Groove Trails – Instant közösségépítés

2021.01.13.
Nyakas-Kő

Groove. Főnév és ige. Jelentése: barázda, ismételt gyakorlással tökéletesíteni, nagy élvezetet lelni (valamiben). Get into the groove. Kifejezés: szenvedéllyel, motiváltan csinálni valamit. Groove Trails. Gyűjtő- és tulajdonnév: a legújabb, legzöldebb, leginnovatívabb instant túrák gyűjteménye.

A bármikor teljesíthető túrák magyarországi népszerűsége látványosan megugrott az utóbbi években: a teljesítés igazolását 21. századi eszközökkel (GPS, okostelefon, mobilkamera) először megvalósító VérKör 2014-es indulása óta több tucat ilyen pálya született – ezeket a statisztikák szerint eddig összesen körülbelül 10 000 futó és túrázó teljesíthette. 

Trendteremtés

Csak 2019-ben húsz instant trail indult, így ebben a műfajban meglehetősen nehéz bármi újat mutatni – a Groove Trails mégis erre, sőt önálló irányzat megteremtésére vállalkozik: olyan, instant túrákra alapuló mozgalom és közösség életre hívására, amelyben

■ a fenntarthatóság, 

■ a kreativitás, 

■ az innováció 

kulcsszerepet játszik. Mindezeknek megfelelően a Groove Trails szervezői tizenegy elemből álló egyedi értékajánlatot készítettek elő (ennek öt kiemelt tételét lásd „Értékajánlat” című keretes írásunkban), amely ötvözi, ami köré a szabadidőt és az életünket szervezni érdemes – ilyen a sport, a természet, a fenntarthatóság, a közösségszervezés és a kreativitás.

Új utakon

Március közepétől két útvonal is elérhető, amelyek a budapestiek számára is könnyen megközelíthető Biatorbágyról indulnak (Kelenföldről tömegközlekedéssel, illetve autóval is csupán negyedóra kijutni).

Farkas Trail 

Tarnai-pihenő
Tarnai-pihenő

A Biatorbágyról induló, Budapesten végződő, 29 kilométer hosszú, 800 méter szintemelkedéssel bíró vonalas túra olyan természeti-geológiai látnivalókat tartogat, mint például a Pátyi-dombok, a félkörpanorámás Tarnai-pihenő, a Mária-szurdok, a Farkas-völgy vagy az Ördög-orom sziklái. 

Nyakas Kör 

Biatorbágy és Sóskút között húzódó, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő körtúra, melynek teljes távja elvezet többek között a helyi kaptárkövek, a Nyakas-kő, a vízimadarak által kedvelt és a Peca-tóba ömlő Berta-patak mellett, illetve áthalad a sóskúti Kálvária-hegyen, valamint a fenyőkkel tarkított Biai-erdőn is. A Nyakas Kör szélesebb közönség igényéhez, lehetőségeihez illeszkedően két távon is teljesíthető lesz: egyelőre 25, illetve később 15 kilométeres verzióban.

Az induláskor élesedő két útvonalon túl továbbiak előkészítése is folyik: a szervezők minden túrát koncepciózusan, tizenhárom elemű szempontrendszer szerint alakítanak ki, és igyekeznek őket úgy vezetni, hogy a túrázók kevéssé ismert, ám sok látnivalót és élményt tartogató vidékeken, tájakon haladjanak keresztül.

SM-tipp

Itt keresd a túrákat és a további információkat: groovetrails.hu

Groove-hitvallás

A nagy műgonddal történő válogatást önös érdek is vezérli: mi magunk sokszor egyszerűen azért edzünk, azért járjuk a természetet, hogy a mindennapostól eltérő tudatállapotba kerülve, érzékeinket a mozgás által csúcsra járatva vagy azokat a fáradtságtól tompítva úgy tudjunk rácsodálkozni végletekig szokványos vagy éppen meghökkentően rendkívüli, kérlelhetetlenül nyers vagy éppen fennkölten magasztos dolgokra, részletekre – magára a világra –, mint korábban még soha. Ez evolúciós okokból legegyszerűbben talán kimerítő hosszútávfutással, azon belül is leginkább a természetben történő futással, terepfutással lehetséges. A Groove Trailsnél olyan útvonalakat alkotunk, amelyek nekünk megadják ezt az élményt, hogy aztán Goethe tanácsát követve ezt megoszthassuk veletek is:

„Keresd, művész, a magányt, művet foganj s befejezz; 

de hogy élvezd alkotásod, ahhoz társakat keress.”

