Legyél erős, mint a vas!

2022.04.20.
Vas

Sikerült rájönnöm egy időről-időre a teljesítményemet csökkentő, a pulzusomat viszont az egekbe emelő (kár, hogy nem fordítva) problémára. Ugyanis úgy tűnik, nem vagyok vasból, mint a Delhi vasoszlop és nincs elég vas a szervezetemben.

De hogy jön ide Delhi?

Indiában éppen Delhiben áll egy 7 méter magas, 6 tonna súlyú ősi vasoszlop, mely egyike a hindu kultúra legrejtélyesebb műemlékeinek, hiszen több, mint 1500 éves fennállása óta nem fog rajta az idő „vasfoga”!

Delhi vas oszlop

95 % tisztaságú magas foszfáttartalmú kovácsoltvasból áll.

Tudtátok, hogy a vashiány miatt azért érezzük gyengének magunkat, mert a vörösvérsejtek száma lecsökken, és a test sejtjeiben, szöveteiben oxigénhiány lép fel? A szívhez, és ezáltal az izomsejtekhez nem jut el kellő mennyiségű oxigéndús vér. Fáradékonyabbak, sápadtabbak vagyunk, lehet szívdobogásunk és magasabb a pulzusunk. A szív igyekszik az oxigéndús vért nagyobb munka árán ugyan, de elszállítani a sejtekhez.

Intenzív sportolás után csökkenhet a vér hemoglobin szintje, mert a sporttal kifejlesztett izomtömeg oxigénnel való ellátásához több és jó minőségű vörösvérsejt kell. Ezt a megnövekedett igényt, ki tudjuk elégíteni azzal, ha a táplálkozásunk gazdag magas vastartalmú élelmiszerekben, melyeket együtt fogyasztunk C-vitaminban gazdag étellel vagy itallal. Ilyen lehet a máj, a vörös hús, a spenót, a brokkoli, a lencse, a bordáskel, szezámmag, a mák és a kesudió, a cékla vagy a meggy.

vas

Hiánytünetek

mint a fáradékonyság és a sápadtság, de fejfájás okozója is lehet – esetén pótolhatjuk táplálék-kiegészítő formájában (a legtermészetesebb a huminsav). Azonban arra érdemes figyelni, hogy étkezés előtt C–vitaminnal együtt fogyasszuk. Figyeljünk arra, hogy a magnézium, a kávé, a tea, a tej, a tejtermékek és a rostban gazdag teljes-kiőrlésű gabonák gátolják a vas felszívódását.

A legjobb, ha a vasat más vitaminoktól és ásványi anyagoktól elkülönítve veszed be. Kívétel ez alól a C-vitamin, a folsav, a cink és a B-12. A szervezetünk vérképzését segíthetjük B vitaminokkal és folsavval is. Legújabb kutatások a folátot, azaz a B9 vitamint javasolják.

Ezt is olvasd el!
HIDRATÁCIÓ - NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN! 2021.02.07
A sport, a testmozgás előtt, alatt és után is rendkívüli fontossággal bír a megfelelő hidratáció. Mit érdemes inni és miért? Kezdjük az alapoknál.

A National Health Service ajánlása szerint a férfiak napi vasszükséglete 12 mg, míg a nőké 14,8 mg, mely igény aktív sport esetén magasabb.  Laborvizsgálat esetén a szérum ferritin értéke mutatja, mely normál tartománya nőknél 4-161mg/l, férfiaknál: 16-300mg/l. De érdemes a vaskötő kapacitással együtt figyelni.

Elárulok végezetül egy aranyszabályt.

A kálciumot edzés előtt a magnéziumot pedig edzés után érdemes bevenni, ugyanis az izmoknak nagy szüksége van rá. Ha pedig lefekvés elfőttre halasztod a magnézium pótlást és kiegészíted B12-vel pihentetőbb lesz az alvásod is. Edzés előtt vagy közben a magnézium fogyasztás kínos pillanatokat okozhat. Versenyen, nagy melegben vagy hosszabb edzésen is ajánlatosabb a görcsök ellen inkább a többféle ásványi sót tartalmazó ún. sótablettát fogyasztani.

Szöveg: Michtiov Emese

Fotó: szerző, wikipedia

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.