betöltés folyamatban...

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1.

2024.05.16.
Sportdiagnosztika

Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.

3 féle sportoló

Attól függően, ki milyen szinten űzi az adott sporttevékenységet, három csoportot különböztethetünk meg:

 1. REKEREÁCIÓS SPORTOLÓ, aki kizárólag egészségmegőrző/-fejlesztő célból választja a rendszeres testmozgást. Versenyeken nem vagy nagyon ritkán indul, különösebben nem készül rájuk. Nem a versenyzés a mozgatórugója. A „rekreáció” kifejezés a munkavégző képesség újratermelését, helyreállítását jelenti. Más kifejezéssel élve hobbisportolásról beszélünk. Régen szabadidősportnak is hívtak, de mivel felgyorsult világunkban egyre kevesebb szabadidőnk van, ha ennél a terminológiánál maradnánk, akkor nem sokan sportolnának.
 2. AMATŐR VERSENYZŐ, aki civil munkája mellett készül rendszeres és tervszerű edzésekkel. Sok esetben akár egy komplett szakmai stáb segítségével a versenyprogramjában szereplő megmérettetésekre. Esetükben fontos kérdés, hogy a munka-család-versenysport háromszög hogyan tud úgy működni, hogy egyik szegmens se sérüljön.
 3. ÉLSPORTOLÓ, aki általában főállásban sportol. Egyértelműen ez a tevékenység kap prioritást, más területeken ennek függvényében hoz döntéseket, és ehhez viszonyítva szervezi meg az életét. Nemcsak a felnőtt profik, hanem azok az utánpótláskorú sportolók is ebbe a kategóriába tartoznak, akik számára a sportolói karrier építése határozza meg a mindennapokat.

Sportolás és edzés

A rekreációs tevékenységek közül az egyik legsokoldalúbban ható lehetőség a sportolás maga. Ezt hívjuk sportrekreációnak, melynek óriási jelentősége van a lakosság fizikai állapotát illetően. Még az alkalomszerűen és rendszertelenül űzött sporttevékenység is jobb, mint a teljes tétlenség. Csak akkor, ha nem jelent extra megterhelést az illető számára. 

Fontos különbséget tennünk a SPORTOLÁS, vagyis egy adott sportág alkalomszerű űzése és a fokozatosan felépített, egymásra épülő, tudatosan tervezett EDZÉS között. 

A kettő közti óriási különbség a hatékonyságukban mutatkozik meg. 

Egészségi állapotunk fejlesztése, testsúlyunk és testösszetételünk menedzselése akkor fog jól működni, ha a személyre szabottság érvényre jut mind a táplálkozás, mind az edzésprogram tekintetében. Ha jól végezzük a dolgunkat, az eredmény sem marad el. Végül a testi-lelki jóllétben, jobb teherbíró és küzdőképességben, gyorsabb regenerációban realizálódik. 

Ha mindenféle tervszerűség, kontroll nélkül hajtjuk magunkat a végletekig a várható siker reményében, pont az ellenkezőjét fogjuk elérni annak, mint amit szeretnénk. Az egészségi állapot javulása helyett állandóan betegségekkel, sérülésekkel bajlódunk. A jókedvű sportolás hamar át tud fordulni a sikertelenség által kiváltott depresszióba. A fejlődés helyett minden szempontból a leépülés jeleit tapasztaljuk majd. Végül egy komplett orvosi stábnak adunk munkát, akik igyekeznek újra helyes pályára állítani bennünket.

Ezt is olvasd el!
Az nikotinamid-mononukleotid (NMN) hatása az állóképességre 2023.01.11
Egy, a Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nikotinamid-mononukleotid (NMN) pótlása javította az amatőr futók állóképességét. A kutatók szerint az NMN fokozza az oxigénszállítást az izomszövetben, és így energiát juttat az edzés által kimerített, energiaszegény sejtekhez.

A sportolás körülményei

Aktuális teljesítményünk szintje a teljesítőképességünktől és a teljesítőkészségünktől függ minden pillanatban, a sportban ugyanúgy, ahogy a munkahelyi tevékenységünk során is. Ezt pedig rengeteg tényező befolyásolja, segíti vagy éppen hátráltatja őket nevezzük teljesítményfaktoroknak, vagyis teljesítményt meghatározó tényezőknek, melyeket az alábbi nagy csoportokba sorolhatunk:

 • KÖRNYEZETI FAKTOROK – minden élettelen dolog, ami körülvesz bennünket: az időjárás, a talaj- vagy útviszonyok, a szálláshelyünk, a ruházat, az eszközpark, az intézményi és jogszabályi háttér;
 • TÁPLÁLKOZÁS – amely az alaptáplálkozást és a személyre szabott étrend-kiegészítést, valamint folyadékpótlást jelenti;
 • EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT – a betegségek, fertőzések, akut sérülések és a krónikus ártalmak alkotják ezt a csoportot, de idesorolhatjuk a regenerációval kapcsolatos területeket is (pl. alvás);
 • GENETIKAI FAKTOROK – az öröklött tényezők tartoznak ide, a különféle adottságok és hajlamok, a testalkattípus, a lassú és gyors izomrostok aránya vagy akár a maximális oxigénfelvevő képesség;
 • FIZIKAI FAKTOROK – a koordinációs képességek, a technikai készségek, a kondicionális képességek és az ezekből fakadó mozgásökonómia, vagyis minél gazdaságosabb mozgáskivitelezés;
 • PSZICHIKAI FAKTOROK – a mentális képességek, pszichés tényezők (pl. motiváció, koncentráció, stresszkezelés, akaraterő);
 • EDZÉSTERHELÉS – a külső terhelés paraméterei (terjedelem/intenzitás/gyakoriság) szerint végrehajtott edzésprogram, valamint ennek a szervezetre gyakorolt hatása a belső terhelés mérése alapján;
 • SZOCIÁLIS FAKTOROK – az egyénnel kontaktusba kerülő személyek, valamint a velük kialakított társas kapcsolatok.

