Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 1. rész

2022.03.16.
lovaglás

Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?

Általános vélekedés, hogy a lovaglás luxus hobbi, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak. A dolog azonban ennél árnyaltabb, ugyanis a Sport&Move vizsgálata szerint nem feltétlenül jelent megugorhatatlan, vagy más sportotokhoz képest extrém kiadást. Persze itt is sok múlik azon, hogy pontosan mit is szeretnénk.

Aki meg szeretne tanulni lovagolni, az több száz lovarda, lovasiskola és sportegyesület közül választhatja ki az igényeinek és a pénztárcájának megfelelőt. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyit kell utazni az edzésekre.

Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a lovardák zöme településen kívül van, így egyáltalán nem ritka, hogy valaki oda-vissza akár 30-40 kilométert autózzon az edzés miatt. Ez a jelenlegi, 480 forinton befagyasztott üzemagyagárral, 8 literes átlagfogyasztással és havi 10 edzéssel számolva már önmagában is 11 520 – 15 360 Ft kiadást jelent minden egyes hónapban.

Mennyibe kerül egy órányi lovaglás?

A lovasórák költsége 5 000 – 10 000 Ft között változik, és ami érdekes, egyáltalán nem biztos, hogy vidéken talál majd alacsonyabb árakat valaki. Ez havi tíz edzéssel számolva 50 000 – 100 000 Ft kiadás. Egy-egy edzés ára és hossza azonban függ attól, hogy kezdő vagy haladó szintű lovasról van szó: a kezdők és az óvodások egyéni órái általában 25-30 percesek, míg a haladók egy-egy osztálylovaglása 50-60 percig tart.

Az osztálylovaglás azt jelenti, hogy 4-6 lovas van egyidejűleg a pályán, akik az oktató vagy edző instrukcióinak megfelelő gyakorlatokat végeznek.

Szinte mindenütt van lehetőség persze egyéni oktatásra is, amit többnyire haladók vesznek igénybe azért, hogy hatékonyabban javíthassanak a technikájukon. Az egyéni edzések óradíja természetesen magasabb, 9-10 ezer forint alatt nem is találni sehol ilyet, hiszen az oktató óradíját is ki kell tudni ebből gazdálkodni.

A fenti árak a lovarda vagy egyesület tulajdonában lévő lovak használatakor érvényesek. Ahol van bértartás, ott a helyi bértartók szinte minden esetben kedvezményesen vehetnek részt az egyéni, illetve a csoportos órákon. Van olyan hely például, ahogy az iskola lován 9000 forintba kerül egy óra, míg sajáton 5 000 forintból jön ki ugyanez. Ez azonban még így is megéri a lovardák számára, ugyanis a hadra fogható iskolalovak száma mindenütt véges, az állatok egészsége miatt pedig el kell kerülni a túlterhelésüket. Az edzéslehetőség ezen felül plusz pont akkor, amikor egy bértartó helyet keres magának, hiszen, ha nincs oktató helyben, akkor „házhoz kell hívni”, ami a kiszállási díj miatt önmagában 10 000 forintnál kezdődik.

Ruházat és felszerelés

lovaglás

A lovagláshoz szükség van megfelelő ruházatra, valamint védőfelszerelésre, amelyek jelentős beruházást jelenthetnek a kezdeti időszakban. A lovas ruhatárának egyik alapvető darabja a lovaglónadrág, ami már önmagában 15 000 – 70 000 forint kiadást jelent. A lovaglócsizmát 10 000 – 150 000 forint, lábszárvédőt 7 000 – 50 000 forint közötti áron lehet vásárolni. Komoly kiadást jelent még a védősisak. A kobak lényegesen erősebb a kerékpáros sisakoknál, ezért érdemes nem azt használni még akkor sem, ha azok általában olcsóbbak. A kobakok ára nagyjából 25 000 forintnál kezdődik. A középkategória 40 000 – 50 000 forint között van, de 150 000 – 300 000 forintos árcédulákkal is találkozhatunk. A kobakok ráadásul egy-egy nagyobb ütésnél könnyen törnek. Ez nem termékhiba, hanem így képesek elnyelni az energiát, megvédve ezzel a koponyát.

A másik fontos védőfelszerelés a védőmellény vagy gerincvédő, ennek ára 30 000 forint körül kezdődik, de egy légzsákos mellényért akár 250 000 – 300 000 forintot is kérhetnek. Ez utóbbiakat – akár csak az autók légzsákjait – egy patron fújja fel a másodperc tört része alatt. A viselésük kényelmes, ám amikor szükséges, mégis megvédenek az ütéstől. Az ezekbe való patron nagyjából 10 000 forintba kerül. Sajnos ha a lovas leszáláskor elfelejti leoldani a mellény kioldó zsinórját a nyeregről, akkor bizony ennyi pénze bánja.

Olvasd el a cikk második részét is >>> LUXUS VAGY MEGFIZETHETŐ HOBBI A LOVAGLÁS? 2. RÉSZ

Szerző: Fülöp Norbert

További cikkek

Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 2. rész 2022.03.19
Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.