Nincs kardio súlyzók nélkül!

2022.05.11.
kardio súlyzók

A tudatos és mozgásgazdag életmód terjedésével egyre többen tisztában vannak azzal, hogy nem lehet bizonyos testrészekkel foglalkozni, csak az egész testtel. De még így is sokszor hallani, hogy valaki szálkásítani szeretne és mondjuk hasból fogyni.

Kiábrándító, de igaz: nincs olyan, hogy csak szálkásítás, ahogyan helyi zsírégetés sem. És igazából nincs kardio súlyzók nélkül sem! Ahogyan attól sem kell tartani, hogy a súlyzós edzéstől valaki Hulkra tudja pumpálni magát. Az életmódváltással a test egésze változik, az eredményhez pedig egyszerre kell izomtömeget növelni, testzsírszázalékot csökkenteni és tudatosan étkezni.

Aki még csak ismerkedik a fitnesz, és az életmódváltás világával, az legtöbbször félve nyúl a súlyzókhoz. Főleg a nők tartanak tőle, hogy a súlyzós edzéstől ízléstelen izomzatot növesztenek majd, ezért legtöbben inkább a különböző cardiogépeket nyúzzák, hogy mielőbb leszaladjon róluk egy-két kiló. Közben azt szeretnék, hogy csak combból, vagy fenékből fogyjanak, ami egyszerűen kivitelezhetetlen. Ha csökken a testzsírszázalék, akkor az a minden porcikán csökken. Pedig nincs mitől félni az edzőteremben, hiszen a fitnesz nem ész nélküli izomnövesztésről, és nem is doppingszerek használatáról szól, hanem arról, hogy folyamatosan dolgoztatjuk az izmainkat, ezáltal pedig megerősítjük szöveteinket. 

Nincs egyik a másik nélkül

Ha feszes vonalakat szeretnél, mert meguntad az integetőhájadat és a cukin röcögő pocakodat, jobb megbarátkoznod a gondolattal, hogy nem lesz elég az elliptikus trénert taposni napi két-három órán át. Ahhoz, hogy látványos eredményt érj el, nagyjából egyforma ütemben kell felépíteni az izomzatodat, és csökkentened a tested által tartalékolt zsír mennyiségét. Vagyis egyszerre kell erősítened az izomzatodat és égetned a zsírt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy heti kétszer egy óra súlyzós edzéshez heti kétszer fél óra cardio kell, hogy társuljon. Persze az arányok borulhatnak az egyéni adottságoktól függően, de az ötven-ötven százalék általánosságban jó kiindulópont lehet. 

kardio súlyzók
Az áhított forma eléréséhez a kőkemény munka mellett tudatos étkezésre is szükség lesz (Forrás: Pexels)

Nem kell félni a túl nagy izmoktól

Bármennyire is ijesztő, nem kell tartani az Arnold Schwarzenegger testét valaha ékesítő hatalmas izmoktól – az ilyen kinézethez egy életet végig kell gyúrni, heti egy-egy váll- és lábnaptól még senki sem lett túlméretes. Sokan azt hiszik, hogy a súlyok emelése hatalmasra növeli az izomzatot, pedig ez nem teljesen igaz. A magas intenzitású edzés megerősíti az izmokat, felpörgeti az anyagcserét, ennek eredményeként a test akkor is a korábbinál több energiát éget el, amikor nem dolgozik. A nőknek peidg kifejezetten nem kell emiatt aggódniuk, hiszen testükben sokkal kevesebb tesztoszteron van, mint a férfiakéban. Ez védi meg őket attól, hogy túl nagyra növesszék izomzatukat. A súlyzós edzés jótékony hatásai között szerepel még a test mobilitásának fejlesztése, valamint a testtartás javítása és a hátfájdalom enyhítése. 

Tiszta étkezés nélkül nem megy

Az áhított forma eléréséhez és megtartásához a kőkemény munka mellett tudatos étkezésre is szükség lesz. Nem kell eltúzni a dolgot, de oda kell figyelni arra, mikor, mit és mennyit eszünk. Lassan felszívódó szénhidrátok, cukor- és fehérlisztmentes fogások, rengeteg rost és fehérje a kulcsa a tartós sikernek. A fehérjedús étrend a legfontosabb pillére a feszes és egészséges testnek, de a mennyiség is legalább annyira fontos. Sokan nehezen fogadják el, pedig tény, hogy a napi 5-6 étkezés úgy felpörgeti az anyagcserét, hogy egy-két hét után látványosan elkezdenek lecsurogni a kilók. Egy kimerítő edzés után szinte elengedhetetlen a kiadós étkezés, hogy mihamarabb helyreálljanak az izmok, és megkezdődjön az új szövetek építése.

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

Súlyzók vs kondigépek 2022.03.04
Kötött vagy szabad a pálya? Tények és tévhitek a szabad súlyos és a konditermi gépek gyakorlatairól. Súlyzók vs kondigépek.
EDZÉS 40 FELETT - NINCS KISZÁLLÁS! 2022.02.18
A legtöbb profi versenyző 40 éves korához közeledve fejezi be aktív pályafutását, de a negyedik „X” az amatőröknél is gyakran a sportolás végét jelenti. Munkahelyi elfoglaltság, család, gyakoribb sérülések, fájdalmak, fáradtság – többnyire ezek az indokok. Pedig 40 felett az egészségmegőrzés és a minőségi élet egyik kulcsa éppen a sport lenne. Megmutatjuk, miért, hogyan és mennyit érdemes edzeni 40 felett!
Az ezerarcú súlyzós edzés 2022.02.17
A súlyzós edzés egy külső ellenállásos edzés, mert nem a saját testsúlyunk mozgatásával, hanem egy külső eszköz ellen fejtünk ki erőt. Az ilyen edzéstípus sok sporteszközt vonultat fel, mint például a gumiszalag, homokzsák, súlymellény, bokasúly, konditermi gép, vagy akár egy medicinlabda.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.