betöltés folyamatban...

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?

2022.05.23.

Gyermekünk élete is múlhat egy-egy rossz mondaton…Hogyan neveljük egészségtudatos táplálkozásra gyerekeinket? Gyermekkorban a legártalmatlanabbnak tűnő mondatnak is komoly szerepe lehet abban, hogyan alakul később az önértékelés, milyen lesz a család legapróbb tagjának az ételekhez fűződő személyes viszonya. Fontos már gyerekkorban az egészséges táplákozás kialakítása.

A legjobb barátnőm úgy nőtt fel, hogy már egészen pici korában napi téma volt otthon a fogyás és a diéta. Ennek köszönhetően az alakult ki benne, hogy bizonyos ételeket rossznak, bizonyos ételeket jónak titulál. Most, miután 4 évvel ezelőtt megszületett az első kislánya, Zsófi, tudatosan figyel arra, mit és hogyan kommunikál felé az ételekkel kapcsolatban. Nem szeretné, hogy Zsófi jónak vagy rossznak ítélje meg az ételeket, úgy neveli, hogy mindent bátran próbáljon ki és ízleljen meg, azután pedig maga döntse el, hogy szereti-e vagy sem.

Manapság minden második gyerek elhízott, így valószínűleg minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészségesen éljen, ám sokan figyelmen kívül hagyják, hogy elég egy rossz mondat és összezavarhatjuk az önmagáról alkotott testképét örök életére.

A statisztika

Egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatának (COSI)  részeredményeit összefoglaló jelentése szerint a 6-9 éves gyerekek

 • 78,8%-a reggelizik,
 • 42,5%-a eszik friss gyümölcsöt,
 • 22,6%-a fogyaszt zöldséget,
 • 10,3%-a eszik édességet,
 • 5,2%-a sós rágcsálnivalót,
 • 9,4%-a iszik cukros üdítőt naponta.

Ez elég elszomorító eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valószínűleg önbevallás útján jutottak az adatokhoz, amelyek sokszor torzítanak.

Útmutató az egészséges táplálkozáshoz
Az ábra azt mutatja, hogy az egyes országokban milyen arányban fogyasztanak a gyerekek napi rendszerességgel friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint cukros üdítőt (Forrás: WHO)

Mi lehet a megoldás?

 • Tanítsunk egészséges étkezési szokásokat gyermekünknek
 • Amilyen sűrűn csak lehet, együnk együtt velük
 • Ne minősítsük mások ételválasztását
 • A testsúlyt ne keverjük az egészség témájába
 • Ne stresszeljünk túl sokat a gyermekeink ételei körül
 • Ha úgy érezzük, rossz irányba haladunk, ne féljünk szakembert felkeresni

Mutassunk jó példát

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban a példamutatásnak fontos szerepe van gyermekünk későbbi szokásait tekintve. A tanulás részeként az étkezési szokásainkat is előbb-utóbb másolni fogják az utódaink.

A gyerekek általában egészségesebben étkeznek, ha a szüleik is így tesznek. Azoknál a gyerekeknél, akik szülei között előfordult már táplálkozási zavar, nagy eséllyel jelennek meg ugyanezek a tünetek gyermek- majd később felnőttkorban. Gondoljunk csak bele, ha kiskorunkban azt halljuk nap mint nap, hogy “Úristen, már megint mennyit ettem..” vagy “Holnaptól fogyókúra, elegem van magamból…”, az ránk is biztosan hatással lesz.

Együnk együtt a családdal

Az egészséges étkezésről beszélgetni bármilyen életkorban el lehet kezdeni és érdemes is ezzel foglalkozni. Természetesen vegyük figyelembe gyermekünk életkorát, ehhez mérten kezdjünk bele! Nagyon jó dolog  a családi bevásárlás is vagy a közös főzés élménye! Célszerű a vásárlásba és a főzésbe gyermekeinket már kiskorukban bevonni, így megismerhetik a zöldségeket és a gyümölcsöket is eredeti, nyers állapotukban.

Beszélgessünk gyermekünkkel a különböző divatdiétákról, a vegán, gluténmentes és más különleges étrendekről, ismerjenek meg minél több irányzatot.

Érdemes kerülni a televízióképernyő előtti étkezést, hiszen jóval több kalóriát fogunk magunkhoz venni és az ízeket sem tudjuk kellőképpen élvezni. Ne szoktassuk hozzá gyermekünket, hogy egyszerre több dologgal foglalkozzon, amikor eszik, asztalnál ülve, egymásra és az ételre koncentrálva tegye ezt. Ha koránál fogva megvalósíthatatlan lenne mindez, akkor legalább mi, felnőttek mutassunk jó példát. 

Ne azzal foglalkozzunk, ki mit tesz a tányérjára

Érdemes már pici korban arra nevelni a gyermekünket, hogy nem a mi dolgunk az, ki mit tesz a saját tányérjára. Az egyetlen dolog, amivel foglalkozzunk, az a mi tányérunk. Friss gyümölcsök, zöldségek, értékes tápanyagok. Nincs rossz és jó. Moderáltan és széleskörűen érdemes táplálkoznunk ahhoz, hogy valóban egészségesek legyünk. Figyeljük testünk jelzéseit, a teltségérzet és az éhség jó visszajelzés arról, mi zajlik épp a szervezetünkben. 

Ne a testsúlyon legyen a hangsúly

Ahelyett, hogy mindent arra hegyeznénk ki, mit mutat a mérleg nyelve, inkább törekedjünk az egészséges ételek ízének és a szervezetre, így például a kedvünkre való hatásának jelentőségére. Ne a testsúly vagy a diéta legyen a beszélgetés középpontjában, amikor egészséges táplálkozásról beszélünk.  Semmiképpen ne használjuk az ételeket jutalmazás vagy büntetés jelleggel. Időnként nyugodtan iktassunk be kevésbé egészséges ételeket is a családi étrendbe, legfőképp pedig ne idegeskedjünk, ha valamit a gyermekünk nem akar megenni.

Aggodalomra adhat okot

Ha gyermekünk bármilyen életkorban túl sokat kezd foglalkozni a testsúlyával vagy rövid időn belül hízik illetve fogy jelentős mértékben, akkor bizony érdemes elgondolkodnunk.  Az étkezések kihagyása, a központi témaként szereplő testsúly illetve a csúfolódás jelezhetik nekünk, hogy ideje orvoshoz fordulni. A gyermekorvos vagy adott esetben a dietetikus hozzáértő segítséget fog nyújtani, ne féljünk őket felkeresni.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az első dolog, amiért nyúlunk. A méz egy valódi csoda. Persze, csak akkor, ha jó minőségű. Különleges tápanyagokat tartalmaz, számos betegségben hasznos, sőt, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt anyag. Állagát tekintve lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Illata, színe, íze az összetételének függvénye, így számos változatban ismert.  Számos egészségügyi előnye köztudott, jelentős szerepe van ősidők óta a házi gyógymódok és az alternatív kezelések között.
Mik azok a superfoodok? 2022.11.06
A superfoodok, olyan élelmiszerek melyek természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdagok így különösen jótékonyan hatnak az egészségünkre. A superfood kifejezés hallatán sokaknak olyan nehezen elérhető különlegességek jutnak eszébe, mint a makréla vagy a mungó bab, valójában azonban a szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra. Ilyen élelmiszer például a brokkoli, az avokádó és a vadlazac. A szuperélelmiszerek fogyasztása fokozott egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. 

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.