A RÁFUTÁS JELENTŐSÉGE

2022.01.02.
rafutas jelentosege

Az átállás téglái – Nem a Pink Floydról, hanem egy triatlonozásban bevett, kombinált edzésformáról lesz szó, amelyre az angol a „brick”, azaz tégla szót használja. Nálunk „téglázásként” is ismert a triatlonban szereplő sportágak (jelen esetben a kerékpározás és a futás) egy edzésen belüli variálása, ez a ráfutás jelentősége. De mi ennek az előnye?

Mi a téglázás gyakorlati haszna?

Megkönnyíti az átmenetet, fejben és testben is gyorsabban át tudsz kapcsolni egyik mozgásformáról a másikra– mondja Plesz Botond sokszoros ironman és aki nem mellesleg egy amatőr csapat edzője. Egy Ironman-versenyen öt-hét óra folyamatos kerékpározás után kell átállni a futásra. A rendszeres gyakorlással az ideg-izom összeköttetéseket eddzük. De ha le is rövidítettük az átkapcsolási-időt, akkor is van egy olyan periódus a versenyen, amíg a szervezet átáll a hatékony futásra. Ezért is fontos, hogy féltávú vagy teljes Ironman esetén a futás első és második kilométerét tizenöt-húsz másodperccel lassabban teljesítsük a tervezettnél. Ha lassítunk, kevesebb energiát használunk el gazdaságtalan futással.

A felkészülés mely szakaszában vagy szakaszaiban célszerű gyakorolni?

Szinte mindig kiemelt pontként kezeljük. Minél gyakrabban szoktatom az izmokat és az idegpályákat, annál gördülékenyebb lesz az átállás.

A csapattal, amelyet edzel, milyen gyakran tégláztok?

Rendszerint a bringázásaink kétharmada után beiktatjuk a futást. Nálam erőteljes hangsúlyt kap a téli időszakban a hétvégi, rendszerint görgőző„brick”, ami annyiban tér el a többitől, hogy itt a három-négy órás nettó edzésidőt általában négy-öt téglácskából rakjuk ki. Azaz akár többször váltunk bringáról futásra és vissza. A részfeladatok intenzitásának variálásával remekül lehet adagolni az edzésingert is!

Milyen intenzitással és mennyit érdemes csinálni ezekből a futásokból?

Mivel hosszú távú versenyekre való felkészülésről van szó, ezért a könnyű, közepes és tempósabb, de nem durva iramú – angolul easy, steady, tempo – futásokat részesítem előnyben úgy, hogy az adott brick intenzitása ne legyen a végére extrém magas. Általában a hosszú, három óra fölötti bringázások után nem futunk húsz-harminc percnél többet, azt is leginkább az Ironman tervezett tempójában. A leghosszabb ráfutás a főverseny előtti negyedik héten lévő versenyszimulációs edzésen van, ez negyvenöt-hatvan perc. Időkorlátot nem mondanék, de fontos, hogy olyan bricket rakjak össze, ami után másnap képes vagyok minőségi edzésmunkát végezni. Annak, aki a család, munka, sport háromszögben egyensúlyoz, szerintem ez a legfontosabb szempont!

Szöveg: Marik Balázs

Fotó: illusztráció

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

>>> HIDRATÁCIÓ – NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN!

>>> WATTMÉRÉS – AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ

További cikkek

TERMÉSZETES FRISSÍTŐK: KECSKETEJ ÉS TÁRSAI 2022.03.21
Kecsketej, rozmaring, repcemézes, sózott grépfrút leve. Íme, az ideális triatlonos természetes frissítők! Vagy mégsem? Tapasztalunk, tehát vagyunk.
10 kérdés - 10 válasz: Szőnyi Feri 2022.02.22
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az ultra triatlonista Szőnyi Feri válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!
WATTOK ÉS EMBEREK 2022.02.07
Az erő veled van! – de hány kiló is vagy? A profi kerékpárosok teljesítménye ámulatba ejti a rajongókat, másfelől elgondolkodtat és szkepticizmusra ad okot. Wattok és emberek, másodpercek, sebesség… Kétkedünk, tehát vagyunk. 

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.