Tudtad, hogy az uborkára gyümölcsként és zöldségként egyaránt tekinthetünk? Ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a tök, a sütőtök és a görögdinnye – a Cucurbitaceae családba. A frissítő uborka jellegzetes enyhe dinnyeszerű íze és illata az aldehidek jelenlétének köszönhető. Héja enyhén kesernyés ízét pedig a benne lévő cucurbitacinok okozzák.
Tudtad?
- Az uborka alacsony kalóriatartalmú, így ideális választás a fogyókúrázóknak. (Forrás: USDA)
- Kiváló K-vitamin forrás, ami fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. (Forrás: USDA)
- Gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert és a kollagéntermelést. (Forrás: USDA)
- 96%-a víz, így kiváló méregtelenítő és hidratáló hatású. (Forrás: USDA)
Az uborka fogyasztás 10 egészségügyi előnye:
Hidratálás és méregtelenítés:
Az uborka antioxidánsokban gazdag, melyek megvédik a sejteket a káros szabadgyököktől. Segít fenntartani a kiegyensúlyozott sejtkörnyezetet. Az uborka 96%-a víz, ami növeli a szervezet napi vízszükségletét és segít megelőzni a kiszáradást, különösen nyáron. Az uborkás-mentás méregtelenítő víz javítja a hidratáltságot és segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
Vérnyomás szabályozása:
Gazdag káliumban, magnéziumban és élelmi rostokban, amik csökkenthetik a vérnyomást, ezzel csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Az uborkalé rendszeres fogyasztása különösen hatékony a magas vérnyomás csökkentésében.
Emésztés javítása:
Az uborka oldható rostokat tartalmaz, amik lassítják az emésztést és megkönnyítik a bélmozgást. Magas víztartalma pedig puhítja a székletet, megelőzve a székrekedést.
Vércukorszint csökkentése:
Hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez, ami hasznos lehet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
Fogyás segítése:
Az uborka alacsony kalóriatartalmú, mivel 96%-ban vizet tartalmaz, 100 g uborka mindössze 15,5 kalóriát tartalmaz, így ideális a fogyókúrázók számára.
Kedvenc receptünk: turmixgépben keverd össze a durvára vágott uborkát a joghurttal, citromlével, mogyoróhagymával, fokhagymával, kaporral, petrezselyemmel, tárkonnyal és 1/4 csésze olívaolajjal. Turmixold simára. Ízesítsd sóval és fehér borssal, fedd le, és tedd a hűtőbe legalább 8 órára, de mégjobb, ha egy teljes éjszakára. Közvetlenül tálalás előtt ismét fűszerezd a levest.
Szebb bőr:
Az uborkalé alkalmazása puhává és ragyogóvá teszi a bőrt. Gyulladáscsökkentő hatása természetes módon világosítja a bőrt és csökkenti a barnulást, valamint a ráncokat és a finom vonalakat.
Szem nyugtatása:
A vékony uborkaszeletek 10 percre a szemre helyezve ellazítják a szemeket és csökkentik a szemkörnyéki puffadást.
Rák kockázatának csökkentése:
Rosttartalma segíthet megelőzni a vastagbélrákot. A benne található cucurbitacin rákellenes tulajdonságokkal is bír.
Haj és körmök egészségének javítása:
Az uborka szilícium-dioxid tartalma erősíti a hajat és a körmöket, megakadályozva azok törékenységét.
Rossz lehelet megelőzése:
Az uborkában található fitokemikáliák elpusztítják a rossz leheletet okozó baktériumokat a szájban.
Az uborka tehát nem csak frissítő snack, hanem valóságos táplálkozási kincs, ami számos egészségügyi előnnyel jár. Fogyaszd bátran, és élvezd ki minden előnyét!