ZOKNI VAGY? DE MILYEN? – OKOSRUHÁZAT A SPORTBAN

2021.06.10.
okosruházat

Hétköznapi életünkbe már rég belopták magukat az „okos” jelzővel ellátott termékek, elég, ha okostelefonunkat kézbe vesszük és okosóránkat csuklónkra csatoljuk. A szabadidősport is „okosodik”. Az okosruházat a következő szint.

Internet of Things

Pár éve egyre gyakrabban hallhatjuk a „tárgyak internete” (Internet of Things) szókapcsolatot, melynek köszönhetően egyre több elektronikus eszköz csatlakozik szimultán a világhálóra, a telefonoktól kezdve a konyhai kiegészítőkön át a ruhákig. Jelenleg mintegy 9 milliárd ilyen eszközről beszélhetünk, ám az előrejelzések szerint 2021-re ez a szám bőven meghaladja a 10 milliárdot. Az úgynevezett viselhető technológia (ide sorolhatók az órák, karperecek, szenzorok és a textilek) már most is óriási üzletet jelent. A kimutatások szerint azonban 2022-ra közel 35 milliárd dolláros piaccá növi ki magát, amiben fontos szerepük lesz az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő okosruháknak is.  

Okosruházat

Az okosruhák terjedésében a fitnesz üzletágnak komoly szerepe van, mivel ez a terület abszolút úttörő a sportolást segítő technológiai textilcsodák fejlesztésében. Egyre nevesebb vállalatok – mind a tech, mind a divat szférából (Google, Samsung, Under Armour, Victoria’s Secret, Ralph Lauren stb.) – fektetnek be a kutatásba és a fejlesztésbe, illetve készítenek divatos, kényelmes, trendi, egyben okos öltözéket is. Nemtől, kortól, edzettségi állapottól függetlenül ezek az eszközök „első kézből” képesek adatokat szolgáltatni viselőjüknek az edzés intenzitásáról és hatékonyságáról. A Ralph Lauren által gyártott póló például a már megszokott pulzusmérés mellett a légzésszámot is méri és visszajelzéseket küld róla. 

A technológiai boom elején járunk. Minél több eszköz áll rendelkezésre, minél többen használják őket és minél több adat gyűlik össze, annál hatékonyabbá válnak az okosruhák. Ennél a pontnál ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés: szükség lesz-e még edzőkre, ki lehet-e egyáltalán valaha váltani az „edzői szemet”? 

Szöveg: Tóth Balázs, Zsiros Mihály

Izomcsoportos foglalkozás 

Az egyik első fecske az Athos, melynek ruhái izomcsoportonként mérik az izmok aktivitását. Egy mobilalkalmazásba továbbítva az adatokat láthatjuk a terhelés megoszlását a bal és jobb oldal között, de arra a kérdésre is választ kapunk, hogy a maximális teljesítmény hány százalékával dolgozunk, ami abban segít, hogy helyesen és optimális terheléssel végezzük a gyakorlatokat. 

Hogy ne fogj talajt… 

A futók több mint 65%-a évente megsérül. Ennek megelőzésében segíthet a Sensoria okoszoknija, ami a talajfogást monitorozza. A ruhadarab a technikát és a terhelés eloszlását is vizsgálja, ami a megfelelő cipő kiválasztásában is jelentős segítséget nyújt. 

További cikkek

MEDDIG BÍRJA A CIPŐNK? 2021.07.29
Optimális esetben olyan futócipőt vásároltunk, amely lábtípusunk, alkatunk és a felhasználás szempontjából is megfelelő. De meddig bírja majd a cipő?
Befutott a Garmin Venu ® 2! 2021.05.24
A Garmin Ltd. 2021. április 22-én bemutatta a Venu ® 2 és Venu ® 2S okosórákat, melyek hozzásegítenek egy jobb és egészségesebb élethez. Az új fitnesz életkor és ... (X)
A KÓLÁTÓL AZ OKOSÓRÁKIG 2020.08.28
A hőskorban minden lényegesen egyszerűbb volt… 1978. február 18-án, az első hawaii Ironman alkalmával tizenöt kalandor odaállt fürdőgatyában az óceán partjára. ...

Ajánló

MEDDIG BÍRJA A CIPŐNK? 2021.07.29
Optimális esetben olyan futócipőt vásároltunk, amely lábtípusunk, alkatunk és a felhasználás szempontjából is megfelelő. De meddig bírja majd a cipő?
Véget ért az idei Kékszalag 2021.07.24
Az idei Kékszalag versenyre 556 hajó nevezett és vágül 343 teljesítette a tókerülést, a győztes RSM lett, Vándor Róbert vezetésével
Elrajtolt a 53. Kékszalag 2021.07.22
A Magyar Vitorlás Szövetség tájékoztatása szerint több mint ötszáz egység nevezett az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra – Európa egyik legnagyobb tókerülő ...
A Magyar Paralimpiai Csapat bemutatta a tokiói gála és sportruházatát 2021.07.17
2021. augusztus 25-én, Tokióban megkezdődnek a XVI. Paralimpiai Játékok, a héten a Magyar Paralimpiai Csapat bemutatta a tokiói gála és sportruházatát – NUBU ...
TEKERÜNK, BÉBI? - BABAHORDÓS SPINNING 2021.07.08
Bike with Baby. A spinning eme sajátos formájának magyarországi meghonosítójával, Bálint Katicával beszélgettünk – és nem csupán a babával tekerésről.