betöltés folyamatban...

MCC Révfülöp – Vitorláskikötő és diáktábor

2023.07.13.
MCC vitorláskikötő

A révfülöpi MCC Vitorláskikötő a tehetséggondozás és a balatoni vitorlássport és kultúra kiemelt helyszíne (x)

Az MCC a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, fő feladata a diákok ingyenes, kis csoportos fejlesztése és a közösségépítés. Ezt szolgálja a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor is, és ennek része a vitorlásoktatás, illetve a Balaton vitorláletében való részvétel, e kultúra ápolása. A kikötő mind a vitorlásversenyek, mind a horgászversenyek aktív helyszíne. 

A marina vendéghelyeket tart fenn a balatoni vitorlázóknak, és vízimentőközpont is egyben, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának állandó bázisa, a vízi rendészet és a vízi közlekedés biztosításában részt vevő hatóságok is helyet kaptak a telepen. Emellett a balatoni horgászat kedvelői is befogadó helyszínre lelnek a területén.

A vitorlázás szeretetét és kultúrájának tiszteletét az MCC továbbadja a diákoknak

A diáktábor és a kikötő célja, hogy az MCC programjaiban részt vevő diákok számára ingyenes táborozási és nyári oktatási lehetőséget nyújtson, amely magában foglalja a vitorlássport, -kultúra és -hagyomány ápolását is. Az MCC erre Fa Nándor óceáni szólóvitorlázó részvételével oktatási programot is kidolgozott. 

Eszközbeszerzéseik nemcsak a diákok sportolási lehetőségét szolgálják, hanem lehetőséget biztosítanak a versenyzéssel összefüggő stratégiai-taktikai gondolkodás fejlesztésére is. Ennek érdekében fiataljaik számára rendszeres „háziversenyeket” szerveznek, és idén a 8M Flottabajnokság egyik állomása a kikötő lesz, az Építész Kupát és az augusztusi Kalóz Ranglistaversenyt pedig itt rendezik. 

MCC vitorláskikötő
A tervek: az egykori tervhivatali üdülőből az ország egyik legmodernebb gyerektábora lesz

A kikötő fejlesztése új közösségi terek létrehozásával

A diáktábor alapvetően két részből áll, a Balaton-parti kikötőből (az ott található tábori és oktatási helyszínként is funkcionáló épületekkel) és a főút északi oldalán elterülő egykori diáküdülőből. Az MCC tavalyelőtt a kikötő és a rendkívül elhanyagolt gyermeküdülő fejlesztésébe fogott. A kikötő megújulásával új oktatási, közösségi tér jött létre a többi között egy oktatási és rendezvénycélokat szolgáló pavilon létrehozásával. Emellett újjáépült a 71-es út feletti gyalogoshíd is, amely a forgalmas úton történő biztonságos átkelést biztosítja mindenki számára.

A Balaton partján fekvő létesítmény fejlesztésének része volt az étterem-csónakház épületében található műhely felújítása, az emeleti részen levő, diákoknak és oktatóknak szánt szobák és a tárolóhelyiségek modernizálása. Az erősen leromlott állapotú teniszpálya korszerű, multifunkcionális, a diákok mozgását szolgáló sportpályaként újult meg. A mólón egy új, burkolt teraszt alakítottak ki: a Bencés teraszról látni a tihanyi bencés apátságot, s a pillantás aktusával visszatekinthetünk gyökereinkhez. 

MCC vitorláskikötő
A megújult kikötő: birtokba vehetik a diákok és vitorlások

A fejlesztések egyik legfontosabb eredménye egy közösségi pavilon, amelynek szerkezeti kialakítása forradalmi megoldásokat vonultat fel. Ez Magyarország első rétegragasztott, faszerkezetű Rib panel épülete, amelynél egyedülálló módon a bordák mind a falak, mind a tető esetében kifelé állnak. A pavilon könnyen értelmezhető formájával, egészséges belső tereivel, természetes anyagaival, tapintható fafelületeivel nem csupán barátságos tere lehet a gyerekek tevékenységének, hanem finoman terelgeti a jövő generációját egy egészségesebb, természetszeretőbb világszemlélet felé. A „pavilon” a Balaton-parti gyerektábor oktatási, közösségi épülete: rossz idő esetén védőburok, sátor, máskor a közös játék, tanulás, de mindenképpen a rácsodálkozás, a világra kitekintés helye.

A kikötő területén az őshonos fajok visszaültetésével elindul a növénytelepítés is, a kertépítészeti megújulás első lépcsőfoka. Cél, hogy a helyi mikroklímát szerető, fenntartható kert jöjjön létre, mely otthont ad a helyi természetes állatvilágnak, illetve ennek bemutatása tanösvény formájában.

Ezt is olvasd el!
A vitorlázás mindenkié - vallja az Elnök 2023.06.27
Idén januárban a Magyar Vitorlás Szövetség rendkívüli közgyűlésén új elnököt választottak, az új elnök Haranghy Csaba lett. Vitolás múlttal rendelkezik az Elnök , aktív sportoló volt, az 1996-os olimpián, Atlantában képviselte a magyar vitorlázókat Star hajóosztályban. Az elmúlt évtizedekben pedig diplomáciai tapasztalatokat is szerzett, több cég vezetésében vett részt, tagja volt az MVSZ elnökségének, de dolgozott a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökeként is. Jelenlegi munkakörében az első Kékszalagjára készül, a felvezető sajtótájékoztató után adott interjút a Sport&Move-nak, ahol a jövő és a feladatok mellett a versenyzői múlt jelentette előnyök is szóba kerültek.

Jövőre elindul a gyermektábor fejlesztése is

A gyalogoshíd felújításával a kikötőből közvetlenül és biztonságosan lehet eljutni a gyerektáborba, amelynek fejlesztése a következő időszak egyik jelentős feladata. Az MCC célja, hogy minden évszakban használható, korszerű, több száz fiatal elszállásolására és oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakítson ki. Ezért tervpályázatot hirdetett 2022-ben, melyre 18 pályamű érkezett be, s a bírálóbizottság A Fiúk Építész Stúdió koncepcióját találta a legjobbnak. Így megkezdődhetett a tervezés, és jövőre indulhat a beruházás is. 

MCC vitorláskikötő
Oktatás a közösségi térben

A Balaton egyik legszebb, legmodernebb létesítménye várja majd a tehetségeket

Az MCC célja, hogy a Kárpát-medence valamennyi képzési helyszínéről egy időben több mint 300 tehetséges diák táborozhasson és tanulhasson Révfülöpön. A táborba az MCC összes képzési központjából érkeznek résztvevők, ezzel elősegítve a határon átnyúló közösségépítést. A fejlesztések révén az intézmény várhatóan a Balaton egyik legszebb, a hagyományokat is tiszteletben tartó, de egyben legmodernebb létesítménye lesz, ahol a tehetséges diákok ezrei fordulnak meg nyaranta, és szereznek maradandó élményeket. 

Fotó: MCC

Együttműködő partnerünk az MCC

További cikkek

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is bizonyítja, hogy a tüdőnk az egyik legfontosabb szervünk, kulcsszerepe van az egészségünk és jobb életminőségünk szempontjából, ám a sportban kiemelten fontos szerepet tölt be – a sejtjeinket oxigénnel látja el, így a hatékony regenerációnk is ezen múlik.
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.

Ajánló

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is ...
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.