Groove Trails – Instant közösségépítés

2021.01.13.
Nyakas-Kő

Groove. Főnév és ige. Jelentése: barázda, ismételt gyakorlással tökéletesíteni, nagy élvezetet lelni (valamiben). Get into the groove. Kifejezés: szenvedéllyel, motiváltan csinálni valamit. Groove Trails. Gyűjtő- és tulajdonnév: a legújabb, legzöldebb, leginnovatívabb instant túrák gyűjteménye.

A bármikor teljesíthető túrák magyarországi népszerűsége látványosan megugrott az utóbbi években: a teljesítés igazolását 21. századi eszközökkel (GPS, okostelefon, mobilkamera) először megvalósító VérKör 2014-es indulása óta több tucat ilyen pálya született – ezeket a statisztikák szerint eddig összesen körülbelül 10 000 futó és túrázó teljesíthette. 

Trendteremtés

Csak 2019-ben húsz instant trail indult, így ebben a műfajban meglehetősen nehéz bármi újat mutatni – a Groove Trails mégis erre, sőt önálló irányzat megteremtésére vállalkozik: olyan, instant túrákra alapuló mozgalom és közösség életre hívására, amelyben

■ a fenntarthatóság, 

■ a kreativitás, 

■ az innováció 

kulcsszerepet játszik. Mindezeknek megfelelően a Groove Trails szervezői tizenegy elemből álló egyedi értékajánlatot készítettek elő (ennek öt kiemelt tételét lásd „Értékajánlat” című keretes írásunkban), amely ötvözi, ami köré a szabadidőt és az életünket szervezni érdemes – ilyen a sport, a természet, a fenntarthatóság, a közösségszervezés és a kreativitás.

Új utakon

Március közepétől két útvonal is elérhető, amelyek a budapestiek számára is könnyen megközelíthető Biatorbágyról indulnak (Kelenföldről tömegközlekedéssel, illetve autóval is csupán negyedóra kijutni).

Farkas Trail 

Tarnai-pihenő
Tarnai-pihenő

A Biatorbágyról induló, Budapesten végződő, 29 kilométer hosszú, 800 méter szintemelkedéssel bíró vonalas túra olyan természeti-geológiai látnivalókat tartogat, mint például a Pátyi-dombok, a félkörpanorámás Tarnai-pihenő, a Mária-szurdok, a Farkas-völgy vagy az Ördög-orom sziklái. 

Nyakas Kör 

Biatorbágy és Sóskút között húzódó, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő körtúra, melynek teljes távja elvezet többek között a helyi kaptárkövek, a Nyakas-kő, a vízimadarak által kedvelt és a Peca-tóba ömlő Berta-patak mellett, illetve áthalad a sóskúti Kálvária-hegyen, valamint a fenyőkkel tarkított Biai-erdőn is. A Nyakas Kör szélesebb közönség igényéhez, lehetőségeihez illeszkedően két távon is teljesíthető lesz: egyelőre 25, illetve később 15 kilométeres verzióban.

Az induláskor élesedő két útvonalon túl továbbiak előkészítése is folyik: a szervezők minden túrát koncepciózusan, tizenhárom elemű szempontrendszer szerint alakítanak ki, és igyekeznek őket úgy vezetni, hogy a túrázók kevéssé ismert, ám sok látnivalót és élményt tartogató vidékeken, tájakon haladjanak keresztül.

SM-tipp

Itt keresd a túrákat és a további információkat: groovetrails.hu

Groove-hitvallás

A nagy műgonddal történő válogatást önös érdek is vezérli: mi magunk sokszor egyszerűen azért edzünk, azért járjuk a természetet, hogy a mindennapostól eltérő tudatállapotba kerülve, érzékeinket a mozgás által csúcsra járatva vagy azokat a fáradtságtól tompítva úgy tudjunk rácsodálkozni végletekig szokványos vagy éppen meghökkentően rendkívüli, kérlelhetetlenül nyers vagy éppen fennkölten magasztos dolgokra, részletekre – magára a világra –, mint korábban még soha. Ez evolúciós okokból legegyszerűbben talán kimerítő hosszútávfutással, azon belül is leginkább a természetben történő futással, terepfutással lehetséges. A Groove Trailsnél olyan útvonalakat alkotunk, amelyek nekünk megadják ezt az élményt, hogy aztán Goethe tanácsát követve ezt megoszthassuk veletek is:

„Keresd, művész, a magányt, művet foganj s befejezz; 

de hogy élvezd alkotásod, ahhoz társakat keress.”

Groove Trails logó

Értékajánlat

  1. Hazai pályán

Arculatunk, honlapunk, szolgáltatásaink kialakításakor minden esetben helyi vállalkozásokkal dolgozunk: magyar beszállítók hozzájárulásának köszönhetők a grafikáink, érmeink, az ellenőrző pontok érintésének hitelesítése, valamint a sikeres teljesítőknek járó kedvezmények is. 

  1. Emlék – és puzzle!

A túrák teljesítőinek járó egyedi, természetbarát érmek nem egyszerűen fel- vagy nyakba akasztható tárgyi emlékek, hanem különböző módon gyűjthető, térképpé és egyben dicsőségfallá összeállítható képelemek. 

2_erem_final

kép 1 / 3

  1. Környezetvédelem

A nevezési díjak 10%-át környezetvédelmi célokra fordítjuk, kezdetben a közérdekű célokat megvalósító Erdőmentőknek és a Rainforest Trustnak ajánljuk. Az Erdőmentők csapata a hazai erdők és a vadvilág védelme érdekében számos területen végez aktív tevékenységet. A Rainforest Trust a Charity Navigator osztályzatai szerint világszerte is az egyik legkiemelkedőbb természetvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet.

  1. Verseny

Az indulók számára rendszeresen különféle időszakos kihívásokat, versenyeket hirdetünk meg. 

  1. GPS-web

Az ellenőrző pontok érintésének igazolására nem a jelenleg legelterjedtebb QR-kódos megoldást használjuk, hanem egy kényelmesebb GPS-alapú webes felületet.

 

További cikkek

Belső biztonság, csak teremtsd meg! 2022.03.23
A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.
Felnőttek játszótere: a terepakadályfutás 2022.03.03
Akár megy a tél, akár nem, kezdődik a terepakadályfutás, másnéven OCR szezonja. De miért is szeretjük az akadályfutást, és kinek ajánljuk?

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.