A TÖRZSIZOM ERŐSÍTÉSE – NEM SZERETEM, DE MUSZÁJ!

2022.03.06.
törzsizom

Aligha árulunk el titkot azzal, ha elmondjuk, hogy az amatőr bringások nagy része – bár hallott már róla – minimum ódzkodik a törzsizom erősítésétől. Holott a jó kerékpárosok törzsizmai erősek, a fejlett törzsizom tudja uralni és segíteni, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudja hajtani a kerékpárját.

Mire kell különösen figyelni a core-gyakorlatoknál, ha bringás szemszögből közelítjük meg a kihívást? Elsősorban az egyensúlyra! Habár a kerékpározás során a hátizmok és a mély hátizmok jelentősége felbecsülhetetlen, a hasizmok erősítésére ugyanannyi időt és energiát kell szánnunk, hiszen csak így lehetünk egyensúlyban!

Gyakorlatok kezdőknek és haladóknak

Planking, azaz deszkázás

Hason fekvésből emelkedjünk fel alkartámaszba, és a törzsünket egyenesen, mereven tartva tartsuk meg ezt a pozíciót 15-20 másodpercig. Fontos, hogy a törzs egyenes legyen, a fenekünket ne toljuk fel magasabbra, mert így nem elég hatékony a gyakorlat. Haladóbb bringások felemelhetik egyik, majd másik lábukat a talajról, így a gyakorlat az egyensúlyérzéket is fejleszti, amire a bringán ugyancsak nagy szükség van! 

A fekete öves törzsizom-erősítők számára a bal kéz és jobb láb talajról való egyidejű felemelése sem jelent gondot, hogy néhány másodperc múlva az ellentétes oldali jobb kéz, bal láb emelése következzen, a szimmetria megtartása érdekében. 

Hasizom-erősítés

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvésben, felhúzott térdekkel, telitalppal a talajon támaszkodunk. Innen kell a csípőt a talajon tartva a felsőtestet lassan felemelve megtartani, majd ugyanilyen lassan, fokozatosan visszaengedni a talajra. A lényeg, hogy lassú, egyenletes legyen a mozgás felfelé és a talaj felé közelítve is. 

SM-tipp 

Fontos, hogy a gyakorlat közben nem szabad túl nagyot homorítani. Így elkerülhető, hogy a csigolyák összefeszüljenek. Az is rendkívül hatékony, ha csak néhány centire emeljük fel a talajtól a karokat és lábakat, ráadásul így sérüléstől sem kell tartanunk!

Mélyhátizom-erősítés

Hason fekvésben a karok magastartásban vannak. A fej óvatosan elemelkedik a talajról, ezt követi a bal kar és a jobb láb, majd ellentétesen, a jobb kar és bal láb. Fontos, hogy amint leér a talajra az egyik oldal, a másiknak már emelkednie kell, hiszen csak így hatékony a gyakorlat. 

Ha ez már könnyen megy, jöhet némi nehezítés: a két láb és két kar egyszerre emelkedik el a talajtól. Ezt a pozíciót tartsuk meg néhány másodpercig, majd lassan engedjük vissza végtagjainkat a talajra, de csak azért, hogy amint leért kezünk-lábunk, már újfent emeljük is fel. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> CORE EDZÉS, A GERINCTORNA ÚJ IRÁNYA

Mellső fekvőtámaszból karemeléssel fordulás oldalra

Komplex, a teljes törzsizmot megmozgató gyakorlatsor, amely nagyon jó egyensúlyfejlesztő is egyben! A kezdők alkartámaszból is indíthatják a bal, majd a jobb kar emelését oldaltartásba, törzsfordítással. 

SM-tipp

A tapasztaltabbak mellső fekvőtámaszból a kar mellett az azonos oldali lábukat is elemelhetik a talajról, tovább nehezítve az egyébként sem a legegyszerűbbek közé tartozó gyakorlatot!

 

További cikkek

HÚZD KI MAGAD! A HANYAGTARTÁS ELLENSÚLYOZÁSA 2022.03.17
Rengeteg helyen olvashatjuk, hallhatjuk: az ülés a gerinc egyik legnagyobb ellensége. Mit tegyünk, ha munkánk miatt mégis sokat ülünk? Ezért fontos speciális gyakorlatokkal a hanyagtartás ellensúlyozása, a Sport&Move a gerincvédelem hazai nagykövetéhez, Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornászhoz, TripleX-trénerhez fordult.
Plank: hasra gyúrunk? 2022.02.12
A felülések helyett az elmúlt években a hídtartás, azaz a plank (jelentése: palló) vált a has- és törzsizmok edzésének talán legmenőbb gyakorlatává.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.