FUTÓHÁTIZSÁK, FUTÓMELLÉNYEK ÉS -ÖVTÁSKÁK

2020.09.20.
Futóhátizsák

Annak, aki hosszabbakat is fut, esetleg A pontból B pontba szalad, örök dilemma, hogy melyik futóhátizsák a legjobb, nyári melegben egyórásnál hosszabb futásra víz nélkül nem érdemes elindulni. Kivéve, persze, ha ismerünk egy csomó vízvételi lehetőséget.

Ha szerencsénk van, a napi futásunk járulékos felszerelése egy lakás- vagy kocsikulcs, esetleg egy telefon. Ha beneveztünk egy hegyi ultrára, akkor a kötelező felszerelés teljes gardróbját és még sok egyebet is magunkkal kell hurcolnunk józan biztonsági okokból – mégis súlyos koloncként. A jó hír az, hogy már elmúlt az ugrálós hátizsákok ideje, amelyeket két kézzel kellett a vállunkon tartani. A rossz hír, hogy (kis túlzással) a futást csak hírből ismerő márkák is gyártanak már zsákokat, így sportember legyen a talpán, aki ki tudja választani a legmegfelelőbbet magának.

Mire érdemes figyelni?

Zsák, mellény vagy öv?

A zsákok és mellények között a fő különbség, hogy míg a zsákokat általában derékhevederrel is összekapcsoljuk magunkon, addig a mellények körülölelnek, jó esetben rendkívül elasztikusak, és jellemzően kisebb a pakolhatósági kapacitásuk. Többnyire jóval kényelmesebbek a zsákoknál.

Az övek nyilvánvalóan nem egész napos hegyi kihívásokra valók, hanem pl. egy szigetkörre vagy a napi egy-két órás futásunkra. Ezekbe a kulcsunk, egy telefon, esetleg zsepi és típustól függően egy-két kulacs fér be. Kevés olyan öv van, ami kulaccsal együtt sem „mászik el”, és ami alá nem izzad be a derekunk.

Ivórendszerek, tárolás

A legtöbb hátizsák és mellény alkalmas Camelbak ivózsákok befogadására. Ezeknek van már olyan változata is, ami vertikális helyett horizontálisan helyezkedik el a zsák aljában, közvetlenül a derék felett. Ez jóval kényelmesebb súlyeloszlást jelent, kevésbé zavaró mozgás közben.

Szintén egyre több zsákot terveznek úgy, hogy elöl két kulacs is beleférjen. A keménynél sokkal kényelmesebb puha kulacsok népszerűsége emelkedik: ezek a víz fogyásával zsugorodnak, illetve ergonomikusabbak, nem okoznak nyomási pontokat a mellkasunknál.

A tárolásnál azt kell szem előtt tartani, hogy

● könnyen elérhetőek legyenek a bepakolt cuccok, lehetőleg ne kelljen levenni a zsákot egy zseléhez, és a karunk se csavarodjon ki teljesen hátranyúláskor,

● a külső-belső vízállóság vagy vízlepergetés szériatartozék legyen, vagyis ne csak az eső, az izzadságunk se áztassa szét a cuccunkat.

A profibb zsákokra bottartó is kerül, de alapszabály, hogy csak a szükséges funkciók alapján válasszunk, lehetőleg próbálás után. Ha nem futunk magas hegyen teljes napokat, felesleges nehezebb és drágább zsákot vásárolni.

Az SM kedvencei

Legjobb: Salomon ADV Skin 12 Set

  • Előnyök: a legkényelmesebb, a legjobb ivórendszer, kiemelkedő tárolás.
  • Hátrány: külön kell megvenni az ivórendszer elemeit, drága.

Profi és elérhető: Camelbak Circuit

  • Előnyök: kényelmes, félnapos futáshoz ideális, relatíve olcsó.
  • Hátrány: kisebb tárolókapacitás, kevesebb extra.

SM-tipp: Kalenji 15 literes ultra terepfutáshoz

  • Előnyök: elég kényelmes, nagy tárolókapacitás, legjobb ár-érték arány.
  • Hátrány: hálós helyett csatos igazítás a kényelem rovására.

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

Ismétlő győztesek az idei Ultrabalatonon 2020.10.03
A női győztes Maráz Zsuzsi negyedszer, Bódis Tamás másdoszor lett első az Ultrabalaton idei versenyén.
BARANGOLÁSI TIPPEK TÚRÁZÓKNAK ESŐS IDŐRE 2020.09.15
A legtöbben úgy vagyunk az esőben való túrázással és futással, hogy ha menet közben ered el, azzal semmi problémánk, viszont úgy nekiindulni az akár egész napos ...
A KORONAVÍRUS VAKCINA A SPORTIPAR ORVOSSÁGA? 2020.06.27
A magyar sportrajongók jóval bizakodóbbak és nyitottabbak a szurkolói visszatérés tekintetében, mint amerikai társaik. A magyarok 72%-a venne részt sporteseményen ...

Ajánló

Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Running) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!
Most hétvégén lesz a FITPARADE GYM SPORTS FESTIVAL! 2020.10.16
Immáron 18. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyik legjelentősebb multisport fesztiválja, a FITPARÁDÉ®! Közel 15 sportág több száz versenyzője – és az ... (X)