HA ESIK, HA FÚJ EL CAMINO TÉLEN

2020.11.22.
A Szent Jakab-út (ismertebb nevén El Camino) a túrázók zömének bakancslistáján kisajátít magának egy sort és akár télen is érdemes nekivágni.

A Szent Jakab-út (ismertebb nevén El Camino) a túrázók zömének bakancslistáján kisajátít magának egy sort. Nem kizárólag tavasszal vagy nyáron teljesíthető, ősszel, sőt télen is érdemes nekivágni a több száz kilométeres távnak.

Na de miért is? 

Az El Camino egyszemélyes önismereti vetélkedő – különösen a zordabb hónapokban. 

„Nem akartam kerülgetni az embereket az úton, nem akartam versenyt futni a zarándokszállásért, mert limitált a férőhelyek száma. Ki akartam kerülni a tömeget, egyedül akartam lenni. Ez annyira jól sikerült, hogy néha napok teltek el úgy, hogy senkivel sem találkoztam az úton” – mondja Battonyai Attila, aki jó pár éve a téli hónapokban (január, február) talpalta végig a majd ezer kilométeres távot. 

A legnépszerűbb útvonalat, a „francia” verziót választotta, amelyet 31 nap alatt teljesített. 

„Bő egy hónapot érdemes rászánni az útra. Vonattal mentem Franciaországba. A hálókocsiban összeszedtem valami vírust, szóval elég rosszul voltam a tényleges induláskor. Nekimentem a Pireneusoknak, szakadt a hó – gyakorlatilag már az út elején átestem egyfajta sokkon. Mondjuk, részben ezért is keltem útra. Ki akartam lépni a komfortzónából.” 

Attila szerint nem kell sportmogulnak lenni ahhoz, hogy végigmenjünk az ösvényen (némi fizikai rákészülés azért nem árt), sokkal inkább fejben kell felkészülni az egy hónapos túrára. Már amennyiben fel lehet készülni arra, hogy bármikor közbecsúszhat valami, ami átírja a nagy műgonddal összeállított tervet.  

„Nincs értelme például arra várni, hogy jobb idő legyen, mert télen mindig rossz az idő. Esik az eső vagy a hó. Fúj a szél. Tegnap is esett. És holnap is esni fog. Ráadásul az út menti menedékekből is kitessékelik az embert, az albergue ugyanis nem hotel.” 

A zarándokszállás-hálózat az elmúlt nyolc évben folyamatosan fejlődött, indulás előtt mindamellett érdemes leellenőrizni az interneten, hogy melyik albergue zárja be a kapuit a téli időszakra és melyik működik folyamatosan. 

Ami a praktikus tanácsokat illeti, a bonyodalmak elkerülése végett legyen nálunk aprópénz – a hátizsákunkban pedig szisztematikus rend. Az azonos ruhadarabokat érdemes külön műanyag zsákba tenni (a dupla védelem jól jön, ha mégis átázna a zsákunk), és ügyeljünk rá, hogy estére mindig legyen száraz váltóruhánk, amit a szállásra érve azonnal felvehetünk. A zsákban felülre azok a cuccok kerüljenek, amelyekre út közben szükségünk lehet, sőt lehetőség szerint inkább a zsákra csatlakoztatva, külső zsebben helyezzük el őket (termosz, esőkabát), hogy azonnal kéznél legyenek.  

„Télen nem érdemes túl korán, hét óra előtt indulni, mert csak botorkálsz a sötétben. Egyébként is, a rendelkezésedre álló világos időszakban, azaz nyolc óra alatt elvileg odaérsz a következő állomásra. És még valami. Rengeteg kutyával találkozol út közben. Állnak a falu szélén és arra várnak, hogy végre jöjjön egy zarándok. Nem jó érzés, de át kell menni köztük. Határozottan.” 

El Camino dióhéjban 

A Szent Jakab-út, spanyolul Camino de Santiago a világ egyik legfőbb keresztény zarándokútja különböző útvonalakkal (francia, északi, angol, portugál stb.), de egyéni utak is tervezhetők (a Margitszigetről indulva is rá lehet csatlakozni). Bárhonnan vágunk is neki, az út vége Santiago de Compostela székesegyházánál, Szent Jakab apostol sírjánál ér véget. Az út a 11. századtól ismert, évente több mint százezren teljesítik. 

A legnépszerűbb útvonalak 

Camino Francés 

Kiindulási pont: Saint Jean Pied de Port 

Táv: 798 km 

Camino del Norte 

Kiindulási pont: Irún 

Táv: 725 km 

Camino Mozárabe 

Kiindulási pont: Sevilla 

Táv: 990 km 

Camino Primitivo 

Kiindulási pont: Oviedo 

Táv: 400 km 

Pakolj és menj! 

A felszerelésre vonatkozó legbölcsebb tanács: maradjunk hétköznapiak, azaz, ha télen vágunk neki a Caminónak, a nyári túrázó cuccokat cseréljük téliekre. Póló helyett pulóvert vigyünk, túraszandál helyett bakancsot húzzunk, hálózsákból pedig az öt fok alatt is kellemes hőérzetet biztosító darabot válasszuk. A csomagunk optimális súlya testtömegünk tizede, de legfeljebb 1/6-a.  

A legfontosabbak: 

  • állítható vállpántú, 45-50 literes, vízálló hátizsák
  • kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs
  • hálózsák (a csomagban mindig alulra, védett helyre kerüljön)
  • esőkabát
  • fejlámpa (pótelemmel)
  • termosz (a kulacsba belefagyhat a víz) 
  • alsóneműből, zokniból 3-4 váltásnyi
  • szintetikus, légáteresztő, nedvszívó ruházat
  • kisolló, bicska

Persze nem kell egyből 800 km-es túrát tervezni, a fokozatosság a lényeg, kezdd az egynapos útvonalakkal!  És hogy mi kerüljön a zsákba egy laza egynapos túrázás során, azt itt elolvashatod!

Ajánló

Hóra váltotta a homokot a Szombathelyi - Villám strandröplabda páros 2021.03.02
Szombathelyi Szandra és Villám Lilla strandröplabda páros február közepén kipróbálta magát havon is,  gyönyörű tavaszias időben kezdődött a 2021-es Snow ...
Még lehet regisztrálni a Magyar Parasport Napja programjaira! 2021.02.18
A Magyar Parasport Napján a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a ...
MIT ESZNEK A TESTÉPÍTŐK? 2021.02.14
A testépítők étkezése akkor hatásos ha napi 5-6 alkalommal étkeznek, nagyjából háromóránként. Az étrend legfontosabb része a fehérje, valamint a gyorsan ...
Bemutatjuk a 2021-es Magyar Parasport Napjának nagyköveteit 2021.02.11
A Magyar Parasport Napját február 22-én, negyedik alkalommal rendezzük meg. Ezúttal is felkértünk két sportolót, akik a fogyatékkal élők sportjának nagykövetei ...
HIDRATÁCIÓ - NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN! 2021.02.07
A sport, a testmozgás előtt, alatt és után is rendkívüli fontossággal bír a megfelelő hidratáció. Mit érdemes inni és miért? Kezdjük az alapoknál.