betöltés folyamatban...

KITESURF – A LEGTUTIBB NYÁRI SPORT!

2022.08.27.

A kitesurf vagy sárkányszörf egy extrém sport, a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja, melyet vízen, szeles napokon űznek. A nyaralások egyik kedvenc sportja, melyet a legtöbb szeles tengerparton kipróbálhatunk. A koncepció egyszerű: a deszkával a lábadnál hagyod magad siklani a víz felszínén egy nagy, repíthető ernyő rúdjába kapaszkodva. 

A KITESURF ALAPVETŐ SZABÁLYAI

A kitesurf az extrém sportok közé tartozik, ezért az első vízre „lépés” előtt, mindenképpen ajánlott néhány leckét venned egy oktatóval, aki megtanít a biztonsági szabályokra és az erős széllel való szembenézés alapjaira! Célszerű 2-3 félnapos tanórán részt venni. A klubok becslése szerint 3 és fél nap elteltével megvannak a kellő alapok ahhoz, hogy gond nélkül kipróbáld magad „élesben”.

Mit tanulsz az órán? Többek között megtanulod: mérni a szél erejét (kihasználni a választott ernyő erejét), meghatározni a szél irányát, kiválasztani a testméretednek megfelelő felszerelést, kialakítani a biztonsági pontokat, élesíteni az ernyőt (fújd fel, engedd le, húzd meg a kábeleket, csatlakoztasd az ernyőhöz), vedd le a ernyőt, repítsd a homokon és a vízben, ússz vontatottan, csináld meg a vízi indítást (amikor, deszkával a lábadnál , kilépsz a vízből a navigáció elindításához), végül meghúzd a széleket, azaz balra vagy jobbra menj, kanyarodj. Megtanulod a vízzel szembeni elsőbbség szabályait is, amit feltétlenül ismerned kell!

MIÉRT JÓ ÉS ÉLEVEZETES A KITESURFING?

Miért vesd bele magad ebbe őrültnek tűnő sportba? Mert más sportágakban ritkán tapasztalható szórakozást és szenzációkat kínál! Rendkívül hihetetlen és szórakoztató a vízben lenni, miközben a szelet kihasználva siklasz, ugrasz, repülsz… A fizikai oldalról nem is beszélve: a test minden izmát átmozgatja.

A kitesurf őrült látványos és élvezetes!

MILYEN TESTI ADOTTSÁGOK SZÜKSÉGESEK A KITESURFINGHEZ?

A kitesurfhöz edzett testre van szükség. A navigációban a comb és a has izmait sokat használják, ezen kívül nincs szükség más követelményekre. Sokan azt hiszik, először szörfözni kell, de ez nem igaz. Az indulás alsó korhatára tíz, de ez inkább súly, mint életkor kérdése, 45 kg-nál kisebb súlyú gyerekeknek nem ajánlott kipróbálni az élményt.

A VÍZRE LÉPÉS FELTÉTELEI

A vízre lépéshez bizonyos feltételeket be kell tartani: a szél a főszereplő. A szélnek, a vontatáshoz szabályosnak kell lennie (a széllökések nem mindig kellemesek és veszélyesek is lehetnek), jól orientáltnak és erősnek, de nem túl erősnek. Fontos a megfelelő hely kiválasztása is, ahol meghúzhatod a kábeleket, és biztonságosan felszállhat az ernyő. Indulás előtt érdeklődni kell a helyszínen, hogy megtudjuk, vannak-e sziklák, áramlatok, szél alatti területek stb.

Kérj tájékoztatást a környékbeli szörfösöktől és iskoláktól, akik megfelelő tanácsokat adnak, hogy a legtöbbet hozhasd ki a környék adottságaiból!

A KITESURFHÖZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉS

Ha kipróbálnád a kitesurföt először egy deszkára lesz szükséged. A deszkáknak több típusa van, de kezdésként az úgynevezett twin-tip deszkával érdemes kezdeni. A deszkán kívül alapkellék még az ernyő, (ennek is rengeteg változata elérhető) melyek nagyon könnyű anyagból (spy) készülnek. Az ernyő kiválasztása a súly, a szél erőssége és az alkalmazott technika alapján történik.  A „bár” az ernyő irányításáért felel. Ez egy 35-60 cm hosszú rúd, melyről indulnak a kb. 20-23m hosszú zsinórok az ernyő felé, melyek egyenként több mint 100 kg-ot bírnak el.  A trapéz, amihez az ernyőt rögzítjük, így azt nem karból kell tartanunk. Kétféle trapéz létezik: derék és ülő trapéz. Haladó szinten egyértelműen a derék trapézt ajánlják. Tanulóknak és freerideozáshoz az ülő trapézt is gyakran használják. A megfelelő ruházat kiválasztása is fontos, ez a szörfözés helyétől, az időjárástól és egyéni preferenciánktól függ.

A kitesurf manapság már biztonságosan tanulható, mert az évek folyamán az ernyők és a felszerelések nagyot és gyorsan fejlődtek, így a félősebb, kevésbé bátor tanulók is biztonságban érezhetik magukat
A kitesurf manapság már biztonságosan tanulható, mert az évek folyamán az ernyők és a felszerelések nagyot és gyorsan fejlődtek, így a félősebb, kevésbé bátor tanulók is biztonságban érezhetik magukat

A sport hazánkban is tanulható a Balatonon és a Fertő tónál. Ha valaki már elsajátította az alapokat, akkor számos másik vízfelületen is van lehetősége kiteozni. Velencei-tóNyéki-tó, Szentesi Termál-tó.

További cikkek

Rafting: a félelmek leküzdésétől az olimpiai álmokig 2023.08.19
Kevés sportnál olyan széles a skála a kipróbálók céljait tekintve, mint a raftingnál, azaz a vadvízi evezésnél. Sokan úgy tekintenek erre az egészre, hogy extrém élmény vagy a félelmek leküzdése, de vannak, akik ennél merészebb álmokat tűznek ki.
Utazz és sportolj! 5 tuti úticél ha a sportturizmus motivál 2023.08.07
Ha sportolással szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, és olyan helyeket keresünk, amelyek kifejezetten sportolási lehetőségeik miatt vonzzák az embereket, akkor számos fantasztikus desztináció közül választhatunk.
Azerbajdzsán - Fedezd fel a Tűz földjét a Kaukázus lábainál!  2023.07.23
Mi magyarok azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyedén eljuthatunk Azerbajdzsánba, ugyanis csak pár európai városból indul repülőjárat Bakuba. Ha már itt ez a jó lehetőség, érdemes felfedezni ezt a virágzó posztszovjet országot. Irány Azerbajdzsán!

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert