betöltés folyamatban...

Kékszalag a magasból

2023.07.08.

A Balaton környékén számos kilátót találunk, ahonnan az év bármely időszakában gyönyörű panorámában lehet részünk. A Kékszalag idején is érdemes meglátogatni valamelyiket ezek közül, mert a magasból mesés látványt nyújtanak a tó vizén úszó vitorlások. 

Óvári-messzelátó – Balatonalmádi

Az Óvári messzelátó, ahonnan pazar a panoráma | CsodalatosBalaton.hu
Az Óvári messzelátó, ahonnan pazar a panoráma | CsodalatosBalaton.hu

A Balaton környékének egyik legszebb kilátója Balatonalmádi egykori szőlőhegyén áll. Az Óvári-messzelátóból nagyon szép panoráma nyílik a Fűzfői-öbölre és az azt körülölelő hegyekre. A kilátót 1899-ben avatták fel, de nem sokkal később, 1906-ban az építményt egy orkánerejű szélvihar romba döntötte. Ekkor építették újjá először, legutóbb pedig 1991-ben, amikor régi fényképek alapján állították helyre, kicsit egyszerűbb formában, az eredeti gerendavázas, faragásokkal díszített tetőzetét.  A kilátó nevét dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki sokat tett Balatonalmádi fejlődéséért, többek között a vasúthálózat kiépítéséért és a kilátó megszületéséért.  A kilátóhoz autóval is fel lehet menni, de Balatonalmádi központjától, a Városház térről indul a Vörös homokkő tanösvény, amelynek K▲ jelzésén is felsétálhatunk. 

Batsányi-kilátó – Balatongyörök

Batsányi-kilátó, Balatongyörök Forrás: csodalatosbalaton.hu
Batsányi-kilátó, Balatongyörök Forrás: csodalatosbalaton.hu

Az egyik legszebb balatoni panoráma várja azokat, akik felmennek a Balatongyörök feletti Pap-hegy csúcsán álló Batsányi-kilátóba. A háromszintes fatoronyból a Szigligeti-öböl látszik, mögötte pedig a tanúhegyek sorakoznak egymás mellett.  A torony névadója Batsányi János, a felvilágosodás költője, aki több szállal is kötődött a Balatonhoz; Tapolcán született, és iskolái egy részét Keszthelyen végezte.  Balatongyörök környékén egyébként egymáshoz közel több kilátó is áll. A Batsányi-kilátótól kényelmes sétatávolságra találjuk a Bél Mátyás-kilátót, de van egy természetes kilátópont is, a Szépkilátó, amely egy füves domboldal, ahonnan – ahogy azt a név is jelzi – szép panorámát élvezhetünk.  A Szépkilátótól érhetjük el a Batsányi-kilátót is, ahová vagy a piros jelzésű, rövid, de meredek úton juthatunk fel, vagy ha inkább könnyebb, de picit hosszabb utat választanánk, akkor a piros jelzésen menjünk fel a szerelem-dombi pihenőhelyig, majd onnan a piros visz fel a kilátóhoz. 

Kisfaludy-kilátó – Badacsony

Forrás: welovebalaton.hu
Forrás: welovebalaton.hu

A Balaton-felvidék legismertebb tanúhegyének tetején álló 18 méteres kilátó 2011-ben épült, tetejéről szinte teljes körpanorámát élvezhetünk. A kilátást csak egy rövid szakaszon takarják ki a fák. Ha jó az idő, Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig beláthatjuk a Balatont. Ha tekintetünket elfordítjuk a tótól, megcsodálhatjuk a Balaton-felvidék tanúhegyeit is, látszik a Szent György-hegy, a szomszédban magasodik a Gulács és a Tóti-hegy.  A kilátó névadója Kisfaludy Sándor költő, aki leginkább szerelmi lírájával lett ismert. Múzsája, majd későbbi felesége Szegedy Róza volt, a hegy oldalában álló házuk a Badacsony egyik legismertebb látnivalója. De a Badacsony többi része is számos izgalmas látnivalót tartogat, például a látványos bazaltorgonákat, a rejtelmes Kőkapu sziklás átjáróját vagy a Rózsakövet, amelyről úgy tartják: ha a szerelmesek leülnek rá, háttal a Balatonnak, egy éven belül össze fognak házasodni.

Xantus János-gömbkilátó Balatonboglár

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu
Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

A Várdomb tetején álló fura kilátó 15 méter átmérőjű, és vázszerkezetét 240 alumínium háromszög alkotja. Az 1963-ban készült kilátó a hazai alumíniumgyártás fejlettségét hirdette, és ihletője a brüsszeli Atomium volt. A Gömbkilátó eredetileg a budapesti Városligetben állt, ahol az első Budapesti Nemzetközi Vásár legfőbb látványosságának számított.  A Gömbkilátó három évig állt a BNV területén, 1967-ben került át Balatonboglárra. A kilátó az 1970-es években vette fel Xantus János nevét. Volt olyan terv is, hogy a felületét beborítják üveggel, de erről végül letettek. A 165 méter magasan álló kilátóból a Balatonban és a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetünk. A gömbkilátó 2002-ben díszkivilágítást kapott, idén nyáron pedig lombkorona-tanösvényt adtak át a szomszédságában. A kilátó jelképes belépőjegy ellenében látogatható, naponta 10 és 19, hétvégén 10 és 20 óra között. 

Őrtorony kilátó – Tihany

Ortorony-Kilato-Tihany-CsodalatosBalaton
Ortorony-Kilato-Tihany-CsodalatosBalaton

Az egykori római őrtornyokra hasonlító építmény a Tihanyi-félsziget központi részén, az Apáti-hegyen áll. A vulkanikus eredetű félsziget egykori kráterének peremén álló kilátó 15 méterrel magasodik a térszín fölé, és csodálatos körpanorámát élvezhetünk a tetejéről. Megcsodálhatjuk innen a Balatont, a Tihanyi-félsziget belsejét, de látszanak a Bakony hegyei, délre pedig a somogyi dombok is. A kilátóból látszik a félsziget két tava, a Belső– és a Külső-tó is, amelyek az egykor itt működött vulkánoknak köszönhetik létrejöttüket, a lefolyástalan tavak az egykori kráterek helyén alakultak ki. A kilátóhoz közelebb fekvő, nádassal borított Külső-tó gazdag állatvilágnak ad otthont. A tó fokozottan védett terület, ezért közelről nem nézhetjük azt meg, de innen, a magasból remekül megfigyelhetjük. 

A 2017-re felépült kilátó fa és terméskő felhasználásával készült, és mostanra az idő kicsit megtépázta, de május végén felújították, így most már megszépülve várja a látogatókat. 

További cikkek

1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
Istria300 Poreč - kerékpárverseny 2024.03.11
A 2024-es Istria300 Poreč országúti kerékpárverseny már izgalmasan közeleg, és a résztvevők már alig várják, hogy teszteljék kitartásukat és erejüket ebben az egyedülálló kihívásban. Az Istria300 az egyik legnépszerűbb nemzetközi kerékpárverseny, ami a résztvevőknek lehetőséget ad arra, hogy felfedezzék Horvátország egyik legszebb régióját, Isztriát, miközben magukat a fizikai határaikban és kitartásukban teszik próbára.

Ajánló

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.