VÍZ ÉS HÓ STÁJERORSZÁGBAN

2020.02.04.
Stájerország

Stájerország hegyeiben a két alapvető kellék a szabadidő aktív eltöltéséhez a víz és a hó. Persze a hegyekben vannak még erdők – Ausztria legnagyobb egybefüggő kiterjedésű erdőségei itt terülnek el, továbbá szép számban találunk síelésre alkalmas lejtőket, turista útvonalakat, a völgyekben golfpályákat és kerékpárútvonalakat. Stájerország Ausztria zöld szíve.

Víz

Talán nem annyira köztudott, de Stájerország, főleg Ost-Steiermark hévizekben gazdag vidék. 9 termálfürdő is található itt, mindenben az ideérkező látogatók igényei alapján alakították ki szolgáltatási kört, mondhatnánk All-in-one várja a pihenni vágyókat.

A szállodák és panziók többnyire családi kézben működnek, az éttermekben környékbeli termékeket dolgoznak fel a helyi étel specialitásokhoz, a régióban rengeteg kisebb-nagyobb borászat működik, elsősorban zamatos fehérborokat készítenek. Stájerország legismertebb termékei az alma, a cibere fenyő, sajtok, borok és a különleges fánkok, gombócok.

A 20. század első felében olajat kerestek a kutatók, ám a fekete arany helyett termálvíz bugyogtt fel a csövekből. A jótákony hatású vízet azóta gyógykezelésre, regenerációra alkalmazzák, a víz és a környékbeli gyógyhatású természeti kincsek felhasználássával egyedi, csak a régióra jellemző speciális gyógykúákat és kozmetikumokat is kikísérleteztek.

Heiltherme Bad Waltersdorf az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt rekreációs fűrdőlétesítmény Kelet Stájerországban, itt 62 fokos víz tör fel a forrásból, a napi vízhozam eléri 2 millió litert. A termál víz felesleges hőjét épületek fűtésére használják fel, így visszahűtve lesz a víz alkalmas fürdőzésre és gyógyvízkúrára. A Bad Waltersfdorfi-i Heiltherme „Traditionell Steirische Medizin®” (TSM®) védjeggyel ellátott saját kozemtikumat is forgalmaz.

www.heiltherme.at

A klímaváltozás hatása itt is kézzel fogható, egyre kevesebb a hóbiztos hónap. Az alacsonyabb – ez esetben már az 1500 m-es tengerszintfeletti magasság is ennek számít – területeken komoly gondot okoz a hóhiány. A helyiek azonban mindig is híresek voltak a kezdeményező készségükről, jó pár éve az úgy nevezett snow farming módszerrel “átnyaraltatják” a szükséges hómennyiséget a következő szezonra. A természetesen hullott havat és a hideg hónapokban hóágyuk segítségével készített havat hatalmas kupacokba gyűjtik. A téli hónapokban ezek a hóhegyek hó-depoként is működnek, innen póttolják a sípályák hófelületeit. A tél végével egy speciális takaróanyaggal és 40-50 centiméternyi fűrészpor réteggel takarják be a halmot. A fűrészpor önmagában is hőszigetelő hatású. Átveszi a nedvességet, így a párolgás során hőt von el, ami hasonló elven tartja hidegen a havat mint a hűtőszekrény.

A St. Jakob im Walde – Joglland – sífutópálya üzemeltetője, Wolfgang Orthofer már évek óta sikeresen alkalamzza a snow-farmingot. Már január-február hónapban elkezdi a kell mennyiségű hó felhalmozását, így az őszi új szezonban is kiváló minőségű hó várja a sífutás szerelmeseit.

www.orthofer.at

 

További info: www.steiermark.com, www.oststeiermark.com

Fotó: www.steiermark.com, Ingrid Jansky, Heiltherme Bad Waltersdorf, www.joglland-waldheimat.at

További cikkek

A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
A SZÁNKÓZÁS MENŐ 2020.02.25
Egyre több helyen alakítanak ki biztonságos szánkózási lehetőséget a télisport központokban, így a sítúránk alatt az egész napos síelés után kimaxolhatjuk ...

Ajánló

WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro ...
Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Racing) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!