Groove Trails – Instant közösségépítés

2021.01.13.
Nyakas-Kő

Groove. Főnév és ige. Jelentése: barázda, ismételt gyakorlással tökéletesíteni, nagy élvezetet lelni (valamiben). Get into the groove. Kifejezés: szenvedéllyel, motiváltan csinálni valamit. Groove Trails. Gyűjtő- és tulajdonnév: a legújabb, legzöldebb, leginnovatívabb instant túrák gyűjteménye.

A bármikor teljesíthető túrák magyarországi népszerűsége látványosan megugrott az utóbbi években: a teljesítés igazolását 21. századi eszközökkel (GPS, okostelefon, mobilkamera) először megvalósító VérKör 2014-es indulása óta több tucat ilyen pálya született – ezeket a statisztikák szerint eddig összesen körülbelül 10 000 futó és túrázó teljesíthette. 

Trendteremtés

Csak 2019-ben húsz instant trail indult, így ebben a műfajban meglehetősen nehéz bármi újat mutatni – a Groove Trails mégis erre, sőt önálló irányzat megteremtésére vállalkozik: olyan, instant túrákra alapuló mozgalom és közösség életre hívására, amelyben

■ a fenntarthatóság, 

■ a kreativitás, 

■ az innováció 

kulcsszerepet játszik. Mindezeknek megfelelően a Groove Trails szervezői tizenegy elemből álló egyedi értékajánlatot készítettek elő (ennek öt kiemelt tételét lásd „Értékajánlat” című keretes írásunkban), amely ötvözi, ami köré a szabadidőt és az életünket szervezni érdemes – ilyen a sport, a természet, a fenntarthatóság, a közösségszervezés és a kreativitás.

Új utakon

Március közepétől két útvonal is elérhető, amelyek a budapestiek számára is könnyen megközelíthető Biatorbágyról indulnak (Kelenföldről tömegközlekedéssel, illetve autóval is csupán negyedóra kijutni).

Farkas Trail 

Tarnai-pihenő
Tarnai-pihenő

A Biatorbágyról induló, Budapesten végződő, 29 kilométer hosszú, 800 méter szintemelkedéssel bíró vonalas túra olyan természeti-geológiai látnivalókat tartogat, mint például a Pátyi-dombok, a félkörpanorámás Tarnai-pihenő, a Mária-szurdok, a Farkas-völgy vagy az Ördög-orom sziklái. 

Nyakas Kör 

Biatorbágy és Sóskút között húzódó, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő körtúra, melynek teljes távja elvezet többek között a helyi kaptárkövek, a Nyakas-kő, a vízimadarak által kedvelt és a Peca-tóba ömlő Berta-patak mellett, illetve áthalad a sóskúti Kálvária-hegyen, valamint a fenyőkkel tarkított Biai-erdőn is. A Nyakas Kör szélesebb közönség igényéhez, lehetőségeihez illeszkedően két távon is teljesíthető lesz: egyelőre 25, illetve később 15 kilométeres verzióban.

Az induláskor élesedő két útvonalon túl továbbiak előkészítése is folyik: a szervezők minden túrát koncepciózusan, tizenhárom elemű szempontrendszer szerint alakítanak ki, és igyekeznek őket úgy vezetni, hogy a túrázók kevéssé ismert, ám sok látnivalót és élményt tartogató vidékeken, tájakon haladjanak keresztül.

SM-tipp

Itt keresd a túrákat és a további információkat: groovetrails.hu

Groove-hitvallás

A nagy műgonddal történő válogatást önös érdek is vezérli: mi magunk sokszor egyszerűen azért edzünk, azért járjuk a természetet, hogy a mindennapostól eltérő tudatállapotba kerülve, érzékeinket a mozgás által csúcsra járatva vagy azokat a fáradtságtól tompítva úgy tudjunk rácsodálkozni végletekig szokványos vagy éppen meghökkentően rendkívüli, kérlelhetetlenül nyers vagy éppen fennkölten magasztos dolgokra, részletekre – magára a világra –, mint korábban még soha. Ez evolúciós okokból legegyszerűbben talán kimerítő hosszútávfutással, azon belül is leginkább a természetben történő futással, terepfutással lehetséges. A Groove Trailsnél olyan útvonalakat alkotunk, amelyek nekünk megadják ezt az élményt, hogy aztán Goethe tanácsát követve ezt megoszthassuk veletek is:

„Keresd, művész, a magányt, művet foganj s befejezz; 

de hogy élvezd alkotásod, ahhoz társakat keress.”

