SPORTOLÓK KARANTÉNBAN 3.

2020.05.04.
Gurisatti Gréta válogatott vizilabdázó mesélt a karatén ideje alatt otthon töltött napjairól, szóba került edzés, tanulás, hobby, család, motiváció!

Gurisatti Gréta válogatott vizilabdázó mesélt a karantén ideje alatt otthon töltött napjairól, szóba került edzés, tanulás, hobby, család, motiváció!

1. Mikor tudtad meg hogy elmarad idén az Olimpia?

Rögtön, amint megjelent friss hírként. Én magam is figyelemmel követtem az olimpia sorsát, illetve társaim is írtak egyből a válogatott csoportba.

2. A felkészülésben vélhetően kezdtetek csúcsformába lendülni, hiszen még a kvalifikáció előtt álltatok. Nehéz volt a koronavírus miatt a teljes leállás?

Igen, mindenki kezdett a csúcsformájához közeli teljesítmény nyújtani. Ebben az esetben én speciális helyzetben voltam, hiszen a januári budapesti Európa-bajnokságon megsérült az ujjam, amit meg is kellett műteni. Hosszú kihagyásom volt, éppen kezdtem visszarázódni az edzésbe és a meccsekbe, ekkor szólt közbe a karantén. Nagy feszültség volt bennem, amiatt, hogy legyen elég idő arra, hogy az olimpai selejtező előtt rendbe jöjjön az ujjam. A dokikkal úgy számoltunk, hogy az utolsó pillanatban döntik/döntjük majd el, hogy tudok-e a csapattal játszani vagy sem. Természetesen minden edzésen ott voltam, de az ujjam miatt a kontakt részében nem vettem részt. Amikor kiderült, hogy a márciusi selejtezőt eltolják májusra, boldog lettem, hiszen tudtam ez már elengedni idő lesz az ujjamnak, ami azóta teljesen rendbe jött. Ha másnak nem is, de az ujjamnak jót tett a karantén.

3. Bírod az otthonlétet? Nagyon aktív vagy a közösségi médiában? Hozzátesz a mentális felkészülésedhez?

Nagyon élvezem az otthonlétet. Élsportolóként igazán keveset tudtam otthon lenni a családommal. Az is nagy ritkaságnak számít, ha 5-en egyszerre egy helyen vagyunk. Szóval jó, hogy minden reggel együtt jógázunk, együtt készítjük az ebédet és persze rengeteget kártyázunk vagy társasozunk. A kertünk is csoda szép lett, ezzel évek óta adósok vagyunk.  A közösségi médiában való szereplést eddig is nagyon élveztem, most volt lehetőségem online edzést is tartani, amit nagy örömömre rengetegen csináltak végig! Büszke vagyok, hogy rengeteg a klubomba járó kisgyerek küldött nekem fotót, hosszú üzenetekkel, hogy mennyire élvezték az edzést. Nagyon jól esett, hogy sokan azt írták ez a napjuk fénypontja. Szóval teljesen feltöltött!

4. Milyen edzésekkel tartod formában magad a karantén alatt?

Sok mindent kellett az elején kitalálni azzal kapcsolatban, hogyan is állítsuk össze az edzést. Szerencsére Hegyi Ádám erőnléti személyiedző rengeteg szuper ötlettel látott el. Illetve Vajda Attila olimpiai bajnok, csapatunk erőnléti edzője is remek programokat küldött. Az utóbbi három hétben rendszeresen futottam és bicikliztem. Illetve sikerült beszereznem egy fekvenyomó padot súlyokkal, ami szintén feldobta a rutinosabb otthoni edzéseket. Szerencsére a kisöcsém kölcsön adta nekem a trambulinját, így “volt kivel“ passzolnom is.

5. Melyik a kedvenced? Van-e speciális vízilabdás gyakorlat?

A kedvencem talán a lövős gyakorlatsor volt, hiszen, azért mégis csak ez hasonlított legjobban a vízilabdára. Otthon a beton kerítésünkre rajzoltam is krétával egy kapust. Így sokkal könnyebb volt játék szituációba képzelnem magamat.

6. Igazi sportcsaládban nőttél fel. Motivált vagy nehezítő körülménynek éled meg?

Úgy gondolom, hogy fontos, hogy minden helyzetet igyekezzünk a saját körülményeinkhez mérten a legjobban kihasználni. Most ebben az időszakban a legnagyobb pozitívum az volt, hogy végre lehetett a családdal lenni. Tényleg nagyon kevés idő jut erre a sok utazás, az edzések és meccsek között. Persze sajnálom, hogy a nagyszüleimet mindig csak akkor láttuk, amikor ételt vittünk nekik, de jó volt őket is biztonságban tudni. Szóval igyekeztem rájuk és magamra is sok időt fordítani, hiszen erre sem jut idő a legtöbbször. Kikapcsolódásnak az olimpiai nagy hajrá előtt nagyon jó volt.

