MEDDIG BÍRJA A CIPŐNK?

2021.07.29.
meddigbírjaacipő

Optimális esetben olyan futócipőt vásároltunk, amely lábtípusunk, alkatunk és a felhasználás szempontjából is megfelelő. De meddig bírja majd a cipő?

Sokszor hallom

„Ez a futócipőm már nyolcéves, olyat keresek, ami eddig bírja!”

A valóság ridegebb: nincs olyan futócipő, amely nyolc évig megfelelő tartást és komfortot biztosít viselőjének, és az ütéscsillapítása sem romlik. A futócipő élettartama maximum egy-két év – ha rendeltetésszerűen használjuk és vigyázunk rá. Természetesen lehet tovább is futni benne, de eredeti funkcióját már nem tölti be maradéktalanul.  Futócipők esetében kilométerben mérik a lábbeli élettartamát. Ez a mindennapokban használt daraboknál 1000–1500 km, ami nagymértékben függ a modelltől és az egyéni felhasználás módjától is. Lehet lényegesen kevesebb és több is… Ebből a szempontból nem közömbös, hogy milyen talajon, mekkora testsúlyt cipelve futunk, és az átlagtól eltérő-e a lábformánk. Ezek jelentősen befolyásolják a cipő élettartamát, akárcsak futóstílusbeli hiányosságaink, amelyekbizonyos helyeken fokozott kopást eredményeznek a cipőn.

Mikor cseréljünk?

A tapasztaltabb futók már érzik, hol az a pont, amikor a cipő már nem nyújt megfelelő védelmet az ütések ellen. Jó módszer, ha az edzésnaplóban rögzítjük a cipővel megtett kilométereket. A futócipő nem akkor megy tönkre, amikor az anyag elhasználódásának már szemmel látható jelei vannak (pl. elszakad a gyöngyvászon rész). A gyakran visszatérő fájdalom árulkodó jel, ilyenkor érdemes felpróbálnunk egy új cipőt, és ha markáns különbséget érzünk, érdemes váltani. Ha tehetjük, egyszerre több cipőt használjunk. A lábnak is jó, ha nem folyamatosan egyfajta inger éri. Jó megoldás az is, ha az új cipő vásárlásával nem várjuk meg a régi teljes elhasználódását, azt használhatjuk még a rövidebb távokhoz, míg az újat – ha szükséges a megfelelőbetörés után – a hosszabbakhoz.

Tipikus tünetek

Sokszor előfordul a sarokbélés kopása, ami nem feltétlenül a cipő hibája. Sokaknak az Achilles-ín tapadásánál kisebb-nagyobb megnagyobbodásuk van, ez dörzsölheti a sarokbélés anyagát. Okozhat anyagkopást a nem megfelelő zokni, például ha keményre felbolyhosodott pamutzoknit használunk, de a nem jól megkötött futócipő is eredményezheti az említett problémát, ha kicsit mozog benne a sarkunk. Ilyenkor a sokak által mellőzött legfelső fűzőlyuk használata is megoldást jelenthet. A lábujjaknál is könnyebben kilyukad a gyöngyvászon, ha nem tökéletes a méretválasztás.

Tiszta kosz?

A gyártók többsége a mosógépes mosást kifejezetten tiltja, a cipőt kézmeleg (30 fokos) vízben, rövid áztatás után kézzel érdemes mosni, ha már elkerülhetetlen a tisztítás. A vízhőfok fontos, mert magasabb hőmérsékleten az anyag roncsolódhat, a ragasztás gyengülhet. A legjobb, ha vizes ruhával letöröljük a szennyeződéseket. Terep futócipőnél fontos, hogy a sarat távolítsuk el róla, mert a felsőrész anyagát a homokszemcsék dörzsölése gyorsan kikezdheti. Ha megáztunk a cipőben, érdemes sámfával kifeszítve kiszárítani a lábbelit.

Ez is érdekelhet: ZOKNI VAGY? DE MILYEN? – OKOSRUHÁZAT A SPORTBAN

Szöveg: Krekács László/Nyúlcipőbolt

További cikkek

Ilyen volt az idei Ultra Trail Hungary  2022.06.15
A terepfutók számára a Pünkösd 2015 májusa óta az Ultra Trail Hungary versenyről szól. Részesei akarnak lenni futóként, önkéntes segítőként vagy szurkolóként.
AZ ELSŐ MARATON - CSINÁLD MEG! 2022.03.13
“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.

Ajánló

miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.