Lassan beköszönt az ősz, egyre jobban érezhető lesz a sötét és hidegebb hőmérséklet. Megnő a megfázás, a köhögés, a légúti gyulladás esélye, de az ősz a szüret ideje is, ezért ideális időszak számos egészséges étel fogyasztására, amelyek ezekben a hónapokban teremnek. Kezdd el időben megerősíteni az immunrendszered! Mutatjuk mivel!
Édeskömény
Kiválóan hat a megfázás ellen. Köztudott, hogy sok illóolajat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A főzve és nyersen is széles körben használt édesköménygumót köhögés elleni gyógyszerek összetevőjeként is alkalmazzák.
Burgonya
Kiváló C-vitamin forrás. Régebben “északi citromnak” is hívták. Amellett, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, nagyon laktató. Héjával fogyaszd, mivel abban található a legtöbb vitamin.
Vörös cékla
Gyakran salátákba vagy más ételek köreteként készítik, káliumban, vasban, folsavban és B-vitaminban gazdag. Nagyon gazdag antioxidánsokban is, és kiválóan támogatja az immunrendszert.
Savoyas káposzta
A narancslében lévő C-vitamin mennyiségét tartalmazza az E-, K-vitamin és ásványi anyagok mellett. Kiváló segítség az immunrendszernek, valamint a vírusok és baktériumok támadása ellen is hatásos.
Zeller
A konyhában sokféleképpen használják, salátákba, levesbe vagy turmixba. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, vérnyomáscsökkentő hatása és számos egyéb jótékony hatása van egészségünkre.
Tök
Esszenciális zsírsavakat, béta-karotint tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású, és mivel kevés kalóriát tartalmaz, bőségesen, bűntudat nélkül fogyasztható.
Szőlő
Vasban, káliumban, C-vitaminban gazdag. A héjában található rezveratrol kiváló antioxidáns, daganatellenes hatású, segít hígítani a vért, és nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.
Szilva
Különösen alkalmas a jó emésztés elősegítésére, mivel rostokat és pektint tartalmaz. Emellett gazdag: cinkben, magnéziumban és sok más esszenciális vitaminban.
Körte
Magas káliumtartalmának köszönhetően vizelethajtó hatású. Nagy mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amelyeket a héja tartalmaz. (Ezért célszerű őket hámozás nélkül fogyasztani.)
Alma
A kiváló egészség gyümölcse. A káliumon kívül A-, B-, C-vitamint és folsavat tartalmaz. Pozitív hatással van a koleszterinszint megfelelő fenntartására.