betöltés folyamatban...

A RÁFUTÁS JELENTŐSÉGE

2022.01.02.
rafutas jelentosege

Az átállás téglái – Nem a Pink Floydról, hanem egy triatlonozásban bevett, kombinált edzésformáról lesz szó, amelyre az angol a „brick”, azaz tégla szót használja. Nálunk „téglázásként” is ismert a triatlonban szereplő sportágak (jelen esetben a kerékpározás és a futás) egy edzésen belüli variálása, ez a ráfutás jelentősége. De mi ennek az előnye?

Mi a téglázás gyakorlati haszna?

Megkönnyíti az átmenetet, fejben és testben is gyorsabban át tudsz kapcsolni egyik mozgásformáról a másikra– mondja Plesz Botond sokszoros ironman és aki nem mellesleg egy amatőr csapat edzője. Egy Ironman-versenyen öt-hét óra folyamatos kerékpározás után kell átállni a futásra. A rendszeres gyakorlással az ideg-izom összeköttetéseket eddzük. De ha le is rövidítettük az átkapcsolási-időt, akkor is van egy olyan periódus a versenyen, amíg a szervezet átáll a hatékony futásra. Ezért is fontos, hogy féltávú vagy teljes Ironman esetén a futás első és második kilométerét tizenöt-húsz másodperccel lassabban teljesítsük a tervezettnél. Ha lassítunk, kevesebb energiát használunk el gazdaságtalan futással.

A felkészülés mely szakaszában vagy szakaszaiban célszerű gyakorolni?

Szinte mindig kiemelt pontként kezeljük. Minél gyakrabban szoktatom az izmokat és az idegpályákat, annál gördülékenyebb lesz az átállás.

A csapattal, amelyet edzel, milyen gyakran tégláztok?

Rendszerint a bringázásaink kétharmada után beiktatjuk a futást. Nálam erőteljes hangsúlyt kap a téli időszakban a hétvégi, rendszerint görgőző„brick”, ami annyiban tér el a többitől, hogy itt a három-négy órás nettó edzésidőt általában négy-öt téglácskából rakjuk ki. Azaz akár többször váltunk bringáról futásra és vissza. A részfeladatok intenzitásának variálásával remekül lehet adagolni az edzésingert is!

Milyen intenzitással és mennyit érdemes csinálni ezekből a futásokból?

Mivel hosszú távú versenyekre való felkészülésről van szó, ezért a könnyű, közepes és tempósabb, de nem durva iramú – angolul easy, steady, tempo – futásokat részesítem előnyben úgy, hogy az adott brick intenzitása ne legyen a végére extrém magas. Általában a hosszú, három óra fölötti bringázások után nem futunk húsz-harminc percnél többet, azt is leginkább az Ironman tervezett tempójában. A leghosszabb ráfutás a főverseny előtti negyedik héten lévő versenyszimulációs edzésen van, ez negyvenöt-hatvan perc. Időkorlátot nem mondanék, de fontos, hogy olyan bricket rakjak össze, ami után másnap képes vagyok minőségi edzésmunkát végezni. Annak, aki a család, munka, sport háromszögben egyensúlyoz, szerintem ez a legfontosabb szempont!

Szöveg: Marik Balázs

Fotó: illusztráció

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

>>> HIDRATÁCIÓ – NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN!

>>> WATTMÉRÉS – AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ

További cikkek

Skoda Fabia a sporttárs 2022.10.27
Augusztus végén sportos hétvégém volt, még nagyban készültem a két héttel később rendezett Balatonman triatlon versenyre és mint a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke részt vettem a Tájékozódási Búvárúszó Nyílt Európa-bajnokságon is Gyékényesen, egy Skoda Fabia Style 1.0 TSI-vel indultam útnak (x) (X)
TERMÉSZETES FRISSÍTŐK: KECSKETEJ ÉS TÁRSAI 2022.03.21
Kecsketej, rozmaring, repcemézes, sózott grépfrút leve. Íme, az ideális triatlonos természetes frissítők! Vagy mégsem? Tapasztalunk, tehát vagyunk.
10 kérdés - 10 válasz: Szőnyi Feri 2022.02.22
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az ultra triatlonista Szőnyi Feri válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.