Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás?

2022.06.23.

Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka?

A hosszútávú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk.

Mi számít gyors fogyásnak?

Táplákozástudományi és obezitológus szakemberi körökben a heti 0,5-1 kg-os fogyás nevezhető biztonságosnak. Az ennél magasabb érték az izomtömeg csökkenését, epekő kialakulását, hiánybetegségeket és anyagcsereproblémákat is okozhat.

A két legelterjedtebb módja annak, amikor valaki eszement módon akar fogyni, hogy vagy őrült ütemben nekiáll sportolni, vagy egy rendkívül alacsony kalóriás étrendet (akár 800 kcal) kezd el követni. Bármelyikkel is próbálkozik az ember, az első héten szinte biztosan kevesebbet fog mutatni a mérleg 1kg-mal. Ez általában víz, amit ilyenkor veszítünk. A későbbiekben a heti súlyveszteség ennél valószínűleg kevesebb lesz.

Megtartani!!

Az emberek többsége egy éven belül legalább a felét visszahízza a leadott kilóknak, a következő 3-5 évben teljes egészében visszatér a kiindulási súlyához. A lassabb súlyvesztéssel egészséges táplálkozási szokásokat is magunkhoz veszünk, szemben a gyors divatdiéták általi fogyással, ezért jóval valószínűbb, hogy fenntartható lesz az eredmény és az egészségünk sem károsodik.

Az ábrán egy 10 hetes diéta testttömegre gyakorolt hatása látható. Jól megfigyelhető, hogy a diéta befejeztével még egy átlagos étrend mellett is jelentős mértékben gyarapodott a Páciens testtömege

Yo-Yo effektus

Fogyás, hízás, fogyás, hízás, fogyás, hízás….ennek sosincs vége. Ez az általános hatása a szélsőséges diétáknak. Nincs tartós eredmény, egészségügyi károsodás viszont annál több.

De miért hízunk vissza???*

Az, hogy visszaszedjük a keservesen leadott kilókat, nem feltétlen az akaraterő hiánya miatt, sokkal inkább biológiai folyamatok okán következik be. A súlyvesztés és a diétázás egyfajta stressz a szervezetnek, próbál ellenállni, ezért a pajzsmirigyműködés lelassul, az anyagcsere alacsonyabb fokozatra kapcsol, az éhséget szabályozó hormonok pedig még inkább evésre ösztönöznek. A szélsőséges fogyókúrák akár 23%-kal is lecsökkenthetik az anyagcserénket, ami éppen az ellenkező hatást fogja kiváltani, mint amit szeretnénk.

Kutatások bizonyítják, hogy minden embernek megvan az a sajátos és jellemző testtömege, amellyel optimálisan működik. Szervezetünk ragaszkodni fog ehhez a testsúlyhoz, ettől nagyon nehezen fog tudni elszakadni.

A fogyókúrák nyomán kialakuló hiánybetegségek

Ha kevesebbet eszünk, kevesebb olyan hasznos, energiát nem szolgáltató anyaghoz jut a szervezet, mint a Vas, a Folsav vagy a B12-vitamin. Ezek nyomán olyan tünetek mutatkozhatnak, mint a;

  • Hajhullás
  • Extrém fáradtság
  • Immunrendszer gyengülése
  • Csontok szilárdságának elvesztése, oszteoporózis
  • Irritáltság
  • Fázékonyság
  • Izomgörcsök
  • Dehidratáltság
  • Hasmenés vagy szorulás
A 2019-es évhez képest 2021-re a nők és a férfiak körében is nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak száma Magyarországon
A 2019-es évhez képest 2021-re a nők és a férfiak körében is nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak száma Magyarországon

A diétamániának köszönhetően nőtt az elhízottak száma a világban

A fogyás sikerességét 5 év elteltével lehet teljes biztonsággal megítélni, ha ennyi idő alatt nem hízott vissza a páciens, akkor az eredmény tartós marad. Kevés az igazán hasznos információ a súlyvesztéssel kapcsolatban, sok a szélsőséges divatdiéta és az emberek a legrövidebb idő alatt szeretnének a lehető legnagyobb zsírtömegtől megszabadulni, károsítva ezzel az egészségüket.

Ajánlott lenne mindenki számára mindenek előtt egy egészséges énképet kialakítani, emellett egy moderált, ámde változatos étkezési szokásokkal teli mindennapi életet élni, ahol az, hogy a mérleg nyelve mit mutat, csak másodlagos szempont az egészség után.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Romlandó vagy sem? 2022.06.16
Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!
Gyors fogyás 2022.06.08
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka? A hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk. 
Reflux - minden amit tudni érdemes 2022.06.03
Savas refluxról beszélünk, amikor a savas gyomortartalom a nyelőcső felé visszaáramlik. Amennyiben ez a jelenség túl gyakorivá válik, Gasztrointesztinális Reflux Betegségről beszélünk. (GERD)

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.