betöltés folyamatban...

Az ezerarcú súlyzós edzés

2022.02.17.
súlyzós edzés

A súlyzós edzés egy külső ellenállásos edzés, mert nem a saját testsúlyunk mozgatásával, hanem egy külső eszköz ellen fejtünk ki erőt. Az ilyen edzéstípus sok sporteszközt vonultat fel, mint például a gumiszalag, homokzsák, súlymellény, bokasúly, konditermi gép, vagy akár egy medicinlabda.

Súlyzós edzés

Ha súlyzóval edzünk, sokféleképp tehetjük ezt. Megkülönböztetünk különféle terheléstípusokat, aszerint, hogy például milyen jellegű kondicionális képességeket akarunk fejleszteni. És fordítva, azaz melyek azok a képességek, amikkel fejleszthetjük magunkat egy súlyzóval? Lehet ez korrekciós, erőfejlesztő, izomtömeg-növelő, erő-állóképességi, vagy állóképességi képesség.

A korrekciós feladatoknál a cél a technika csiszolása, vagy mozgásmintában jelentkező rossz beidegződések korrigálása. Lehet például preventív, vagy rehabilitációs célú is a feladat.

Erőfejlesztő gyakorlatok esetében megkülönböztetünk robbanékony és maxerő típust. Robbanékonyság fejlesztésről beszélünk akkor, amikor a lehető legnagyobb teljesítményt a lehető legrövidebb idő alatt akarjuk elérni. Maxerő fejlesztés során a lehető legnagyobb súly megmozgatása a célunk.Az izomtömeg-növelési gyakorlatokkal – nevéből is adódóan – érjük el, hogy minél nagyobb izomtömeget építsünk fel magunkra. Az erő-állóképeség az a tulajdonság határozza meg, hogy egy terület a testünkben, mennyi ideig képes egy adott terhelést fenntartani.

Az állóképességünk szintje alapján mérhető le, hogy a kardiovaszkuláris rendszerünk, azaz a szívünk, keringésünk mennyi ideig képes fenntartani egy mozgást, miközben nem érzünk erős helyi izomsavasodást, fáradást.

 

De, hogy miért is lesz az eszközök kifinomult használatának alapja a jó tervezés? Azért, mert egy jól programozott edzésciklus, azon belül edzésnap eszköztől függetlenül mutathat rá egyik és másik képesség fejlesztésére. A súlyzós edzéssel sincs ez másképp.

 

Korrekciós gyakorlatok:

 • Súlyok: kis méretű súlytárcsa
 • Gyakorlatok: váll kirotáció, oldalemelés hason fekve
 • Jellemző terhelési sémák: 3-4 sorozat x 10-20 ismétlés, 60 másodperc pihenő/sorozat

Robbanékonyság fejlesztés:

 • Súlyok: olimpiai rúd
 • Gyakorlatok: az olimpiai súlyemelés mozgásanyaga, amely rávezető-gyakorlatai végrehajthatóak olimpiai rúddal, kettlebellel vagy kézisúllyal is.
 • Jellemző terhelési sémák: 3-4 sorozat x 3-8 ismétlés, 90-180 másodperc pihenő/sorozat

Erőfejlesztés:

 • Súlyok: olimpiai rúd
 • Gyakorlatok: fekvenyomás, deadlift, guggolás
 • Jellemző terhelési sémák:  4-5 sorozat x 3-8 ismétlés, 180-240 másodperc pihenő/sorozat

Izomtömeg-növelés:

 • Súlyok: kézisúly
 • Gyakorlatok:  fejfölényomás kézisúllyal, tárogatás, hip thrust
 • Jellemző terhelési sémák: 5 sorozat x 8-12 ismétlés, 90-120 másodperc pihenő/sorozat

Izomtömeg-növelés egy ízületben:

 • Súlyok: kézisúly
 • Gyakorlatok: könyöknyújtás fekve, könyökhajlítás állva, oldalemelés ülve
 • Jellemző terhelési sémák: testtáj függvéney, pl. a trapézizom 20 ismétlés reagál úgy, mint a farizomzat 8-12 ismétlésre, 60-90 másodperc pihenő/sorozat

Erő-állóképesség fejlesztés:

 • Súlyok: kettlebell
 • Gyakorlatok: Az olimpiai súlyemelés rávezető-gyakorlati, felvétel, szakítás, és ezek variációi, részgyakorlatai
 • Jellemző terhelési sémák: emom és amrap variációk, amik általában arról szólnak, hogy fix ismétlést kell percenkénkt végrehajtani vagy össz. idő alatt minél több ismétlést.

Állóképesség fejlesztés:

 • Súlyok: homokzsák, súlymellény
 • Gyakorlat: futás terepen valamilyen plusz terheléssel, vállon homokzsák, vagy bokasúly, vagy súlymellény használatával
 • Jellemző terhelési sémák: intervall, és iramjáték módszerek, népszerű a Fartlek. A tevékenység összességében legalább 40 percig tart.
 •  

Az edzésprogram egy napját tekintve az alábbi sorrendet betartva kell felépíteni a gyakorlattípusokat:

 1. korrekciós gyakorlatok
 2. technika tanulás
 3. robbanékonyság fejlesztés
 4. erőfejlesztés
 5. hipertrófia, izomtömegnövelés több ízületen áthaladó mozgásokkal
 6. hipertrófia egy ízületen áthaladó mozgásokkal
 7. törzserősítés
 8. anaerob, erő-állóképesség fejlesztés
 9. aerob állóképesség fejlesztés

 

Szerző:

Szarka Ákos, a Tight Hold alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző

Szarka Ákos

 

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu

közösségi média: @szarkaakosworkout

Szakirodalom, forrás:

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Bungee fitnesz -repülj velünk! 2023.02.13
Ha unod a rutint és szívesen kipróbálnál valami újat, a bungee fitet imádni fogod! A „bungee” kifejezés hallatán mindenkinek a magasból mélybe történő merész ugrások jutnak eszébe, ám ilyen elemekkel biztosan nem találkozunk egy bungee fit edzésen. (Kedves bevállalós barátaink, az izgalmakat máshol kell megszereznetek!)
Az erő legyen veled! - Yoda3-edzés 2023.01.31
Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban mindenki nagy és erős szeretett volna lenni. Nekik alkották meg a Yoda3-edzésmódszert, amelyet rengeteg profi testépítő is alkalmaz. Itt az idő, hogy te is kipróbáld: az erő legyen veled!

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.