betöltés folyamatban...

Világmezőny vs világbajnokság

2024.05.17.
street workout

Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?

Nincs kezdő szint

A street workout-nál maradva sok ember fél elmenni edzésre, gondolván, hogy nem üti meg még a kezdő szintet se. Korábban írtam erről, nincs kezdő szint, bárki el tud kezdeni épülni bármilyen szintről.

A fenti jelenség, meggyőződésem, hogy az online tér számlájára írható, ahol mindenki a legtökéletesebb pillanatát, mozdulatát tölti fel profiljára. Na, de hadd menjek egy cseppet mélyebbre, ahol ugyanennek a gondolatmenetnek a folytatását mutatom meg.

Edzettségi tévhitek és az online tér

Az online világ kihat a világversenyek mezőnyére. Legalábbis a street workout világában biztosan. De miért? A közösségi oldalakon javarészt a sikeres mozdulatokat teszik közzé a street workout sportolók magukról. Ebből adódóan a sportolókban kialakul egy kép, hogy ez jelenti a világszínvonalat, tehát ez történik a versenyeken, sőt ez történik az edzőtermekben rosszabb esetben. Végeredményben pedig el sem mernek indulni a versenyzés útján, mert azt gondolják, hogy kizárólag ez történik a versenyeken.

Világmezőny vs világbajnokság
Világmezőny vs világbajnokság?

Edzettség a valóságban

Ez teljesen téves. A valóságban az az ember, aki feltölt magáról egy sikeres kombinációt, azért az egy felvételért körülbelül 10-20 darab sikertelen próbát hajtott végre, csak azon az egy edzésen, amikor felvette a jól sikerült, online is visszanézhető változatot. Tehát amikor látsz egy videót, amin valaki egy darab sikeres mozdulatot hajt végre, lásd mögé a rengeteg hibás verziót is, amit végigjárt azért az egy darabért! Ugyanis maradva a street workout-nál a jelenlegi közösségre inkább jellemző, hogy 9 sikertelen próba után azt az egyetlen tizedik próbát tölti fel személyes oldalára, amely sikeres volt. Szemben azzal, mintha 10 sikeres próbából kiválasztotta volna mondjuk a legszebbet. De persze ilyen is előfordul, csak jelenleg nem ez a jellemző.

Ezt is olvasd el!
Street workout versenyek- gyakori kérdések 2023.09.03
A street workout versenyek sokak számára érdekesek, attól függetlenül, hogy komolyabb sportági céljaik lennének. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy mit nézünk, hogyan értékeljük az ilyen versenyeken a sportolók teljesítményét bíróként.

Versenyzők az online térben

Amikor megnézünk egy összefoglaló videót valamely versenyről, legyen az akár belföldi, akár nemzetközi, valószínűleg ezekben a videókban is azt fogjuk látni, hogy számtalan jól sikerült mozdulat követi egymást, erősebbnél erősebb versenyzők vonulnak fel, és senki sem hibázik.

Versenyzők a valóságban

Ez is tévedés. Egy versenyen, ha hibák nem is olyan számban fordulnak elő, mint edzéseken, a színvonal jóval alacsonyabban van, mint, amit egy jól összevágott hangulat videóból le tudunk szűrni. Tehát amikor verseny videót nézel, ne feledd, hogy sokat emelnek a színvonalon a gyors vágások, és a jól kiválogatott mozdulatok, de valójában azon a versenyen, akármilyen rangú is, előfordulnak jóval egyszerűbb mozdulatok, és még bizony hibák is.

Ezt is olvasd el!
Fenék és lábedzés saját testsúllyal 2023.10.26
Ahhoz, hogy jól funkcionáló, izomtömegben is látható alsó végtagod legyen, a saját testsúlyos edzés meglepő perspektívákat rejt.

A vetített összefoglalója egy sportágnak, akár személyes pár másodperces videó, akár tv közvetítés összefoglaló, a sportág letisztult végkifejlete általában.

Ha versenyzői babérokra törsz, ne várd meg azt a pillanatot, amikor minden összeáll, és úgy érzed, minden tökéletes, rajtkőhöz állhatsz! Indulj el minél előbb a kisebb-nagyobb, de elérhető versenyeken, mert minél előbb kezded el a versenyzést, annál előbb leszel sikeres benne!

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.