Groove Trails logó

Értékajánlat

  1. Hazai pályán

Arculatunk, honlapunk, szolgáltatásaink kialakításakor minden esetben helyi vállalkozásokkal dolgozunk: magyar beszállítók hozzájárulásának köszönhetők a grafikáink, érmeink, az ellenőrző pontok érintésének hitelesítése, valamint a sikeres teljesítőknek járó kedvezmények is. 

  1. Emlék – és puzzle!

A túrák teljesítőinek járó egyedi, természetbarát érmek nem egyszerűen fel- vagy nyakba akasztható tárgyi emlékek, hanem különböző módon gyűjthető, térképpé és egyben dicsőségfallá összeállítható képelemek. 

2_erem_final

kép 1 / 3

  1. Környezetvédelem

A nevezési díjak 10%-át környezetvédelmi célokra fordítjuk, kezdetben a közérdekű célokat megvalósító Erdőmentőknek és a Rainforest Trustnak ajánljuk. Az Erdőmentők csapata a hazai erdők és a vadvilág védelme érdekében számos területen végez aktív tevékenységet. A Rainforest Trust a Charity Navigator osztályzatai szerint világszerte is az egyik legkiemelkedőbb természetvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet.

  1. Verseny

Az indulók számára rendszeresen különféle időszakos kihívásokat, versenyeket hirdetünk meg. 

  1. GPS-web

Az ellenőrző pontok érintésének igazolására nem a jelenleg legelterjedtebb QR-kódos megoldást használjuk, hanem egy kényelmesebb GPS-alapú webes felületet.

 

További cikkek

INSPIRÁLÓ ÉS MEGLEPŐ FUTÓREKORDOK 2020.12.28
Nem is gondolnánk milyen sokféle Guiness-rekordot állítottak már fel a futással kapcsolatban. Most összegyűjtöttük a futórekordok közül a legérdekesebbeket!
Újra Szekeres Pált választották az IWAS elnökének 2020.12.03
Első alkalommal rendezett online tisztújítást az IWAS (Kerekesszékes és Amputált Sportolók Nemzetközi Szövetsége) kerekesszékes vívóbizottsága, melynek vezetője a ...
SPORTMARKETING - A BALBOA-FUTÁS 2020.01.07
2020-ban (a hónap második szombatján) már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Balboa futást. Az évről évre fejlődő futóeseményt a Sports Illustrated magazin is ...

Ajánló

Öt hónap és kezdődik a paralimpia: így áll a magyar csapat 2021.04.09
150 nap és rajtolnak a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok Tokióban. A koronavírus miatt egy évvel elhalasztott eseményre a magyar paralimpiai csapat tagjai már 19 kvótát ...
Garmin Enduro - Mindent is bír 2021.04.01
Egy okos kütyű esetén fontos a megbízhatóság és a tervezhető működés, általában gyenge pontjuk az üzemidő és mivel az “életünket” is rábízzuk, ha ... (X)
NAPI 5 PERCES GYAKORLATOK, AMELYEK CSODÁT TESZNEK! 2021.03.22
Bár a jó idő majd csak most jön meg és a koronavírus miatt korlátozottak a lehetőségek, lassan elhagyhatjuk a kabátokat, pulóvereket. Ha esetleg a télen rád rakódott ...
Europe's Best Promoter - Buranits Ildikó 2021.03.12
A legjobb európai promóternek választották Buranits Ildikót, aki hosszú évek óta meghatározó alakja a magyarországi és a nemzetközi fitness és body bulding életnek. ...
Hóra váltotta a homokot a Szombathelyi - Villám strandröplabda páros 2021.03.02
Szombathelyi Szandra és Villám Lilla strandröplabda páros február közepén kipróbálta magát havon is,  gyönyörű tavaszias időben kezdődött a 2021-es Snow ...