betöltés folyamatban...

Okos izomrostok – az ideális izomtömeg I.

2023.03.20.

Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?

Mi az ideális izomtömeg ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyünk a saját testsúlyos elemek világában?

Amikor 82 kg-os lettem néhány évnyi súlyzós edzéssel kiegészített kalandozásaim után, úgy mentem vissza a nyújtóra, mint egy megmerevedett bálna. Töredezettebb volt a mozgásom a rúdon az akrobatikus mozdulatok során, és az erőelemek is sokkal nagyobb kihívást jelentettek, ám idővel összeállt a rendszer és az immár 10 kilóval nehezebb testsúlyommal is könnyed mozgással tudtam végrehajtani számos nehéz erőelemet. 

Hogyan lehetséges ez? Mi az élettani oka? 

A sajáttestsúlyos mozdulatok egyik legkiemelkedőbb gyűjtősportága a szertorna. Az alábbiakban egy olyan cikket fogok prezentálni, amelyben a legfontosabb erőfejlesztési alapelvekről lesz szó. Elmagyarázza, hogy hogyan is lehet a leghatékonyabb edzésprogramokat felépíteni sajáttestsúlyos erőfejlődés céllal.

  1. A célzott, következetes erősítés egy fontos alapelv a szertornában:

Több szakember vélekedése alapján (Borrmann, 1978; Oppel, 1967; Plotkin, Rubin, és Arkaev, 1983) ha pusztán a célzott elemeket ismételgetjük, legyen ez akár egy intenzív versenyidőszak, hosszútávon erőcsökkenéshez fog vezetni. Tehát nem elég pusztán a versenyrutint gyakorolni a kellő erő fenntartásához, konkrét rávezető, erőfejlesztő gyakorlatokat kell végezni.

  1. Az erő és izomméret növelése fontos feladat, de a legfontosabb a maximum erő mellett a minimum izomméret növelése:

Az izom mérete és ereje összefüggenek. A vastagabb izomrost erősebben tud összehúzódzni és nagyobb erőt tud létrehozni ezáltal. A rostok összesített keresztmetszete határozza meg az izom méretet, így az erő potenciált. Ez a tény részben igaz a haladó sportoló izomzatára. A keresztmetszete lesz tehát a legfontosabb jellemző az izom erejének meghatározására.

Tehát az izomnövelés alapvető az erőnövelés potenciál maximalizálásához (Bührle és Werner, 1984).

Mi az ideális izomtömeg ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyünk a saját testsúlyos elemek világában
Mi az ideális izomtömeg ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyünk a saját testsúlyos elemek világában?

Teóriák az izomnövekedéssel kapcsolatban

Az izomnövekedés kapcsán több teóriát is megfogalmaznak: az egyik az ATP hiányra alapul az izomban. Az ATP az azonnali energiaforrás az izomösszehúzódáshoz. Ez a teória azt állítja, hogy az izomnövekedés az ATP termelése és fogyasztása közötti egyensúly megzavarásával stimulálható. Az ATP elengedhetetlen az élethez, de csak korlátozott számban található meg az izomban. Az ATP hiány az izomban, különösen, ha intenzív max erőkifejtés eredménye, extra ribonukleinsav (RNS) szintézist vált ki. Másfelől, az RNS izomnövekedést vált ki. Habár azt már bemutatták, hogy a megnövekedett RNS szintézis egy alapvető szükséglet az izömtömeg-növekedéshez, az inger az izom megnövekedett fehérje felvételéhez azelőtt történik, hogy bármi RNS szintézis jele látszódna. Az ATP hiány valószínűleg szintén hatással van a fehérje metabolizmusra, mert a testnek szüksége van ATP-re ahhoz, hogy aminosavak keveredjenek a fehérjéhez.

Az, hogy mennyire vagyunk képesek kihasználni az izmunkat és mi a legfontosabb tényező az erőfejlesztés során, kiderül a második részből.

Forrás: Strength Training Fundamentals in Gymnastics Conditioning – James J. Major (Motor Behavior Laboratory, Dept. of Exercise and Sports Science, University of Utah, Salt Lake City, Utah)

Szerző: Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Muscle up - gyakori kérdések 2023.05.30
A muscle up egy népszerű street workout gyakorlat. Nagyon látványos, lényegében egy szempillantás alatt kerülünk föl a húzódzkodó rúd fölé. Népszerűsége okán, sokan érkeznek hozzám kifejezetten azért, hogy ezt a gyakorlatot megtanulhassák.
A csodálatos csípőhorpasz izom 2023.05.23
Izomzatunk mostohagyermeke, kevés szó esik róla, pedig hatalmas a jelentősége, ráadásul nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Rajta múlik a strukturális egyensúly, mivel ez az egyetlen izom, mely összeköti a gerincet a lábunkkal, így tőle függ a mobilitás, a rugalmasság. A csípőhorpasz izom többet érdemelne, mint amennyit általánosságban kap, ezért is írunk róla.
Unilaterális edzés 2023.05.18
Az unilaterális edzés az egyszerre egy oldalon végzett végtagmozgást jelenti. Gyakran merül fel a kérdés, hogy hova  variálható tovább egy edzés. Ilyenkor jönnek képbe a különféle eszközök, újabbnál újabb formavilággal. Tehát alapvetően sporteszközökben gondolkodnak sokan, amikor edzésvariáció a céljuk.  Van viszont egy megoldás azoknak, akik nem az eszközkészlet színesítésében szeretnék a potenciált megtalálni, hanem a gyakorlat kiválasztásában, és ez az unilaterális edzés.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.