betöltés folyamatban...

6 tényező – mitől változik az ételeid élvezeti értéke?

2022.12.07.
ételeid élvezeti értéke

Tapasztaltál már olyat, hogy ugyanazt az ételt etted két különböző napon, ennek ellenére az egyik nap finomnak érezted, a másik nap nem annyira? Számos dolog befolyásolhatja, ezért változó az ételeid élvezeti értéke.

Az egyes ételek annak ellenére, hogy ugyanazokkal az összetevőkkel, ugyanazon eljárással készülnek, bizonyos esetekben sokkal jobban esnek, mint máskor. Mi lehet ennek az oka?

Ízlelőbimbók

Az emberi nyelvnek körülbelül 10 000 ízlelőbimbója van. Az emberi ízlelőbimbók a nyelv felső részén található kis struktúrák, amelyek információt adnak az elfogyasztott étel ízéről. Nyelvünk nagyon szegényes az ízek elnevezésében: sós, savanyú, savanykás, lúgos, enyhén lúgos, édes, édeskés, keserű, kesernyés…. Tehát tulajdonképpen ötféle ízt ismerünk, különböző árnyalatokkal, az árnyalatok száma pedig számtalan lehet. Az íz csak önmagában érzékelhető és nem mindig tiszta érzés, mert ha illat is jelen van, az megtéveszthet az érzékelésben. A málnaíz például nem egységes, könnyen észrevehető benne az édes mellett egy illatos is, amelyek együttesen a zamatosságot idézik elő.

1.Mentális és fizikai stressz

Mindenkivel előfordult már, hogy például egy fárasztó nap után elfogyasztott vacsora során a kedvenc étele nem ízlett annyira, amennyire máskor szokott. A mellékvese aktiválódása során képződő stresszhormonok az étvágyra és az ízérzékelésre is hatással vannak. Egy az oszakai Fundamental Kutatóintézet által lebonyolított kísérlet során a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy az ízérzékelés nemcsak az ételek kémiai és fizikai tulajdonságaitól függ, hanem az ételeket kóstoló alanyok fiziológiai és pszichológiai állapotától is. Olyan embereket vizsgáltak, akik mentális vagy fizikai stressznek voltak kitéve. A szellemi terhelést követően a keserű, a savanyú és az édes ízérzetek észlelt időtartama lerövidült a kontrollcsoporthoz képest. A keserűség, a savanyúság és az édesség összmennyisége is, illetve a keserűség maximális intenzitása is jelentősen csökkent. Nem volt szignifikáns különbség a keserűség és édesség érzésében a fizikai feladatokat követően. A fizikai feladat előtti állapothoz képest azonban a savanyúság utóízének időtartamát jelentősen lerövidítette a mozgás. 

2.Az étel hőmérséklete

Bizonyos ételeknek egész egyszerűen nem áll jól a melegítés, csak hidegen finomak. Ilyen például a gyümölcsleves. Persze ki-hogy szereti. A húslevest személy szerint abszolút nem tudom elképzelni hidegen tálalva. Az egyes élelmiszerek és italok hőmérsékletének növekedésével javul az ízérzékelésünk, a sör keserűbb, a fagyi pedig édesebb melegen fogyasztva. A Nature folyóirat legfrissebb tanulmánya megállapította, hogy az ízlelőbimbóink mikroszkopikus csatornái (TRPM5) a felelősek az eltérő ízérzékelését különböző hőmérsékleteken. A kutatók szerint a TRPM5 reakciója az ízlelőbimbóinkban sokkal intenzívebb, ha az étel vagy a folyadék hőmérsékletét emelik, erősebb elektromos jelet küldve így az agynak, ami fokozott ízt eredményez. A fogyasztók bizonyos italokban -például a kávéban, teában vagy kakaóban- egy bizonyos keserű ízt élveznek, ezért ezek melegen jobb ízűnek bizonyulnak.

Az egyes élelmiszerek és italok hőmérsékletének növekedésével javul az ízérzékelésünk, a sör keserűbb, a fagyi pedig édesebb melegen fogyasztva
Az egyes élelmiszerek és italok hőmérsékletének növekedésével javul az ízérzékelésünk, a sör keserűbb, a fagyi pedig édesebb melegen fogyasztva

3.Egészségi állapot

Az akut fertőzések, a vírusos torokgyulladás, az influenza sok esetben lázat és rossz szájízt okoznak. A gyógyszeres kezelés ezt eredményezi bizonyos esetekben. Ennek köszönhetően az ilyen betegségek során fogyasztott ételek és italok is egészen más ízűnek érezhetőek, mint egészséges állapotban.