EDZÉS

Ha edzésről beszélünk, akkor olyan folyamatra kell gondolnunk, melynek során tervszerűen alakítjuk teljesítőképességünket és teljesítőkészségünket, az előbbiekben vázolt tényezők segítik vagy hátráltatják, ráadásul úgy legyen szó a sportolás bármely szintjéről , hogy az egészségünket is megóvjuk közben. 

Ehhez tervezésre van szükség, a tervezés pedig két fontos végpont precíz ismeretét igényli:

A CÉL (hova szeretnénk eljutni?) és a KIINDULÁSI PONT (hol vagyok most?)!

Utóbbi nem más, mint az aktuális állapot, ennek meghatározása pedig az edzéstervezés folyamatának első lépése, a diagnosztika, vagyis az állapotfelmérés.

Állapotfelmérés

Az állapotfelmérés sokféle lehet. Sérült a sportoló? Készül mondjuk egy röntgenfelvétel. Nem jól táplálkozik? Étkezési naplót kell vezessen. Szúr a mellkasa? A sportkardiológus megvizsgálja. Edzésmunkája optimalizálásra szorul? Elmegy egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra. A sort még hosszasan folytathatnánk, ahogy ezt a későbbiekben majd meg is tesszük. Most legyen elég annyi, hogy az összes teljesítményfaktor objektív feltérképezéséhez rendelkezésünkre áll valamilyen diagnosztikai eljárás. Ezeket, amennyiben egy sportoló személyre vonatkoztatjuk elsősorban a sporttevékenységével kapcsolatban , összefoglaló néven a SPORTDIAGNOSZTIKA kifejezéssel illetjük. Egy állapotfelmérés segít a problémák megelőzésében, szükség esetén a rehabilitációban, de mindenképpen pontosítja a fejlesztő munka irányát és mértékét.

Sportdiagnosztika 2

Milyen területei vannak?

Nézzük a legfontosabbakat:

 1. Alvásdiagnosztika mivel a legjobb és egyben a legolcsóbb regenerációs eszköz a kielégítő mennyiségű és minőségű alvás, ennek vizsgálata a szívfrekvencia-változékonyság (HRV) mérési elve alapján történhet meg.
 2. Funkcionális diagnosztika az alapvető mozgásminták szűrése után gyógytornász segítségével személyre szabott edzésprogram készíthető a nyújtás/erősítés optimalizálása érdekében.
 3. Képalkotó diagnosztika sportsérülések és egyéb egészségügyi problémák esetén a röntgen/MR/CT/ultrahang vizsgálatok segítik az orvost a helyes diagnózis, ezáltal az optimális kezelési terv felállításában.
 4. Labordiagnosztika a vér- és vizeletvizsgálatokkal célszerű kezdeni szinte minden egészségügyi állapotfelmérést, melyet rendszeres időközönként nem árt megismételni az egészségi állapot monitorozása, a komolyabb hiányok időben történő kiszűrése céljából.
 5. Mozgásdiagnosztika a biomechanikai mozgásanalízis segíti a sportági technika helyes végrehajtását, ezáltal csökkenthető a sportsérülések, sportártalmak kialakulásának veszélye is, nem beszélve a hatékonyság növeléséről.
 6. Sportdietetika a sportoló által néhány napig vezetett táplálkozási napló és a testösszetétel-analízis kiértékelésével személyre szabott étrendet készít a szakember, amely támogatja az egyént sportbeli céljai elérésében (például a testösszetétel megváltoztatásának igénye az edzésmunka kalóriaszükségletének biztosítása mellett).
 7. Sportkardiológia minden évben, a felkészülés kezdete előtt érdemes egy nyugalmi kivizsgáláson (EKG és szívultrahang) részt vennie a sportolónak akkor is, ha nincs semmilyen panasza.
 8. Sportfogászat fogászati szűrővizsgálat vagy speciális diagnosztika sportsín használati lehetőségének feltérképezéséhez.
 9. Sportpszichológia a sportági és személyes igényeket figyelembe vevő, a szakember által személyre szabható, mentális képességeket vizsgáló tesztek segítik a sportteljesítményt, az önértékelést vagy a napi megküzdési mechanizmusokat gátló tényezők feltérképezését, amelyek ismeretében a fejlesztés is elvégezhető.
 10. Terhelésdiagnosztika ez az ún. terheléses vizsgálatok csoportja, amely a nem nyugalomban, hanem valamilyen fizikai terhelés közben elvégzett diagnosztikai eljárásokat jelenti.

Következő alkalommal ezeket a lehetőségeket fogjuk közelebbről megvizsgálni, tarts velünk akkor is!

Szerző: Fülöp Tibor

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert