A sportot is túlzásba lehet vinni. Ki a fitneszfüggő?

2022.03.01.
fitneszfüggő

Az egészséges életmód egyre több követőt talál, egyre nagyobb divat odafigyelni az egészségünkre. De bármilyen furcsán hangzik is, bizony a mozgásteli, tiszta étkezés központú élet is átcsaphat károsba, ha nem figyelünk oda az egyensúlyra, és hagyjuk, hogy mindennapjainkat a fent említett tényezők határozzák meg, egy fitneszfüggő a sportot is túlzásba tudja vinni

Hol a határ egészséges életmód és függőség között?

Hiába jut eszünkba a függőség szóról rögtön valami negatív, az igazság az, hogy nemcsak alkohol, nikotin, drog, szerencsejáték vagy gyógyszer alakíthat ki függőséget a felhasználóban. Bármihez, bármilyen tevékenységhez, helyzethez, tárgyhoz, személyhez is fűzheti az embert addikció, így például a sportot és az egészséges életmódot is ugyanúgy túlzásba lehet vinni, mint mondjuk az alkohofogyasztást vagy a pókert.

Nem véletlenül lett mindennapos eleme a közbeszédnek a fitneszfüggő kifejezés. Mert tényleg könnyen elmosódhat a határ egészséges életforma és függőség között.

Az első jelek

Attól még nem vagy sportfüggő, hogy rendszeresen eljársz edzeni, vagy a család előtt ébredve lefutod a szokásos kis kilométereiedet. Még az sem mondható kórosnak, ha esetleg külön főzöl magadnak, vagy rendre cukor nélküli limonádét kérsz az étteremben. A bajok ott kezdődnek, ha a normál életviteledet felülírja a szokásaidhoz való ragaszkodás.

Ha kiborulsz

…mert nem tudtál akkor, annyit és úgy edzeni, amikor, amennyit és ahogyan szerettél volna. Ha csak apró jelét is látod annak, hogy kontrollálhatatlan düh lesz rajtad úrrá, ha valaki előtted ült be a lábtolóba, és neked emiatt módosítanod kell a programodat, vagy ha egy találkozó, esetleg családi összejövetel miatt nem jutsz le a terembe, és emiatt látványosan duzzogsz, és mellette szétrobbansz az idegtől, akkor van rá esély, hogy a kelleténél nagyobb hangsúlyt kap az életedben az edzés/mozgás.

Ha ragaszkodsz…

…a saját, kalóriaszegény étrendedhez, de minden körülmények között. Természetesen nem arról van szó, hogy versenydiéta alatt reggel és este is csirke-rizs-brokkoli háromszögben mozog a gasztronómiai utazásod, hanem arról, ha mondjuk a karácsonyi menü helyett csakis zellersalátát vagy hajlandó megenni, és minden eseményre viszed magaddal a kis dobozodat. Ha a moziba is úgy ülsz be, hogy popcorn helyett az általad készített diétás nasit viszed magaddal, akkor könnyen lehet, hogy gond van.

Ha állandóan számolod

…a bevitt és elégetetett kalóriákat. Lássuk be, nem normális, hogy valaki minden egyes falatnál azon agyal, most vajon mennyit vitt be, és minden megtett lépésnél azt kalkulálja, mennyit használt fel a kalóriákból. Vedd észre, ha ezt csinálod, és kérj segítséget!

A megoldás

  • A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: gond van. Amíg nincs meg a betegségtudat, addig történhet bármi, nem lesz változás
  • Kezdj el hallgatni a környezetedre! Ne higgy annak, amit a tükörben látsz, mert könnyen torzíthat az agyad a valóságon! Figyeld a kívülről jövő reakciókat, és hidd el, ha azt mondják, fantasztikusan nézel ki!
  • Fordulj szakemberhez, ha máshogy nem megy! Addiktológusok segítségével megtalálod az egyensúlyt, és visszatérhet az életed a normál mederbe.

A megelőzés

Amíg korlátok között tartható az edzés, a mozgás mennyisége és intenzitása, addig nincs gond. Ehhez a legfontosabb a heti mozgásterv készítése, amitől sem negatív, sem pozitív irányban nem térünk el. Hasznos lehet egy “A” és egy “B” terv is, arra az esetre, ha valami miatt az eredeti elképzelés nem tartható. Nagyobb biztonsággal kezdesz majd bele az adott hetedbe, ha felkészülsz arra, hogy egy váratlan túlóra miatt ki kell hagynod a szerda esti kardiót. A lényeg, hogy kontrolláld az életmódodat, és ne engedd, hogy az életmódod irányítson téged!

Ezt a cikket is olvasd el >>> ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI!

Szerző: Kőváry Anett

Fotó: Craig Adderley

További cikkek

6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?
Így lettem húsevőből vegetáriánus 2022.05.08
Egészségügyi, hitbéli vagy bármilyen más okból egyre többen térnek át vagy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet. Van, aki szakít minden állati eredetű élelmiszerrel, van, aki a halakat és a tenger további gyümölcseit továbbra is fogyasztja, és olyan is, aki csak a húst iktatja ki a mindennapjaiból, tojást és tejterméket továbbra is eszik. Sokan az egészséges életmód, a sikeres testformálás elengedhetetlen energia- és fehérjeforrásának tartják a húst, ám sok élsportoló bizonyította szerte a világon, hogy lehet hús nélkül is aktívan élni.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.