több mint százezren teljesítik. 

A legnépszerűbb útvonalak 

Camino Francés 

Kiindulási pont: Saint Jean Pied de Port 

Táv: 798 km 

Camino del Norte 

Kiindulási pont: Irún 

Táv: 725 km 

Camino Mozárabe 

Kiindulási pont: Sevilla 

Táv: 990 km 

Camino Primitivo 

Kiindulási pont: Oviedo 

Táv: 400 km 

Pakolj és menj! 

A felszerelésre vonatkozó legbölcsebb tanács: maradjunk hétköznapiak, azaz, ha télen vágunk neki a Caminónak, a nyári túrázó cuccokat cseréljük téliekre. Póló helyett pulóvert vigyünk, túraszandál helyett bakancsot húzzunk, hálózsákból pedig az öt fok alatt is kellemes hőérzetet biztosító darabot válasszuk. A csomagunk optimális súlya testtömegünk tizede, de legfeljebb 1/6-a.  

A legfontosabbak: 

  • állítható vállpántú, 45-50 literes, vízálló hátizsák
  • kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs
  • hálózsák (a csomagban mindig alulra, védett helyre kerüljön)
  • esőkabát
  • fejlámpa (pótelemmel)
  • termosz (a kulacsba belefagyhat a víz) 
  • alsóneműből, zokniból 3-4 váltásnyi
  • szintetikus, légáteresztő, nedvszívó ruházat
  • kisolló, bicska

Persze nem kell egyből 800 km-es túrát tervezni, a fokozatosság a lényeg, kezdd az egynapos útvonalakkal!  És hogy mi kerüljön a zsákba egy laza egynapos túrázás során, azt itt elolvashatod!

További cikkek

A Szent Jakab-út, avagy a magyar Camino 2022.01.19
„2009 januárjában egy baráti beszélgetés közben született az ötlet egy Lébényben tartandó Szent Jakab-napról, zarándokünnepről. Az ötletet megosztottam néhány barátommal, nekik is tetszett, biztosítottak, hogy szívesen velem tartanak majd. Aztán persze arra gondoltunk, ha már egyszer zarándoklat, miért ne lehetne Szent Jakab minden zarándoka előtt nyitott az út. Szívesen magunkra vállaltuk ennek a megszervezését is.”
MINDIG A KÉK ÚTON - ORSZÁGOS KÉKTÚRA 2021.08.12
Hátizsák, térkép, némi víz és elemózsia. Az országos Kéktúra egy-egy szakaszának teljesítéséhez nem kell sok minden.
MILYEN A JÓ TÚRACIPŐ? 2021.05.09
Kín vagy áldás? Milyen a jó túracipő? Keressük meg a lábunkhoz és járásunkhoz leginkább passzoló túracipőt, mert egy jó választással lesz tökéletes a túrázás élménye!

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.