VÍZ ÉS HÓ STÁJERORSZÁGBAN

2020.02.04.
Stájerország

Stájerország hegyeiben a két alapvető kellék a szabadidő aktív eltöltéséhez a víz és a hó. Persze a hegyekben vannak még erdők – Ausztria legnagyobb egybefüggő kiterjedésű erdőségei itt terülnek el, továbbá szép számban találunk síelésre alkalmas lejtőket, turista útvonalakat, a völgyekben golfpályákat és kerékpárútvonalakat. Stájerország Ausztria zöld szíve.

Víz

Talán nem annyira köztudott, de Stájerország, főleg Ost-Steiermark hévizekben gazdag vidék. 9 termálfürdő is található itt, mindenben az ideérkező látogatók igényei alapján alakították ki szolgáltatási kört, mondhatnánk All-in-one várja a pihenni vágyókat.

A szállodák és panziók többnyire családi kézben működnek, az éttermekben környékbeli termékeket dolgoznak fel a helyi étel specialitásokhoz, a régióban rengeteg kisebb-nagyobb borászat működik, elsősorban zamatos fehérborokat készítenek. Stájerország legismertebb termékei az alma, a cibere fenyő, sajtok, borok és a különleges fánkok, gombócok.

A 20. század első felében olajat kerestek a kutatók, ám a fekete arany helyett termálvíz bugyogtt fel a csövekből. A jótákony hatású vízet azóta gyógykezelésre, regenerációra alkalmazzák, a víz és a környékbeli gyógyhatású természeti kincsek felhasználássával egyedi, csak a régióra jellemző speciális gyógykúákat és kozmetikumokat is kikísérleteztek.

Heiltherme Bad Waltersdorf az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt rekreációs fűrdőlétesítmény Kelet Stájerországban, itt 62 fokos víz tör fel a forrásból, a napi vízhozam eléri 2 millió litert. A termál víz felesleges hőjét épületek fűtésére használják fel, így visszahűtve lesz a víz alkalmas fürdőzésre és gyógyvízkúrára. A Bad Waltersfdorfi-i Heiltherme „Traditionell Steirische Medizin®” (TSM®) védjeggyel ellátott saját kozemtikumat is forgalmaz.

www.heiltherme.at

A klímaváltozás hatása itt is kézzel fogható, egyre kevesebb a hóbiztos hónap. Az alacsonyabb – ez esetben már az 1500 m-es tengerszintfeletti magasság is ennek számít – területeken komoly gondot okoz a hóhiány. A helyiek azonban mindig is híresek voltak a kezdeményező készségükről, jó pár éve az úgy nevezett snow farming módszerrel “átnyaraltatják” a szükséges hómennyiséget a következő szezonra. A természetesen hullott havat és a hideg hónapokban hóágyuk segítségével készített havat hatalmas kupacokba gyűjtik. A téli hónapokban ezek a hóhegyek hó-depoként is működnek, innen póttolják a sípályák hófelületeit. A tél végével egy speciális takaróanyaggal és 40-50 centiméternyi fűrészpor réteggel takarják be a halmot. A fűrészpor önmagában is hőszigetelő hatású. Átveszi a nedvességet, így a párolgás során hőt von el, ami hasonló elven tartja hidegen a havat mint a hűtőszekrény.

A St. Jakob im Walde – Joglland – sífutópálya üzemeltetője, Wolfgang Orthofer már évek óta sikeresen alkalamzza a snow-farmingot. Már január-február hónapban elkezdi a kell mennyiségű hó felhalmozását, így az őszi új szezonban is kiváló minőségű hó várja a sífutás szerelmeseit.

www.orthofer.at

 

További info: www.steiermark.com, www.oststeiermark.com

Fotó: www.steiermark.com, Ingrid Jansky, Heiltherme Bad Waltersdorf, www.joglland-waldheimat.at

További cikkek

Graz – a városból vidékre 10 perc alatt 2021.07.02
Fedezze fel a Graz – Stájerország tartományi fővárosa – körül elterülő régiót; járja be az ott található túraútvonalakat és kerékpárutakat; ismerje ...
Murau-Murtal üdülőrégió: élmények a hegycsúcstól a völgyig 2021.07.01
A Murau-Murtal üdülőrégió számtalan izgalmas kalandja garantálja a nyaralás sikerét, legyen szó családi kirándulásról, alpesi túrázásról vagy könnyed ...
Túraútvonalak Stájerország vizeihez 2021.06.29
A nyári melegben felfrissülést nyújtanak a stájerországi túraútvonalak mentén található patakok, sebes folyók és kristálytiszta tavak.

Ajánló

VILÁGBAJNOK EDZÉSTERV EGY VILÁGBAJNOKTÓL 2021.11.24
Ha már túl vagy a kezdő átmozgató edzésterveken és szeretnél fejlődni, ideje továbblépni! A sportmodell-világbajnok Bogár Jánost kértük meg, hogy állítson össze ...
„Az én munkám akkor ér véget, amikor az elégedett ügyfeleink újra Continental abroncsot választanak” 2021.11.22
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már tíz lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Ideiglenes zárlat Ausztriában 2021.11.21
A legtöbb európai országhoz hasonlóan Ausztriában is emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, ezért 2021. november 22-én országos zárlat lép életbe.
„Amit leginkább szeretek a munkámban, az az, hogy nincs átlagos nap” 2021.11.15
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már kilenc lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Urr Anitát beválasztottak az Európai Paralimpiai Bizottság Elnökségébe 2021.11.11
Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a ciprusi Limasszolban tartott közgyűlésén – holtversenyben a legtöbb szavazattal a szervezet elnökségének tagjává ...