betöltés folyamatban...

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2.

2024.04.30.
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2

Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!

Bolgár guggolás

Ivan Abadzsijev bolgár súlyemelő edző nevéhez fűződik, aki egy fontos erősítő gyakorlatként alkalmazta sportolóinál ezt a guggolás variációt. Tehát nem bolgárok találták fel, de náluk volt döntő a felhasználása először vélhetően. A gyakorlat során haránt terpeszben helyezkedünk el (tehát mintha lépnénk egyet és megállnánk anélkül, hogy egyik lábunkat a másik mellé zárnánk). Ebben a terpeszben hátulsó lábfejünket egy emelvényre helyezzük, ami lehet egy pad is. Így elülső lábunk lesz a terhelés célkeresztjében, de figyelnünk kell rá, hogy két lábunk közé ereszkedjünk le. A bolgár guggolás az a kifejezés, aminek hallatán nálunk sok tanítvány reagál heves érzelmekkel, lehet ez villám a tekintetben, vagy egy apró könnycsepp a szemük sarkában. 🙂 Fárasztó, de annál hatékonyabb gyakorlat ez.

Kozák guggolás

Ez bizony a kozákok táncstílusára utal, akik gyakran alkalmaztak nagy terpeszeket, mély guggolásokat koreográfiájuk során. A kozák guggolás során egy széles oldalterpesz a kiinduló helyzet, tehát a bolgár guggolással ellentétesen, ezúttal nem előre, hanem oldalra lépünk ki terpeszbe. A feladat, hogy egyik lábhoz guggoljunk le úgy, hogy másik lábunkat nyújtva tartjuk. A nyújtott lábunk oldalán elég csak sarkunkat talajon tartani, a másik, terhelt oldalon viszont fontos, hogy sarkunk és talpunk elülső része is terhelve maradjon.

Koreai tolódzkodás

Ezesetben arról van szó, hogy például az amerikai torna a koreaiaktól tanulta el ezt a tolódzkokdás variációt, így egyszerűen koreai tolódzkodásnak nevezték el. A gyakorlat során egy kb mellkas magasságban elhelyezett húzódzkodó rudat használunk. A rúdon ülve kezdjük el a gyakorlatot, két karunkkal megtámaszkodunk magunk mellett és lassan leereszkedünk a rúd elő, addig, amíg könyökünk kb 90 fokos szögben hajlítottá válik. Ebből az alsó pozícióból kell visszanyomnunk magunkat. Enyhe hintamozgás nélkül gyakorlatilag kivitelezhetetlen a nyomás, mert a fenekünk beakad a rúdba, amin magunk mögött támaszkodunk. Egy elég specifikus, haladó gyakorlatról beszélünk nem kevés vállat érintő kockázattal.

Muscle up

Inkább leíró a gyakorlat elnevezése mint sem egy történet összegzése. ,,Izom fel” avagy ,,izomból fel”. Hiszen húzódzkodás alsó szakaszában függésből indulva kell felhúznunk magunkat meglehetősen nagy erőkifejtéssel, tehát sok izom összehangolt és nagy fokú munkájával, majd pedig kinyomni a felső szakaszban támaszhelyeztbe a húzódzkodó rúdon.

Sing fogás

Ami utal a singcsontra, tehát az alkar kisujj felőli csontjára. A fogásmód során ugyanis úgy kell ráfognunk a húzódzkodó rúdra, hogy ahelyett, hogy felülről rátennénk kezünket, előtte felfelé beforgatjuk kisujjainkat egymással szembe. Ebben a helyzetben kapaszkodunk fel a rúdra függőhelyzetbe. Meglehetősen szélsőséges fogásmód, nagyban terheli a vállat és a csuklót is. Minél szűkebben fogunk a rúdra, annál megterhelőbb. Van aki húzódzkodni is tud ebben a fogásmódban, sőt van aki még óriáskörözni is a rúd körül. Másik neve sas fogás, utalva arra a fogásmódra, ahogy a sas is kapaszkodik.

Mellső függőmérleg

Ez tök kínai. Teljesen belső logika alapján értelmezhető, gondolnánk. Pedig van benne lekövethető ok-okozat. Mérleg például azért mert nagy erőkifejtés mellett fennáll egy mérleghelyzet. Mellső mert a szer előttünk van az erőkifejtés közben. Függő, mert lógunk, és nem támaszkodunk. A gyakorlat során tehát függő helyzetben helyezkedünk el egy húzódzkodó rúdon és felhúzzuk testünket nyújtott helyzetben, amíg vízszintes nem lesz, amely vízszintes helyzetben pedig megtartjuk mozdulatlanul. Kivitelezhető zsugorhelyzetben is, így nyilván sokkal könnyebb. Alapvetően ez is egy haladó gyakorlat.

Ezt is olvasd el!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Szerző: Szarka Ákos

A Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.