Meddig bírja a cipőnk?

Optimális esetben olyan futócipőt vásároltunk, amely lábtípusunk, alkatunk és a felhasználás szempontjából is megfelelő. De meddig bírja majd a cipő?

Sokszor hallom: „Ez a futócipőm már nyolcéves, olyat keresek, ami eddig bírja!”

A valóság ridegebb: nincs olyan futócipő, amely nyolc évig megfelelő tartást és komfortot biztosít viselőjének, és az ütéscsillapítása sem romlik. A futócipő élettartama maximum egy-két év – ha rendeltetésszerűen használjuk és vigyázunk rá. Természetesen lehet tovább is futni benne, de eredeti funkcióját már nem tölti be maradéktalanul.  Futócipők esetében kilométerben mérik a lábbeli élettartamát. Ez a mindennapokban használt daraboknál 1000–1500 km, ami nagymértékben függ a modelltől és az egyéni felhasználás módjától is. Lehet lényegesen kevesebb és több is... Ebből a szempontból nem közömbös, hogy milyen talajon, mekkora testsúlyt cipelve futunk, és az átlagtól eltérő-e a lábformánk. Ezek jelentősen befolyásolják a cipő élettartamát, akárcsak futóstílusbeli hiányosságaink, amelyekbizonyos helyeken fokozott kopást eredményeznek a cipőn.

Mikor cseréljünk?

A tapasztaltabb futók már érzik, hol az a pont, amikor a cipő már nem nyújt megfelelő védelmet az ütések ellen. Jó módszer, ha az edzésnaplóban rögzítjük a cipővel megtett kilométereket. A futócipő nem akkor megy tönkre, amikor az anyag elhasználódásának már szemmel látható jelei vannak (pl. elszakad a gyöngyvászon rész). A gyakran visszatérő fájdalom árulkodó jel, ilyenkor érdemes felpróbálnunk egy új cipőt, és ha markáns különbséget érzünk, érdemes váltani. Ha tehetjük, egyszerre több cipőt használjunk. A lábnak is jó, ha nem folyamatosan egyfajta inger éri. Jó megoldás az is, ha az új cipő vásárlásával nem várjuk meg a régi teljes elhasználódását, azt használhatjuk még a rövidebb távokhoz, míg az újat – ha szükséges a megfelelőbetörés után – a hosszabbakhoz.

Tipikus tünetek

Sokszor előfordul a sarokbélés kopása, ami nem feltétlenül a cipő hibája. Sokaknak az Achilles-ín tapadásánál kisebb-nagyobb megnagyobbodásuk van, ez dörzsölheti a sarokbélés anyagát. Okozhat anyagkopást a nem megfelelő zokni, például ha keményre felbolyhosodott pamutzoknit használunk, de a nem jól megkötött futócipő is eredményezheti az említett problémát, ha kicsit mozog benne a sarkunk. Ilyenkor a sokak által mellőzött legfelső fűzőlyuk használata is megoldást jelenthet. A lábujjaknál is könnyebben kilyukad a gyöngyvászon, ha nem tökéletes a méretválasztás.

Tiszta kosz?

A gyártók többsége a mosógépes mosást kifejezetten tiltja, a cipőt kézmeleg (30 fokos) vízben, rövid áztatás után kézzel érdemes mosni, ha már elkerülhetetlen a tisztítás. A vízhőfok fontos, mert magasabb hőmérsékleten az anyag roncsolódhat, a ragasztás gyengülhet. A legjobb, ha vizes ruhával letöröljük a szennyeződéseket. Terep futócipőnél fontos, hogy a sarat távolítsuk el róla, mert a felsőrész anyagát a homokszemcsék dörzsölése gyorsan kikezdheti. Ha megáztunk a cipőben, érdemes sámfával kifeszítve kiszárítani a lábbelit.

Szöveg: Krekács László

Sz
öveg: Krekács László