betöltés folyamatban...

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?

2022.05.23.

Gyermekünk élete is múlhat egy-egy rossz mondaton…Hogyan neveljük egészségtudatos táplálkozásra gyerekeinket? Gyermekkorban a legártalmatlanabbnak tűnő mondatnak is komoly szerepe lehet abban, hogyan alakul később az önértékelés, milyen lesz a család legapróbb tagjának az ételekhez fűződő személyes viszonya. Fontos már gyerekkorban az egészséges táplákozás kialakítása.

A legjobb barátnőm úgy nőtt fel, hogy már egészen pici korában napi téma volt otthon a fogyás és a diéta. Ennek köszönhetően az alakult ki benne, hogy bizonyos ételeket rossznak, bizonyos ételeket jónak titulál. Most, miután 4 évvel ezelőtt megszületett az első kislánya, Zsófi, tudatosan figyel arra, mit és hogyan kommunikál felé az ételekkel kapcsolatban. Nem szeretné, hogy Zsófi jónak vagy rossznak ítélje meg az ételeket, úgy neveli, hogy mindent bátran próbáljon ki és ízleljen meg, azután pedig maga döntse el, hogy szereti-e vagy sem.

Manapság minden második gyerek elhízott, így valószínűleg minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészségesen éljen, ám sokan figyelmen kívül hagyják, hogy elég egy rossz mondat és összezavarhatjuk az önmagáról alkotott testképét örök életére.

A statisztika

Egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatának (COSI)  részeredményeit összefoglaló jelentése szerint a 6-9 éves gyerekek

 • 78,8%-a reggelizik,
 • 42,5%-a eszik friss gyümölcsöt,
 • 22,6%-a fogyaszt zöldséget,
 • 10,3%-a eszik édességet,
 • 5,2%-a sós rágcsálnivalót,
 • 9,4%-a iszik cukros üdítőt naponta.

Ez elég elszomorító eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valószínűleg önbevallás útján jutottak az adatokhoz, amelyek sokszor torzítanak.

Útmutató az egészséges táplálkozáshoz
Az ábra azt mutatja, hogy az egyes országokban milyen arányban fogyasztanak a gyerekek napi rendszerességgel friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint cukros üdítőt (Forrás: WHO)

Mi lehet a megoldás?

 • Tanítsunk egészséges étkezési szokásokat gyermekünknek
 • Amilyen sűrűn csak lehet, együnk együtt velük
 • Ne minősítsük mások ételválasztását
 • A testsúlyt ne keverjük az egészség témájába
 • Ne stresszeljünk túl sokat a gyermekeink ételei körül
 • Ha úgy érezzük, rossz irányba haladunk, ne féljünk szakembert felkeresni

Mutassunk jó példát

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban a példamutatásnak fontos szerepe van gyermekünk későbbi szokásait tekintve. A tanulás részeként az étkezési szokásainkat is előbb-utóbb másolni fogják az utódaink.

A gyerekek általában egészségesebben étkeznek, ha a szüleik is így tesznek. Azoknál a gyerekeknél, akik szülei között előfordult már táplálkozási zavar, nagy eséllyel jelennek meg ugyanezek a tünetek gyermek- majd később felnőttkorban. Gondoljunk csak bele, ha kiskorunkban azt halljuk nap mint nap, hogy “Úristen, már megint mennyit ettem..” vagy “Holnaptól fogyókúra, elegem van magamból…”, az ránk is biztosan hatással lesz.

Együnk együtt a családdal

Az egészséges étkezésről beszélgetni bármilyen életkorban el lehet kezdeni és érdemes is ezzel foglalkozni. Természetesen vegyük figyelembe gyermekünk életkorát, ehhez mérten kezdjünk bele! Nagyon jó dolog  a családi bevásárlás is vagy a közös főzés élménye! Célszerű a vásárlásba és a főzésbe gyermekeinket már kiskorukban bevonni, így megismerhetik a zöldségeket és a gyümölcsöket is eredeti, nyers állapotukban.

Beszélgessünk gyermekünkkel a különböző divatdiétákról, a vegán, gluténmentes és más különleges étrendekről, ismerjenek meg minél több irányzatot.

Érdemes kerülni a televízióképernyő előtti étkezést, hiszen jóval több kalóriát fogunk magunkhoz venni és az ízeket sem tudjuk kellőképpen élvezni. Ne szoktassuk hozzá gyermekünket, hogy egyszerre több dologgal foglalkozzon, amikor eszik, asztalnál ülve, egymásra és az ételre koncentrálva tegye ezt. Ha koránál fogva megvalósíthatatlan lenne mindez, akkor legalább mi, felnőttek mutassunk jó példát. 

Ne azzal foglalkozzunk, ki mit tesz a tányérjára

Érdemes már pici korban arra nevelni a gyermekünket, hogy nem a mi dolgunk az, ki mit tesz a saját tányérjára. Az egyetlen dolog, amivel foglalkozzunk, az a mi tányérunk. Friss gyümölcsök, zöldségek, értékes tápanyagok. Nincs rossz és jó. Moderáltan és széleskörűen érdemes táplálkoznunk ahhoz, hogy valóban egészségesek legyünk. Figyeljük testünk jelzéseit, a teltségérzet és az éhség jó visszajelzés arról, mi zajlik épp a szervezetünkben. 

Ne a testsúlyon legyen a hangsúly

Ahelyett, hogy mindent arra hegyeznénk ki, mit mutat a mérleg nyelve, inkább törekedjünk az egészséges ételek ízének és a szervezetre, így például a kedvünkre való hatásának jelentőségére. Ne a testsúly vagy a diéta legyen a beszélgetés középpontjában, amikor egészséges táplálkozásról beszélünk.  Semmiképpen ne használjuk az ételeket jutalmazás vagy büntetés jelleggel. Időnként nyugodtan iktassunk be kevésbé egészséges ételeket is a családi étrendbe, legfőképp pedig ne idegeskedjünk, ha valamit a gyermekünk nem akar megenni.

Aggodalomra adhat okot

Ha gyermekünk bármilyen életkorban túl sokat kezd foglalkozni a testsúlyával vagy rövid időn belül hízik illetve fogy jelentős mértékben, akkor bizony érdemes elgondolkodnunk.  Az étkezések kihagyása, a központi témaként szereplő testsúly illetve a csúfolódás jelezhetik nekünk, hogy ideje orvoshoz fordulni. A gyermekorvos vagy adott esetben a dietetikus hozzáértő segítséget fog nyújtani, ne féljünk őket felkeresni.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni mindazt, amit csinál, ami boldoggá teszi. Amióta megszületett a kisfia, egyértelműen a családja élvez elsőbbséget az életében, ugyanakkor a munka mellett még a sportra is talál időt. Interjúnk 2022-ben készült a Giro Nagy Rajt idején.
Az egészséges életmód záloga: mediterrán diéta 2023.11.15
A Mediterrán diéta egy olyan étrend, amely a Földközi-tenger térségéből ered, és hosszú élet, jó egészség és kiváló ízvilág összefüggésével vívta ki népszerűségét. Nemcsak egy egyszerű étrend, hanem egy életmód, ahol az egészséges táplálkozás és az élvezetek összehangolása fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben bemutatjuk a Mediterrán diéta alapelveit és egészségügyi előnyeit.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.