A téli hónapokra jellemző, hogy testünk nem kap elég napfényt, ritkábban mozgunk, kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk…Ennek eredményeként érezhetjük a tavasz beköszentekor érzett extra kimerülést, alias tavaszi fáradtságot. A tavaszi fáradtság leküzdésében óriási szerepe van a táplálkozásunknak, ezért most 5 olyan élelmiszert mutatunk, melyek fogyasztásával hamarabb fittnek érezheted magad.
Banán
A banán magas rost tartalma és benne a három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöznek az emberi testnek. Egy közepes méretű banán elfogyasztásával szervezetünk a javasolt napi C-vitamin szükséglet 11%-ához, a magnézium 8%-ához és a mangán 14%-ához jut hozzá. Triptofán tartalmának köszönhetően – ami a szervezetben szerotoninná, vagyis boldogsághormonná alakul át -segít leküzdeni a depressziót, csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot. Még nincs vége…A banán, magas káliumszintjével növeli a koncentrációkészséget, így javítva az iskolai, munkahelyi teljesítményed. Újra mozgásba lendülnél? Egyél meg 2 banánt egy megerőltető edzés előtt, hogy extra energiát nyerj és stabilizáld a vércukorszinted! Bónusz: ha újévi fogadalmaid között szerepelt a dohányzásról való leszokás, jó hírünk van; a banán nagy mennyiségű B-vitamint, kálium és magnézium tartalmával, csökkenti az elvonási tüneteket..
Lencse
Sokan csak újévkor fogyasztják, pedig fogyasztása rendkívüli hatással van szervezetünkre. A lencse gazdag forrása a B1-, B2- és C-vitaminnak, illetve káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, mangánt és szelént is tartalmaz. Ezáltal az immunrendszer megerősítésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Jó hír, hogy bár nagyon laktató, csak kevés kalóriát tartalmaz. A benne lévő rengeteg fehérje, energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes növelni és emellett a fáradtság leküzdésében is segít. Kell ennél több?
Zabpehely
Ha már elért minket a tavaszi fáradtság, a zabpehely segíthet feltöltődni energiával. A zabpehely rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségünk megőrzésére, érdemes beépíteni a mindennapi használatba. Nagyon sok ásványi anyagot, vitamint továbbá antioxidánsokat tartalmaz, sőt kiváló vasforrásnak is számít. Emellett fehérje tartalma is kiemelkedő, ha növényi viszonylatban nézzük. Fogyasztása során a testsúly kordában tartása sem elhanyagolható szempont; glikémiás indexe alacsony, felszívódása lassan történik, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintünket. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert , segít a kimerültség és fokozott stressz esetén is.
Lazac
A lazac gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, ezáltal javítja a hangulatot, és pozitívan hat a memóriánkra is. Ezek a zsírsavak csökkentik az artritisz, szív- és érrendszeri betegségek és egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát is. A számos benne rejlő ásványianyag közül érdemes kiemelni a szelént, magnéziumot és jódot, melyek hozzájárulnak az általános lelki- és fizikai egészséghez. A jód nagyrészt a pajzsmirigybe kerül, döntően befolyásolva a tápanyagokból keletkező energia elosztását.
Brokkoli
A brokkolit szuperélelmiszernek, trendibben „superfoodnak” is nevezik. Az egyik legjótékonyabb hatású zöldségünk, amely telis-tele van fontos tápanyagokkal. Erős antioxidánsról van szó, mely erősíti a szervezet védekezőképességét. A brokkoli gazdag káliumforrás, melynek fontos szerepe van az izmok-, a szív- és az idegrendszer megfelelő működése szempontjából. A kálium mellett kalcium, A- és C-vitamin, folsav, foszfor, króm és béta karotin is található benne.
Kellemes feltöltődést, éljen a fáradtságmentes tavasz!