7. Édesapáddal mindketten Tokióra készültök sportolóként, miben tudtok segíteni egymásnak?

Nagyon különbözik apának a sportja az enyémtől. Így szakmai tippeket nem adunk egymásnak, nem is tudnánk. Viszont mindketten iszonyatosan kitartóak vagyunk. Híresek vagyunk a küzdeni tudásunkról és arról, hogy mindig többet akarunk. Természetesen a mélypontokon tudunk egymásnak olyat mondani, amitől a negatív hangulatot egy pillanat alatt átfordítjuk saját magunknak egy újabb kihívássá. Egymás versenyeire, ha tehetjük elmegyünk és támogatjuk egymást. De ez igazából az egész családunkra nagyon jellemző.

8. 2020. évi Para Sport Napjának nagykövetei voltatok, mi az a legfontosabb üzenet, amit képviseltetek? 

Kiskoromtól fogva úgy nőttem fel, hogy apukámat láb nélkül láttam. Tehát egyáltalán nem jövök zavarba, ha bármiféle fogyatékossággal együtt élő embert látok. Ez nekem természetes. Ezt gondolom az egyik legfontosabb gondolatnak, hogy ha valakinek bármilyen sérülése/fogyatékossága van, ne tekintsük rá másképpen. Viszont segítsünk neki ott, ahol tudunk. Volt szerencsém vakokkal játszani csörgőlabdás játékot, ami olyan, mint a léghoki csak ütő és labda van. Természeten mondanom sem, kell, hogy esélyem sem volt, még úgysem, hogy én láttam is merre van a labda. Később kipróbáltam bekötött szemmel. Nagyon nehéz volt. Le a kalappal minden sérült ember előtt, hiszen én levehettem a maszkot és láttam. Ők ezt nem tehetik meg. Apukámat sokszor látom, hogyan éli a mindennapjait. Pozitívan! Életvidáman! Ő egy remek példa mindenki számára. Rengeteget lehet tanulni a mindennapos küzdésekből. Mindenkinek természetesen a saját problémája a legnagyobb baja, ilyenkor azért picit mindenki átértékelheti, hogy mi is számít igazán gondnak az életben. Hogy anyukám szavait idézzem, amit az öcsikémnek szokott mondani, amikor lefocizik egy bögrét és sírva fakad: “A gond nem ott kezdődik.”

9. Elkezdtél-e olyan tevékenységet (hobby, tanulás, egyéb), amire eddig vagy nem volt időd vagy nem tudtad érdekel-e?

Nagyon szeretek festeni, de elég időszakosan tudtam ezt a hobbimat művelni, időhiány miatt. Ez egyfajta meditáció is egyben. Addig is kikapcsol az agyam. Végre erre most több időm volt! A jógázást már legalább két éve kiakartam próbálni, de az edzések mellett nem érzetem úgy, hogy kell még plusz mozgás a testemnek. Nem mintha beleférne bárhova is a programba. Így a reggeli közös jogázás anyuékkal is nagyon-nagyon szuper volt. Jót is tett ez a fajta mozgás. A nyuszimnak tanítottam új trükköket, amik igazán mókásra sikerültek. A kertészkedést is nagyon megszerettem. Ezen a téren is rengeteg kreatív ötletem lett, ami nagyon feldobta a kertet. Az egyetemen most írom a szakdogámat, így végre azzal is tudtam többet haladni, mivel általában az egyetemre is kevés időm jut. Az Olimpia miatt  mèg inkább nehéz lett volna. Így most azzal is nyugodtabban tudok haladni. Emellett a közös játék is nagy szerepet kapott most a családommal,az összes otthoni társast kipróbáltuk.

Facebook: https://www.facebook.com/gr8ta/

Instagram: https://www.instagram.com/gr8ta__/?hl=hu

 

Szerző: Papp Gábor

További cikkek

KÖLTÖZTETŐ IZMOK 2022.06.09
Egy költözés üres lakásba, teljes bútorzattal, majd teljes bútorzatcsere, ami magában foglalta az új bútorok összeszerelését és a régiek elszállítását, ezt még egy intenzíven sportoló is komoly terhelésnek érezheti. A költöztető izmok ilyenkor előkerülnek! Szarka Ákos edzői szempontból is megvizsgálta ezeket a hétköznapi kihívásokat.
Vizes VB 2022 menetrend 2022.06.06
Nem kell sokat várniuk a vizes sportok szerelmeseinek, mivel bő 10 nap múlva, június 18-án kezdetét veszi a 2022-es FINA világbajnokság. A hazai nyár legnagyobb sporteseményére az uszodai világ élsportolói gyűlnek Magyarországra. A Vizes VB 2022 rendezői szeretnék megismételni az 5 évvel ezelőtti sikert és fantasztikus szurkolói hangulatot.
Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.

Ajánló

A Balaton legújabb kikötője - Kékszalag PORT 2022.07.02
2022. július 1-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT. A Marina a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu ...
Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.