betöltés folyamatban...

Preventív keresztedzés futóknak

2023.02.27.

A futásban a teljesítményed nem csak azon múlik, hogy hány kilométert futottál le az adott hónapban. Csodálkoznál, ha a TRX lendítene át egy olyan helyzeten, amikor már nem tudsz jobb időket vagy hosszabb távokat futni? Néha a futás szerelmeseinek is érdemes más keresztedzés felé kacsintgatni!

A keresztedzés célja

A futók keresztedzéseinek célja az, hogy olyan tevékenységekkel dobják fel az edzéstervüket, amelyekkel javíthatnak a teljesítményükön. Beszéljünk gyorsaság-, állóképesség- vagy erőfejlesztésről, a sérülések esélyének minimalizálásáról vagy a kötőszövetek rugalmasságának visszahozásáról, mindenre van jó megoldás!

De kinek milyen a megfelelő keresztedzés, mit érdemes választani?

1. Erősítés

Legyen szó bármilyen típusú erősítő edzésről (ha ésszel csinálod), segíteni fog, hogy gyorsabban és/vagy hosszabban tudj futni! Minden izomnak megvan a maga funkciója. A futásban ténylegesen részt vevő izmok mellett ott vannak a stabilizátorizmok. Ezeket a futás önmagában nem erősíti, viszont nagy szerepet játszanak a sérülések elkerülésében, így szükség van a fejlesztésükre. 

Minden futónak nagyon fontos, hogy a helyes technika elsajátítása mellett figyeljen a testtartására. Egy rossz pozícióban zajló edzés (pl. görnyedt hát, előreeső vállak stb.) nagy megterhelést jelent az ízületeknek, ami később jelentős fájdalmakhoz vezet. A megfelelő izmok erősítésével azonban ez a kockázat is könnyen lecsökkenthető. 

A core-izmok, valamint a felsőtest izmainak fejlesztése is hatékonyabbá teszi a futást! Ha valaki célzottan ebben szeretne fejlődni, akkor:

kitűnő választás!

2. Rugalmasság

Akinek túl feszesek az izmai vagy rugalmatlan a kötőszövete, válasszon jógát vagy fasciatréninget! Tudom, hogy ez nem a legnépszerűbb azok körében, akiknek ilyen problémájuk van, de a rugalmas kötőszövet megelőzheti a nem kívánt izomsérüléseket, segít a megfelelő erőátvitelben, és a regenerációt is megkönnyíti!

3. Aerob állóképesség

Ahhoz, hogy az izmok minél jobban fel tudják használni az oxigént, érdemes a szívet és a tüdőt is fejleszteni! Ezt a legjobban az alacsony és közepes intenzitású aerob edzésekkel lehet megtenni. Ilyen a biciklizés és az úszás is. A biciklizéshez nagyrészt ugyanazokat az izmokat használjuk, mint a futásnál, csak kevesebb erő hat az ízületekre, és alacsonyabb lesz a pulzus is. Az úszás az állóképesség mellett sokat segít a felsőtest edzésében is, a testtartáson is javít, ami hatékonyabb futást eredményez. 

GYAKORLATOK

Ha nincs időd rá, hogy eljárj valahová, otthon is kiegészítheted az edzéseidet! Nézzünk pár gyakorlatot!

 • Kagyló

  Clam shells
  Clam shells

Feküdj az oldaladra, hajlítsd be a lábaidat úgy, hogy a sarkaid és a feneked egy vonalban legyenek! Emeld el a térdedet anélkül, hogy a sarkad megemelkedne, majd lassan engedd vissza! Figyelj, hogy a csípőd meg se mozduljon, ne forduljon el! Ismételd meg 15-ször oldalanként!

 • Egylábas farizomhíd

  One leg glute bridge
  One leg glute bridge

Feküdj a hátadra, húzd fel talpra az egyik lábad, a másikat pedig hajlítva szorítsd magadhoz! Emeld fel a csípőd (feszítsd meg a farizmod), úgy, hogy a csípőcsontod egy vonalban maradjon, és ne billenjen le az egyik oldal! Lassan engedd le a kiinduló helyzetbe! Ismételd meg 15-ször oldalanként! 

 • Hegymászó

  Mountain climber
  Mountain climber

Fekvőtámaszhelyzetben helyezkedj el! Húzd be magad alá az egyik lábad, majd a másikat! Figyelj, hogy a csuklód felett maradjon a vállad, húzd be a hasad és a feneked! Ismételd meg 30-szor!

 • Hátra kitörés térdhúzással

Reverse lunge knee lift
Reverse lunge knee lift

Állj csípőre tett kézzel! Lépj hátra kitörés pozícióba, majd ugyanazt a lábadat húzd fel a mellkasod felé! A támasztó térdedet próbáld fixen tartani, és figyelj, hogy a csípőd is egy vonalon mozogjon, ne billenjen ki oldalra! Ismételd meg 10-szer oldalanként!

 • Oldalra ugrás egyik lábról a másikra

Lateral jump
Lateral jump

Egyik lábadról ugorj át a másikra, majd vissza! Figyelj, hogy az érkezéskor guggolj bele egy picit a pozícióba, a térded arra nézzen, amerre a lábfejed! Ismételd meg 30-szor!

 • Side plank térdhúzással

Side plank knee tuck
Side plank knee tuck

Oldalt alkartámasz legyen a kiinduló helyzeted! A felül lévő térded húzd a mellkasod felé, majd vissza! Figyelj, hogy a könyököd a vállad alatt legyen, tartsd a hasad és a feneked! Ismételd meg 10-szer oldalanként!

 • Fekvőtámasz törzscsavarással

T-push up
T-push up

Fekvőtámaszhelyzetből indulj ki! Addig hajlítsd a könyököd, ameddig meg tudod tartani a törzsed, majd nyomd vissza magad! Utána fordulj oldalra a törzseddel, és nyújtózz a felül lévő kezeddel a plafon felé. Ismételd meg 5X oldalanként!

SM-tipp

 • Igazodj a céljaidhoz! Mit szeretnél fejleszteni: állóképességet, gyorsaságot, koordinációt vagy erőt? Válassz ennek megfelelően!
 • Mindent csak a maga idejében! A keresztedzést illeszd be az edzéstervedbe! Próbáld meg elosztani a futásokhoz képest!
 • Ne vidd túlzásba! Az ember könnyen beleesik abba a hibába, hogy átesik a ló túloldalára. Nem kell egy héten még öt edzést betenni a futások mellé. Elég egy is, ha az jól van kiválasztva! Figyelj a fokozatosságra és a pihenésre is!

Szöveg: Hepp Gréta (a szerző pre- és rehabilitációs tréner)

További cikkek

Szabad-e éhgyomorra sportolni? 2023.03.07
A híres mondás szerint „a hadsereg nem vonulhat üres gyomorral”. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik rendszeresen mozognak vagy sportolnak?
Bungee fitnesz -repülj velünk! 2023.02.13
Ha unod a rutint és szívesen kipróbálnál valami újat, a bungee fitet imádni fogod! A „bungee” kifejezés hallatán mindenkinek a magasból mélybe történő merész ugrások jutnak eszébe, ám ilyen elemekkel biztosan nem találkozunk egy bungee fit edzésen. (Kedves bevállalós barátaink, az izgalmakat máshol kell megszereznetek!)
Az erő legyen veled! - Yoda3-edzés 2023.01.31
Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban mindenki nagy és erős szeretett volna lenni. Nekik alkották meg a Yoda3-edzésmódszert, amelyet rengeteg profi testépítő is alkalmaz. Itt az idő, hogy te is kipróbáld: az erő legyen veled!

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.