betöltés folyamatban...

Széljárás, időjárás, vitorlázás

2023.06.30.

Minden hosszú távú vitorlásverseny sajátja, hogy a széljárás és az időjárás-változás verseny közben átrendezi az erőviszonyokat. Ami addig jónak tűnt (például az északi oldal választása), az a másik percben hátránnyá válhat, mert éppen ott fordul vagy áll le a szél, ahol mi vagyunk.

És ez persze fordítva is igaz lehet. Gyakran előfordul, hogy a nagynak tűnő hátrányt egy hajó meglepően gyorsan le tudja dolgozni, mert számára előnyösen változik a szél. A Kékszalag más versenyeknél is gyakrabban újraosztja a lapokat, mert a Balaton széljárása meglehetősen kiszámíthatatlan.

Szeszélyes széljárása

Más hosszabb távú versenyekkel ellentétben a Balaton széljárása meglehetősen kiszámíthatatlan. Nem arról van szó, hogy rosszak volnának az előrejelzések, sokkal inkább arról, hogy a régió széljárásának általános változékonysága nagyobb, amit tovább kavarnak az északi part hegyei. A tó gyakran viselkedik délnyugatészakkeleti irányban időjárási vízválasztóként, az északi parton olykor egészen mások a termikus viszonyok, mint a délin. Ugyancsak általános jelenség, hogy eltérő időjárási viszonyok uralkodnak a keleti és a nyugati medencében, vagyis Tihany is két részre oszthatja a tavat. Előfordul, hogy a Bakonyban is fúj a szél, és Somogyban is remek hajós idő adódna, a tavon csak gyenge szellő lengedez. A kifújt, többnapos (mint a jugo), illetve a kiszámítható lokális szelek (mint a délután feltámadó mistral) hiánya a Balatont híresen kiszámíthatatlanná teszi.

A hegyek szerepe

A tengeri szeleknél vagy Európa más nagy tavainál is zűrzavarosabb szélviszonyokat a tavat északról övező hegyek is megzavarják. Vannak ismert szélárnyékos vagy zavart szeles zónák, mint a Badacsony alatti vizek vagy a Tihanyi-cső, és ugyanígy vannak ismert befúvásos területek (györöki öböl), ahol éppen a hegyek közül kizúduló levegő eredményez erősödéseket. Emellett az is igaz, hogy július eleje Magyarországon nem az erős szeleiről ismert, emiatt a Kékszalag történetében gyakran felvetődött, hogy szakítani kellene a hagyományokkal, és július elejéről valamilyen más időpontba helyezni a versenyt. 

KÉKSZALAG DUPLASZÁM!

Fejben kell rendben lenni?

A balatoni kavarás kezelése alapvetően mentális kérdés. Amikor a szél változása nem nekünk kedvez, és bedől a jól felépített taktika, a kormányosok hajlamosak dührohamot kapni. Ilyenkor ugyanúgy kiakadnak a „várjuk ki a végét” típusú optimista csapattársaktól, mint a „na ugye, megmondtam” típusú mancsaftoktól, ezeket a mondatokat tehát kerüljük. A helyes felvetés ilyenkor nem az, hogy „mi lett volna, ha…”, hanem az, hogy hogyan tovább.  Tartsuk mindig szem előtt, hogy a Kékszalag nem a percek, hanem az órák versenye, és ezek közül a sötétben töltöttek még számos meglepetést tartogathatnak. Ugyanígy fordulhat még a kocka egy sikeresebb keszthelyi bójavételen, a Cső és Füred közötti befutó szakaszon is, vagy akár egy szerencsésen elkapott szélpászmán. Ahhoz azonban, hogy ezeket kiaknázzuk, nem szerencse kell, hanem odafigyelés, vagyis fejben kell rendben lennünk.

Ezt is olvasd el!
Balatoni viharjelőrendszer 2023.05.31
A Balatonon minden év április 1-től október 31-ig között aktív a vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat. A balatoni viharok erősségét három kategóriába lehet sorolni: alapfok, első- és másodfokú viharjelzés kategóriába sorolt viharok.

További cikkek

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új kifejezésmódjait mutatja be. Miután az 1980-as években megalkotta kiemelkedő futócipőit, a New Balance világszerte is népszerűvé tette a Szürke színt. Éppoly gondosan választott ki, mint az összes többi teljesítménnyel kapcsolatos tulajdonságot. (X)
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában és történelemben. 
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana nyolcnapos viadal és egy Valencia körüli 16 kilométeres csapatidőfutammal indult, ahol már egyből komoly izgalmakban lehetett részünk, ráadásul szenzációs és egyben történelmi magyar sikernek is a szemtanúi lehettünk. Nézzük is meg, hogy miként alakult ez a 8 szakasz!

Ajánló

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...
Olimpikonok és paralimpikonok mutatták be az olimpiai formaruhákat 2024.05.09
Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat részére tervezett olimpiai ...
A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.