Így kezdj jógázni! 3. rész

2022.02.02.
jóga

Nem mindegy, hogy újonc jógázóként milyen élményekkel találkozol először. A privát és a csoportos jóga óra egyaránt jó választás, csak tudnod kell, hogy mire van szükséged.

Előfordulhat, hogy ha valaki először vesz részt jógaórán, kicsit kényelmetlenül érzi magát, mert nem tudja, mi vár rá, úgy érzi, semmit nem fog tudni és mindenki őt nézi. Nekik kifejezetten ajánlott a privát óra, nincs is már szinte oktató, aki ne vállalna magánórákat. Ezek nyilván többe kerülnek, mint a csoportos gyakorlások, cserébe te vagy az egyetlen, akivel foglalkoznia kell az oktatónak, így jobban el tudtok mélyedni akár a gyakorlati, akár az elméleti tudnivalókban. A csoportos órákon viszont olyan hatalmas energiák mozdulnak meg, hogy emiatt érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Netről csak némi gyakorlattal

A netes, dvd-s jóga csak azoknak ajánlott, akiknek van már némi gyakorlatuk. Ahhoz ugyanis, hogy  ne tegyél kárt magadban, hogy ne terheld túl az ízületeidet, hogy azokat az izmokat és úgy dolgoztasd, ahogyan az adott ászana megkívánja, kell, hogy néhányszor lásson oktató, és szükség esetén ki is igazítson.

Ne ijedj meg!

A sok pozitív mellékhatás mellett és ellenére előfordulhat, hogy kifejezetten kellemetlenül érzed magad egy-egy jógaóra alatt vagy után. Különösen akkor, ha minden energiáddal jelen voltál és összpontosítottál. Fejfájás, hányinger, alvászavar, feszültség, sőt, akár hányás is jelentkezhet. Ezek mind azt jelzik, hogy a gyakorlás hatására a fizikai és energetikai test kibillen addigi helyzetéből, vagyis változás keződött benned, amire ilyen tünetekkel reagál a szervezet. Rendszeres gyakorlással ezek megszűnnek, de ha mégsem, akkor érdemes a mélyére ásni a problémának, megnézni, mi okozhatja a tüneteket. Ha nincs válasz, akkor pedig jót tehet egy alapos orvosi vizsgálat is.

Miért a jóga?

  • Erősíti az izmokat. Tévhit, hogy a jóga csak nyújtás: a jóga célja a nyújtás és az erősítés egyensúlyának megtalálása. Az ászanák gyakorlásával és tanulásával az izmok folyamatos munkának vannak kitéve, így fokozódik a szervezet keringése, valamint – ahogyan már írtuk – a hajlékonyságot és az erőt is egyszerre fejleszthetjük a testünkben.
  • Karban tartja a gerincet. Olyan sokrétűen és alaposan mozgatja át a gerincet, ahogyan egyetlen más mozgásforma sem. Bármelyik jógairányzatot válasszuk is, minden irányban átmozgatjuk, csavarjuk is a gerincet. A rendszeres mozgás ráadásul fokozza az ízületi folyadék termelődését, ami elengedhetetlen az egészséges csontrendszerhez. A gyakorlás emellett erősíti a gerinc menti izmokat, valamint a felső- és alsó hátizmokat egyaránt. A hátrahajlások és a mellkasnyitások javítják a tartásproblémákat.
  • Segít feloldani a testben felgyülemlő feszültséget.
  • Fokozza a vérkeringést, az energiaáramlást, jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre és az oxigénellátásra is, a méregtelenítésben is segít.

A sorozat korábbi cikkei:

ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI!

ÍGY KEZDJ JÓGÁZNI! 2. RÉSZ

További cikkek

Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.
Belső biztonság, csak teremtsd meg! 2022.03.23
A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.
A jóga mindenkié - testalkattól függetlenül 2022.02.25
Van rajtad némi túlsúly, s azt gondolod, emiatt a jóga nem neked való? Tévedsz! Az Instagramon és a Youtube-on, de akár a hazai jógatermekben is rengeteg olyan plus size jógit találni, akik a legnagyobb természetességgel tartják meg testüket bármilyen kartámaszos pózban. Ez is bizonyítja, hogy a jóga az erőről és nem is a hajlékonyságról, hanem koncentrációról, elhatározásról, gyakorlásról, és az egyensúlyról szól.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.