Groove Trails logó

Értékajánlat

  1. Hazai pályán

Arculatunk, honlapunk, szolgáltatásaink kialakításakor minden esetben helyi vállalkozásokkal dolgozunk: magyar beszállítók hozzájárulásának köszönhetők a grafikáink, érmeink, az ellenőrző pontok érintésének hitelesítése, valamint a sikeres teljesítőknek járó kedvezmények is. 

  1. Emlék – és puzzle!

A túrák teljesítőinek járó egyedi, természetbarát érmek nem egyszerűen fel- vagy nyakba akasztható tárgyi emlékek, hanem különböző módon gyűjthető, térképpé és egyben dicsőségfallá összeállítható képelemek. 

2_erem_final

kép 1 / 3

  1. Környezetvédelem

A nevezési díjak 10%-át környezetvédelmi célokra fordítjuk, kezdetben a közérdekű célokat megvalósító Erdőmentőknek és a Rainforest Trustnak ajánljuk. Az Erdőmentők csapata a hazai erdők és a vadvilág védelme érdekében számos területen végez aktív tevékenységet. A Rainforest Trust a Charity Navigator osztályzatai szerint világszerte is az egyik legkiemelkedőbb természetvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet.

  1. Verseny

Az indulók számára rendszeresen különféle időszakos kihívásokat, versenyeket hirdetünk meg. 

  1. GPS-web

Az ellenőrző pontok érintésének igazolására nem a jelenleg legelterjedtebb QR-kódos megoldást használjuk, hanem egy kényelmesebb GPS-alapú webes felületet.

 

További cikkek

HA MÉG NEM TUDNÁD, EZEK A FUTÁS LEGFONTOSABB ÉLETTANI HATÁSAI! 2021.05.20
Te is idegenkedsz a futástól, mert az iskolai kötelező köröket juttatja eszedbe? Esetleg olyan tévhitek tartanak vissza tőle, mint például, hogy rossz hatással van az ...
INSPIRÁLÓ ÉS MEGLEPŐ FUTÓREKORDOK 2020.12.28
Nem is gondolnánk milyen sokféle Guiness-rekordot állítottak már fel a futással kapcsolatban. Most összegyűjtöttük a futórekordok közül a legérdekesebbeket!
Újra Szekeres Pált választották az IWAS elnökének 2020.12.03
Első alkalommal rendezett online tisztújítást az IWAS (Kerekesszékes és Amputált Sportolók Nemzetközi Szövetsége) kerekesszékes vívóbizottsága, melynek vezetője a ...

Ajánló

VILÁGBAJNOK EDZÉSTERV EGY VILÁGBAJNOKTÓL 2021.11.24
Ha már túl vagy a kezdő átmozgató edzésterveken és szeretnél fejlődni, ideje továbblépni! A sportmodell-világbajnok Bogár Jánost kértük meg, hogy állítson össze ...
„Az én munkám akkor ér véget, amikor az elégedett ügyfeleink újra Continental abroncsot választanak” 2021.11.22
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már tíz lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Ideiglenes zárlat Ausztriában 2021.11.21
A legtöbb európai országhoz hasonlóan Ausztriában is emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, ezért 2021. november 22-én országos zárlat lép életbe.
„Amit leginkább szeretek a munkámban, az az, hogy nincs átlagos nap” 2021.11.15
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már kilenc lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Urr Anitát beválasztottak az Európai Paralimpiai Bizottság Elnökségébe 2021.11.11
Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a ciprusi Limasszolban tartott közgyűlésén – holtversenyben a legtöbb szavazattal a szervezet elnökségének tagjává ...