betöltés folyamatban...

A sportot is túlzásba lehet vinni. Ki a fitneszfüggő?

2022.03.01.
fitneszfüggő

Az egészséges életmód egyre több követőt talál, egyre nagyobb divat odafigyelni az egészségünkre. De bármilyen furcsán hangzik is, bizony a mozgásteli, tiszta étkezés központú élet is átcsaphat károsba, ha nem figyelünk oda az egyensúlyra, és hagyjuk, hogy mindennapjainkat a fent említett tényezők határozzák meg, egy fitneszfüggő a sportot is túlzásba tudja vinni

Hol a határ egészséges életmód és függőség között?

Hiába jut eszünkba a függőség szóról rögtön valami negatív, az igazság az, hogy nemcsak alkohol, nikotin, drog, szerencsejáték vagy gyógyszer alakíthat ki függőséget a felhasználóban. Bármihez, bármilyen tevékenységhez, helyzethez, tárgyhoz, személyhez is fűzheti az embert addikció, így például a sportot és az egészséges életmódot is ugyanúgy túlzásba lehet vinni, mint mondjuk az alkohofogyasztást vagy a pókert.

Nem véletlenül lett mindennapos eleme a közbeszédnek a fitneszfüggő kifejezés. Mert tényleg könnyen elmosódhat a határ egészséges életforma és függőség között.

Az első jelek

Attól még nem vagy sportfüggő, hogy rendszeresen eljársz edzeni, vagy a család előtt ébredve lefutod a szokásos kis kilométereiedet. Még az sem mondható kórosnak, ha esetleg külön főzöl magadnak, vagy rendre cukor nélküli limonádét kérsz az étteremben. A bajok ott kezdődnek, ha a normál életviteledet felülírja a szokásaidhoz való ragaszkodás.

Ha kiborulsz

…mert nem tudtál akkor, annyit és úgy edzeni, amikor, amennyit és ahogyan szerettél volna. Ha csak apró jelét is látod annak, hogy kontrollálhatatlan düh lesz rajtad úrrá, ha valaki előtted ült be a lábtolóba, és neked emiatt módosítanod kell a programodat, vagy ha egy találkozó, esetleg családi összejövetel miatt nem jutsz le a terembe, és emiatt látványosan duzzogsz, és mellette szétrobbansz az idegtől, akkor van rá esély, hogy a kelleténél nagyobb hangsúlyt kap az életedben az edzés/mozgás.

Ha ragaszkodsz…

…a saját, kalóriaszegény étrendedhez, de minden körülmények között. Természetesen nem arról van szó, hogy versenydiéta alatt reggel és este is csirke-rizs-brokkoli háromszögben mozog a gasztronómiai utazásod, hanem arról, ha mondjuk a karácsonyi menü helyett csakis zellersalátát vagy hajlandó megenni, és minden eseményre viszed magaddal a kis dobozodat. Ha a moziba is úgy ülsz be, hogy popcorn helyett az általad készített diétás nasit viszed magaddal, akkor könnyen lehet, hogy gond van.

Ha állandóan számolod

…a bevitt és elégetetett kalóriákat. Lássuk be, nem normális, hogy valaki minden egyes falatnál azon agyal, most vajon mennyit vitt be, és minden megtett lépésnél azt kalkulálja, mennyit használt fel a kalóriákból. Vedd észre, ha ezt csinálod, és kérj segítséget!

A megoldás

  • A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: gond van. Amíg nincs meg a betegségtudat, addig történhet bármi, nem lesz változás
  • Kezdj el hallgatni a környezetedre! Ne higgy annak, amit a tükörben látsz, mert könnyen torzíthat az agyad a valóságon! Figyeld a kívülről jövő reakciókat, és hidd el, ha azt mondják, fantasztikusan nézel ki!
  • Fordulj szakemberhez, ha máshogy nem megy! Addiktológusok segítségével megtalálod az egyensúlyt, és visszatérhet az életed a normál mederbe.

A megelőzés

Amíg korlátok között tartható az edzés, a mozgás mennyisége és intenzitása, addig nincs gond. Ehhez a legfontosabb a heti mozgásterv készítése, amitől sem negatív, sem pozitív irányban nem térünk el. Hasznos lehet egy “A” és egy “B” terv is, arra az esetre, ha valami miatt az eredeti elképzelés nem tartható. Nagyobb biztonsággal kezdesz majd bele az adott hetedbe, ha felkészülsz arra, hogy egy váratlan túlóra miatt ki kell hagynod a szerda esti kardiót. A lényeg, hogy kontrolláld az életmódodat, és ne engedd, hogy az életmódod irányítson téged!

Ezt a cikket is olvasd el >>> ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI!

Szerző: Kőváry Anett

Fotó: Craig Adderley

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az első dolog, amiért nyúlunk. A méz egy valódi csoda. Persze, csak akkor, ha jó minőségű. Különleges tápanyagokat tartalmaz, számos betegségben hasznos, sőt, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt anyag. Állagát tekintve lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Illata, színe, íze az összetételének függvénye, így számos változatban ismert.  Számos egészségügyi előnye köztudott, jelentős szerepe van ősidők óta a házi gyógymódok és az alternatív kezelések között.
Mik azok a superfoodok? 2022.11.06
A superfoodok, olyan élelmiszerek melyek természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdagok így különösen jótékonyan hatnak az egészségünkre. A superfood kifejezés hallatán sokaknak olyan nehezen elérhető különlegességek jutnak eszébe, mint a makréla vagy a mungó bab, valójában azonban a szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra. Ilyen élelmiszer például a brokkoli, az avokádó és a vadlazac. A szuperélelmiszerek fogyasztása fokozott egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. 

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.