4.Földrajzi környezet

A különböző földrészeken élő embereknek különböző az ízlelésük és a szaglásuk, ugyanazt az ételt egészen máshogy érzékeli egy afrikai és egy izlandi ember. Ugyanazon receptúra és konyhatechnológia során, más földrészről származó alapanyagokkal egészen más ízű ételeket készíthetünk.

A termőföld összetétele kontinensenként és éghajlatonként eltérő, de ugyanazon országon belül is nagy változatosságot mutathat
A termőföld összetétele kontinensenként és éghajlatonként eltérő, de ugyanazon országon belül is nagy változatosságot mutathat

5.Évszak, külső hőmérséklet

Nyáron jóval kisebb az étvágyunk, mint télen. A téli időszakban, amikor a nappalok is rövidebbek, kevesebb a napsütéses órák száma, sokkal könnyebben vagyunk kaphatóak egy kis nassra, mint nyáron. Általánosságban az emberek télen egy-két kilót fel is szednek annak köszönhetően, hogy hajlamosabbak többet enni és kevesebbet mozogni a hideg idő miatt.

6.Ételkörnyezet

Egy ötfogásos menü utolsó fogása nagy valószínűséggel kevésbé lesz ízletes, mint az első négy fogás. Az önmagukban elfogyasztott ételeket jóval ízesebbnek érezzük, mint az előételek és desszertek között tálalt finomságokat. Bizonyos ételekhez bizonyos italok illenek, jobban kiemelik azok ízét. Halételekhez például fehér bort javasolnak a szakértők. James Bond például úgy leplezte le a gonosz orosz kémet, hogy a fickó vörös chiantit ivott a nyelvhalhoz. 

Ezt is olvasd el!
A 6 + 1 LEGGYAKORIBB A TÁPLÁLKOZÁSI TÉVHIT 2022.02.24
Meglepően tájékozatlanok vagyunk, ha az életmódunkról van szó: miközben az emberek fele azt sem tudja, hány kalóriára van szüksége naponta, a legtöbb táplálkozási mendemonda esetén magabiztosan foglalnak állást. Talán túlzottan is – mert a legtöbb esetben az egyszerűbb, de téves állítások pártjára állunk. Bemutatunk néhány elterjedt tévhitet, és persze eláruljuk az igazságot is. 

Jó egészséget!

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Bosch: háromszor a Föld körül – első hely a Fut a cég versenyen! 2025.04.27
Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen (X)
Túrázás és a jóga 2025.02.16
Habár elsőre talán elég távolinak tűnik, valójában nagyon is közel van egymáshoz a túrázás és a jóga. Tanulmányok kimutatták, hogy a jógázás és a túrázás együtt nemcsak fizikai, hanem mentális jóllétet is teremt. 
Mire jó a laborlelet? 2025.02.10
A legtöbb ember számára a laborvizsgálatok eredményei nem mondanak túl sokat. Azontúl, hogy amit megcsillagoznak a laborlelet íven, azok az értékek valószínűleg rendellenességre utalnak, nem elég informatívak. Általában szükséges a „kódolvasáshoz” egy orvos, aki átlátja őket. Jó esetben. 

Ajánló

Bosch: háromszor a Föld körül – első hely a Fut a cég versenyen! 2025.04.27
Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen (X)
Túrázás és a jóga 2025.02.16
Habár elsőre talán elég távolinak tűnik, valójában nagyon is közel van egymáshoz a túrázás és a jóga. Tanulmányok kimutatták, hogy a jógázás és a túrázás ...
Mire jó a laborlelet? 2025.02.10
A legtöbb ember számára a laborvizsgálatok eredményei nem mondanak túl sokat. Azontúl, hogy amit megcsillagoznak a laborlelet íven, azok az értékek valószínűleg ...
Egy szimpatikus szuperhős: Courtney Dauwalter ultrafutó 2025.02.09
Courtney Dauwalter 2023-ban három ikonikus versenyt, a Western States 100-at, a Hardrock 100-at és az Ultra-Trail du Mont Blanc-t is megnyerte. Ez rajta kívül eddig még ...
Mi is az a Zwift? 2025.02.07
A kerékpársportot követők már megszokhatták, hogy egy-egy kerékpárverseny közvetítése előtt a reklámblokkban egy bizonyos „Zwift” nevű programot promózik a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.