Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 2. rész

2022.03.19.
lovaglás

Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?

Általános vélekedés, hogy a lovaglás luxus hobbi, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak. A dolog azonban ennél árnyaltabb, ugyanis a Sport&Move vizsgálata szerint nem feltétlenül jelent megugorhatatlan, vagy más sportotokhoz képest extrém kiadást. Persze itt is sok múlik azon, hogy pontosan mit is szeretnénk.  

Tereplovaglás: mélyebben kell a zsebbe nyúlni

A tapasztalt hobbilovasok számára a tereplovaglás az az extra, amiért hajlandók akár mélyebben is a zsebükbe nyúlni. Éppen ezért a bértartók és a saját lóval nem rendelkezők körében is különösen népszerűek azok a helyek, ahol van lehetőség a szabadban lovagolni. 2-3 óra tereplovaglás körülbelül 10 000 forintba kerül, míg egy egész napos (6-10 óra, 60-80 km) már 30 000 forintot is kóstálhat Magyarországon, ám egy 3 napos túra – lóval, szállással, teljes ellátással – már csaknem 100 000 forint kiadást jelent.

Persze ez aprópénz a külföldi lovastúrákhoz képest. Egy 7 éjszakás erdélyi út 5 napnyi lovaglással és teljes ellátással 3800 amerikai dollárba kerül idén nyáron, ami 359 forintos árfolyamon csaknem 1,4 millió forint. Népszerűek még a spanyol, a francia és a portugál lovastúrák is. Aaz olyan klasszikus nyaralóhelyeken, mint Horvátország, Görögország vagy éppen Ciprus is számos kifejezetten lovasoknak szóló ajánlat elérhető. Az igazi ínyencek körében nagy kedvenc még Mongólia. A helyi szolgáltatások árszínvonala rendkívül jó, ám mivel a retúr repülőjegy 600 ezer forintnál kezdődik, összeségében mégsem mondható olcsónak.

Olvasd el a cikk első részét is >>> LUXUS VAGY MEGFIZETHETŐ HOBBI A LOVAGLÁS? 1. RÉSZ

Mekkora kiadás a saját ló?

Az előbbiekben arról írtunk, hogy mire számíthatnak azok, akik lovagolnak, ám ez többnyire nem jelenti azt, hogy valaki saját lovat tart. Ez utóbbi költségoldalon már egészen más nagyságrendet képvisel. A lovak ára nagymértékben függ a fajtájától, a korától és a képzettségi szintjétől. Általánosságban elmondható, hogy 1 millió forint alatt ma nem nagyon találni használható lovat – a 3 000 000 – 5 000 000 forintos irányárak sem ritkák. A vételár felett ráadásul jelentős egyszeri költségekre is fel kell készülni. A ló elszállítása az ország másik végéből akár 100 000 – 150 000 forintba is kerülhet.

istálló

Bértartás istállóban

Amennyiben valaki nem a saját ingatlanján tartja az állatot, az kénytelen a bértartásra is költeni, ami havi szinten 50 000 – 150 000 forint költséget jelent. Ezért a pénzért a lónak helyet és ellátást biztosítanak, ez utóbbi vizet és jó esteben igény szerinti mennyiégű szénát jelent. Az esetleges kiegészítő takarmányt, a szükséges vitaminokat pluszban kell a tulajdonosnak megvásárolnia, ezeket pedig vagy ő maga adja oda a lovának, vagy plusz pénzért a lovászok végzik ezt el helyette. A bértartó ezen kívül a lovardában tárolhatja a legfontosabb felszereléseit, használhatja a szabadtéri vagy fedett pályát. Az öltöző és a mosdó megléte alapvető elvárás, de olyan hely is van, ahol szauna segít az edzés utáni regenerálódásban.

Lovas eszközök

A saját ló számos eszközt is igényel, ami alaposan megdobja az induló költségeket. Egy nyereg például 100 000 forintnál kezdődik, de a felső határ a csillagos ég, éppen ezért óriási piaca van a márkás, jó állapotú, felújított nyergeknek, amelyekhez körülbelül 150 – 300 ezer forintos áron lehet hozzájutni. Egy egyszerűbb nyeregalátét 15 000 – 40 000 forintba kerül, míg egy kantár 20 000 forintnál kezdődik, a lóápoláshoz szükséges alapvető eszközöket (pl. patakaparó, kefe) pedig nagyjából 15 000 – 20 000 forintos áron lehet beszerezni. A ló átmozgatásához elengedhetetlen még egy futószár és egy futószárazáshoz használható ostor, ám ezek akár 10 000 forintból is kijöhetnek, ha valaki nem ragaszkodik a jólcsengő márkanevekhez.

nyereg

Mint minden hobbi esetében, itt is el lehet költeni gyakorlatilag bármekkora összeget. A ló nevével ellátott kantár, a sörényt fényesítő spray vagy éppen a mangó ízű jutalomfalat nélkül is lehet lovat tartani. 

Állatorvosi ellátás

A lótartás legkomolyabb költsége sok esetben az állatorvosi kiadás, ami ráadásul teljességgel kiszámíthatatlan. Egy lótartónak mindenképpen rendelkeznie kell néhány százezer forint likvid tartalékkal, amihez hozzányúlhat, ha esetleg baj van. Egy kólika kezelése például könnyen 200 000 – 300 000 forintos orvosi számlát eredményezhet. A tulajdonosok sokszor bőven 1 millió forint fölött költenek csak a lovuk egészségére, ráadásul gyakori, hogy az egészégügyi problémák miatt az állat nem is lovagolható.

Természetesen egy egészséges, problémamentes lónál is számolni kell egészégügyi kiadásokkal. Az oltás, a féregtelenítés és a rendszeres körmölés éves szinten 50 ezer forintnál általában nem kerül többe.

A saját tulajdonú ló esetében az öregedés pénzügyi hatásaival is számolni kell, idővel egyre több orvosi probléma merülhet fel, míg végül már lovagolni sem lehet majd az állaton, miközben a tartási költségek nem csökkennek. Az, hogy mikortól nem használható egy ló, az egyedenként változó – 20 éves kor felett már számítani lehet erre. Egy ló értéke 14-16 éves kortól jelentősen csökken. Sokan ilyenkor próbálnak túladni az állatukon, hogy kapjanak még érte néhány százezer forintot, illetve megússzák az idős ló fenntartási költségeit.

Szerző: Fülöp Norbert

További cikkek

Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 1. rész 2022.03.16
Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?
„Az én munkám akkor ér véget, amikor az elégedett ügyfeleink újra Continental abroncsot választanak” 2021.11.22
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már tíz lokációban végez gyártó, fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Magyarországon, ezáltal is hozzájárulva a közlekedés biztonságosabbá és tisztává tételéhez.
„Amit leginkább szeretek a munkámban, az az, hogy nincs átlagos nap” 2021.11.15
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már kilenc lokációban végez gyártó, fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Magyarországon, ezáltal is hozzájárulva a közlekedés biztonságosabbá és tisztává tételéhez.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.